Main menu

header

20-07-1de Gabriela Militaru

- Cumplita boală nu ţine cont de avere sau de vârstă, dar poate fi înfrântă

Statutul de vedetă şi o avere considerabilă par, în general, să fie garantul unei vieţi lipsite de griji. Cu toate acestea, multe dintre staruri se confruntă cu probleme asemănătoare cu cele ale tuturor muritorilor de rând. Cancerul, spre exemplu, nu le-a ferit nici pe vedete şi, deşi accesul lor la tratament a fost mult înlesnit de contul bancar, ele nu au fost totuşi scutite de teama în faţa bolii.

Kylie Minogue a descoperit o tumoare canceroasă la sânul stâng
O greşeală în diagnosticul iniţial al lui Kylie Minogue ar fi putut-o costa viaţa. În 2005, la 36 de ani, cântăreaţa australiană a descoperit un nodul la sân, dar medicii au liniştit-o că nu era vorba despre o tumoare malignă. Explicaţia doctorilor nu a mulţumit-o pe blonda mignonă, care a cerut mai multe sfaturi specializate. O a doua rundă de teste a determinat că ea avea o tumoare canceroasă la sânul stâng. „Doar pentru că cineva poartă halat alb şi foloseşte instrumente medicale nu îl face să aibă mereu dreptate”, a spus cântăreaţa în 2008. Kylie a suferit o mastectomie parţială, a urmat chimioterapie şi un tratament cu radiaţii în Australia şi în Franţa.

Christina Applegate a fost supusă unei operaţii de dublă mastectomie
Pentru cele mai multe femei, ideea de a-şi pierde un sân este devastatoare. În cazul simpaticei Kelly din „Familia Bundy” a fost vorba despre ambii sâni. Christina Applegate a aflat cutremurătoarea veste că are cancer la 36 de ani. Deşi tumoarea a fost găsită doar la unul dintre sâni, actriţa a ales să fie precaută şi a fost supusă unei operaţii de dublă mastectomie. Mama sa a învins cancerul mamar de mai multe ori şi de aceea Christina a decis să elimine orice şansă ca boala sa să se răspândească sau să recidiveze. După operaţie, actriţa a creat o fundaţie nonprofit, care furnizează ajutor financiar femeilor cu risc crescut de a face cancer.

Edie Falco: „Nu aveam nevoie de atenţie şi de milă”
Actriţa care a jucat rolul Carmelei Soprano din serialul „Clanul Soprano” a luat decizia de a ţine secret diagnosticul de cancer mamar, care i-a fost pus în 2003. Ea a urmat un tratament şi, după o pauză de câteva luni, a apărut în public cu părul tuns, semn că urmase şedinţe de chimioterapie. „A fost foarte important pentru mine să nu se afle nimic, pentru că nu doream ca lumea să mă întrebe în permanenţă cum mă simt. Nu aveam nevoie de atenţie şi de milă”, a spus ea într-un interviu acordat revistei „Health”.

20-07-3Cynthia Nixon a fost diagnosticată cu cancer mamar
Actriţa care a întruchipat-o pe Miranda Hobbes din „Totul despre Sex” a aşteptat doi ani până să recunoască public că, în urma unei mamografii de rutină pe care a făcut-o în 2006, medicii au diagnosticat-o cu cancer mamar. Actriţa a mărturisit că a dorit să aibă parte de linişte pe durata tratamentului. „Nu voiam să văd paparazii la spital”, a spus ea. Ca urmare a depistării tumorii în stare incipientă, actriţa nu a fost nevoită să recurgă la mastectomie sau la chimioterapie. Cynthia a fost supusă unei operaţii de lumpectomy (operaţie de înlăturare a tumorii canceroase fără ca pacienta să-şi piardă sânul) şi unui tratament cu radiaţii. După ce medicii au încredinţat-o că tumoarea a dispărut complet, Cynthia, a cărei mamă a supravieţuit la rândul său cancerului mamar, a fost de acord să spună povestea sa, ca să devină un exemplu pentru alte femei care se confruntă cu acelaşi risc.

Shirley Temple a vorbit deschis despre suferinţa sa
Într-o vreme când bolile parcă nici nu aveau un nume clar, cu atât mai puţin un tratament, Shirley Temple a aflat că are cancer la sân. Cea mai tânără actriţă premiată vreodată cu Premiul Oscar avea la vremea aceea 44 de ani. Ea a fost supusă unei mastectomii totale în urma căreia tumoarea a fost înlăturată. După operaţie, actriţa a făcut publice starea sănătăţii sale şi pericolul la care a fost expusă. Prin interviurile oferite diverselor posturi de radio, televiziune şi reviste, în 1972, Shirley a devenit una dintre cele mai proeminente femei care a vorbit deschis despre cancerul la sân.

Melissa Etheridge a cântat cheală în timpul chimioterapiei
Faimoasa rockeriţă a fost diagnosticată cu cancer mamar în 2004, la 43 de ani, după ce a depistat un nodul la sânul stâng în timp ce făcea duş. Experienţa a inspirat-o pe cântăreaţă să compună melodia „I Run for Life” despre lupta cu cancerul mamar. Un an mai târziu, la decernarea Premiilor Grammy, ea a apărut cheală pe scenă, în timpul concertului dedicat memoriei lui Janis Joplin. La vremea aceea, cântăreaţa urma un tratament de chimioterapie şi radiaţii, ca urmare a operaţiei de lumpectomy. Într-un interviu acordat în 2007, cântăreaţa şi-a descris experienţa ca pe o „trezire spirituală”. „Cancerul m-a învăţat că nu ar trebui să fac nimic din ceea ce nu vreau să fac”, a declarat Melissa.

Robin Roberts a făcut transplant de măduvă
Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv ale momentului, Robin Roberts, a fost diagnosticată cu cancer mamar în 2007, la vârsta de 46 de ani. „Mi-am făcut o examinare corporală şi am descoperit ceva de care toate femeile se tem: o umflătură”, a scris prezentatoarea emisiunii „Bună dimineaţa, America!” pe blogul personal. Ea a urmat opt şedinţe de chimioterapie şi un tratament cu radiaţii. În 2012, prezentatoarea de culoare a fost diagnosticată şi cu sindrom mielodisplazic, care e o afecţiune a măduvei osoase ce poate degenera în leucemie. În acelaşi an, Robin a suferit o intervenţie de transplant de măduvă osoasă.

Olivia Newton John şi-a urmat instinctul
În 1992, Olivia Newton John, faimoasa actriţă din filmul „Grease”, a descoperit o umflătură la sân. După o mamografie, o expunere la ultrasunete şi o biopsie, medicii i-au spus că totul este în regulă. Cu toate acestea, instinctul i-a dictat actriţei, acum în vârstă de 65 de ani, că trebuie să ia măsuri. În acelaşi an ea a suferit o operaţie de lumpectomy, în urma căreia s-a dovedit că avea cancer. Vestea a speriat-o atât de tare, încât, câteva zile mai târziu, Olivia a făcut o mastectomie parţială şi o operaţie de reducere a sânilor. De asemenea, timp de un an a urmat chimioterapie. În paralel, actriţa s-a documentat şi a urmat tratamente homeopatice, a făcut acupunctură, yoga şi meditaţii.

20-07-4Fran Drescher a făcut o histerectomie
Actriţa cu voce guturală care a jucat-o pe „Dădaca” este o supravieţuitoare a cancerului, deşi a fost diagnosticată greşit şi i s-au prescris tratamente nepotrivite timp de mai mulţi ani. „Doi ani le-a trebuit doctorilor ca să-mi pună diagnosticul corect după ce mi se spusese, în mod greşit, că mă confrunt cu un început de menopauză”, a declarat actriţa. În anul 2000, ea a fost diagnosticată, în mod corect, cu cancer uterin şi a urmat imediat o histerectomie. Această operaţie reprezintă îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului. În urma experienţei personale, Fran a scris o carte cu scopul de a-i face conştienţi pe oameni de necesitatea depistării rapide a semnelor cancerului.

Sharon Osbourne a fost operată la intestinul gros
Deşi iniţial Sharon Osbourne a fost încredinţată că avea o formă uşor tratabilă de cancer la colon, situaţia s-a înrăutăţit rapid. În 2002, soţia faimosului cântăreţ Ozzy Osbourne a suferit o operaţie pentru a îndepărta celulele canceroase. Din păcate însă, cancerul se extinsese şi la ganglionii limfatici. A urmat o perioadă foarte traumatizantă, după ce Sharon, care avea 50 de ani la vremea aceea, a primit vestea că mai avea 33% şanse de supravieţuire. Întreaga perioadă de tratament care a constat într-o operaţie de îndepărtare a unei porţiuni din intestinul gros şi sudare a capetelor sănătoase şi trei luni de chimioterapie a fost difuzată de MTV ca parte din al doilea sezon al show-ului „The Osbourns”. Zece ani mai târziu, în 2012, Sharon a suferit o dublă mastectomie, după ce a aflat că este purtătoarea unei gene care creştea riscul apariţiei cancerului mamar.

Suzanne Somers a suferit şocul unei erori a medicilor
Actriţa din serialul „Pas cu pas” a fost diagnosticată cu cancer mamar în 2001, la vârsta de 55 de ani. În acelaşi an, Suzanne Somers a suferit o operaţie de lumpectomy şi un tratament cu radiaţii, dar a refuzat chimioterapia. Câţiva ani mai târziu, în 2008, actriţa a fost diagnosticată în mod greşit de şase medici cu cancer recurent neoperabil. Suzanne a trăit zile de coşmar până când, o săptămână mai târziu, a aflat despre eroarea cumplită a medicilor. Din acel moment ea a început să promoveze medicina alternativă în detrimentul celei clasice. Atitudinea actriţei a fost vehement criticată de Societatea Americană de Cancer. „Ne este teamă că oamenii ar putea să o asculte şi i-ar putea urma sfatul în defavoarea propriei sănătăţi. Medicii folosesc tratamentele actuale, deoarece acestea au fost testate şi şi-au dovedit utilitatea. Există o tendinţă actuală de a minimaliza rolul medicilor. Ei bine, această minimalizare poate ucide”, a spus într-un comunicat de presă şeful organizaţiei, dr. Otis Brawley.

Jaclyn Smith şi-a învins panica şi a devenit activistă
Sex-simbolul anilor ’70 şi faimoasă pentru rolul din „Îngerii lui Charlie”, Jaclyn Smith a fost cea care a descoperit că are un nodul la unul dintre sâni. Şocului de moment i-a urmat disperarea de a afla dacă tumoarea este malignă. Din nefericire, actriţa, atunci în vârstă de 56 de ani, a fost diagnosticată cu cancer mamar. Ea a fost supusă unei operaţii de lumpectomy şi unui tratament cu radiaţii. După ce teama s-a risipit în mare parte, actriţa a devenit o neobosită activistă în acţiunile de conştientizare a riscurilor apariţiei cancerului mamar. Acum face parte din programul „Puterea se află în cunoaştere”, care promovează lupta tuturor femeilor împotriva cancerului.

Greta Garbo s-a vindecat, dar a căpătat alte afecţiuni
Actriţa suedeză Greta Garbo, nominalizată de trei ori la Oscar şi faimoasă pentru frumuseţea specifică anilor ’30, a fost tratată cu succes de cancer în 1984, la 79 de ani. Cu toate acestea, cancerul i-a slăbit organismul, iar spre sfârşitul vieţii zvonurile spuneau că actriţa făcea dializă de trei ori pe săptămână. De asemenea, se pare că ea ar fi suferit şi de ulcer. Greta a murit la 84 de ani, ca urmare a unui stop renal pe fondul unei pneumonii severe.

Nancy Reagan a scăpat cu bine, dar şi-a pierdut mama în aceeaşi lună
O mamografie făcută în 1987 a detectat o leziune la sânul stâng al lui Nancy Reagan. Câteva zile mai târziu, Prima Doamnă a Americii a fost diagnosticată cu cancer mamar. Soţia celui de-al 40-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, a ales să se supună unei mastectomii, deşi medicii îi spuseseră că o operaţie de lumpectomy era suficientă. Totuşi, Nancy nu a dorit să rişte o recidivă a bolii şi a urmat calea cea mai dificilă a extirpării ţesutului mamar în întregime. Zece zile după ce operaţia a fost declarată un succes, mama lui Nancy a decedat, provocându-i acesteia un nou şoc. Readunându-şi forţele, Nancy a reuşit să-şi facă auzită vocea care le îndemna pe femei să meargă regulat la control.

20-07-2Cybill Shepherd a mărturisit prin intermediul mamei sale
În anul 2002, tabloidele au scris pe larg despre Cybill Shepherd, care s-a îmbolnăvit de cancer de piele. La vremea aceea, purtătoarea de cuvânt a actriţei i-a asigurat pe fanii săi că situaţia nu este deloc una gravă. „Cybill şi-a îndepărtat o excrescenţă benignă de pe spate în urmă cu şapte luni, şi asta este tot”, a spus Heidi Schaeffer. Cu toate acestea, vestitul ziar american „Star” a citat-o pe mama actriţei, Patty Micci, admiţând că fiica sa are cancer. „Când Cybill era mică obişnuia să stea mult timp expusă la soare. Acum însă ea se protejează din cap până în picioare atunci când iese afară din casă”, a spus mama actriţei.

• Deşi nu a recunoscut niciodată public, actriţa franceză Brigitte Bardot a învins cancerul mamar în 1985, la 51 de ani

20-07-5Şi bărbaţii faimoşi au avut diverse tumori

Lance Armstrong avea 25 de ani când a primit vestea că are cancer testicular, care s-a răspândit la creier, abdomen şi plămâni. Cu 40% şanse de supravieţuire, cel mai cunoscut ciclist al tuturor timpurilor a luptat pentru viaţa sa. El a fost supus mai multor operaţii la testicule şi pe creier, urmate de lungi perioade de chimioterapie. Un an mai târziu a fost declarat complet vindecat de boală. În 1999, el a început seria de şapte victorii consecutive a Turului Franţei, premii care i-au fost ulterior retrase pentru dopaj.
În anul 2000, Rod Stewart a aflat că are cancer tiroidian. În acelaşi an, el a fost supus unei operaţii, mai ales că în trecut i se depistase un nodul benign pe corzile vocale care îi punea în pericol vocea.
În urmă cu zece ani, Robert De Niro a fost diagnosticat cu cancer de prostată. Aflată în stadiu incipient, boala a fost vindecată, ca urmare a unei operaţii de îndepărtare a ţesutului afectat la care actorul a fost supus în 2003.
Cu câţiva ani în urmă, faimosul regizor George Lucas a fost tratat pentru cancer mamar. Zvonul despre boala regizorului care ne-a adus pe ecrane „Războiul Stelelor” şi aventurile lui „Indiana Jones” nu a fost niciodată confirmat public, însă George Lucas este un activ susţinător al luptei împotriva cancerului.
Michael Douglas a fost diagnosticat cu cancer la gât în 2010, pentru ca trei ani mai târziu, după ce a fost asigurat de medici că se află în afara pericolului, el să recunoască faptul că boala i-a afectat de fapt limba. Artistul britanic Ian McKellen, unul dintre actorii din distribuţia francizei „Stăpânul inelelor”, a dezvăluit, în 2012, că suferă de cancer de prostată de şase sau de şapte ani.
În anul 2013, mai mulţi actori au aflat că au cancer. Fără să menţioneze organul afectat de boală, Dustin Hoffman a anunţat prin intermediul purtătorului său de cuvânt că a fost tratat cu succes de cancer. Hugh Jackman a marturisit şi el că a fost diagnosticat cu o formă incipientă de cancer de piele pe care l-a pus pe seama expunerii exagerate la soare. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi actorul din „Urzeala tronurilor”, Wilko Johnson. El a primit vestea cutremurătoare că se află în stadiu terminal al cancerului pancreatic.
Personalităţi care au pierdut lupta
Bette Davis a fost diagnosticată cu cancer mamar în 1983. Deşi actriţa a suferit o mastectomie în acelaşi an, ea a decedat din cauza complicaţiilor produse de boală în 1989, la 81 de ani.
Ingrid Bergman a încetat din viaţă în 1982, în ziua în care a împlinit 67 de ani. Câştigătoare a trei Premii Oscar, Ingrid a fost răpusă de cancer la sân.
Judy Holliday a pierdut lupta cu cancerul în 1965, la vârsta de 43 de ani, într-o perioadă în care nu exista tratament pentru această boală.
La sfârşitul anului 2013, actorul irlandez Peter O’Toole a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani, în urma unor complicaţii apărute pe fondul diagnosticării cu cancer la stomac în 1975.