Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Din păcate, din cauza programului încărcat de la serviciu, în ultima perioadă, din ce în ce mai puţine persoane ajung la medic imediat ce se îmbolnăvesc. Şi un lucru şi mai grav de atât e faptul că acestea iau medicamente după ureche. Ei bine, pentru a preîntâmpina această problemă gravă, o renumită companie producătoare de autoturisme (Ford) va scoate în curând pe piaţă o maşină care monitorizează inima şoferului în timp ce conduce.

Preia controlul volanului când îi e rău şoferului
Scaunul cu monitor cardiac încorporat va fi foarte util pentru a preveni accidentele din timpul şofatului din cauza afecţiunilor cardiovasculare, arată jurnaliştii de la Daily Mail. Acesta este dotat cu senzori care înregistrează ritmul bătăilor inimii, la fel ca electrozii folosiţi pentru electrocardiogramă. Ei pot detecta apariţia unui atac de cord, dar şi alte probleme, precum creşterea tensiunii arteriale. Şi, în cazul în care aparatul detectează că ceva este în neregulă, că şoferului îi este rău sau că a adormit, maşina va prelua controlul volanului, iar informaţiile despre eveniment ar putea fi transmise automat unui centru medical, prin intermediul telefonului mobil al utilizatorului. Metoda este promiţătoare, putând duce nu doar la o mai bună supraveghere a sănătăţii utilizatorilor, ci şi la creşterea siguranţei pe şosele.

• Tehnologia mai are încă nevoie de unele ajustări: senzorii pot „citi” corect parametrii prin haine subţiri, dar nu şi printr-o haină groasă de iarnă, iar forma corpului poate influenţa acurateţea înregistrărilor