Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Bisturiul şi laserul au fost înlocuite cu apă la un spital privat din Braşov. Mai exact, chirurgii folosesc un aparat care utilizează un jet de apă de mare presiune pentru a elimina tumori ale ficatului sau pancreasului. Tehnologia Waterjet a fost dezvoltată pentru îndepărtarea tumorilor canceroase sau necanceroase de la nivelul ficatului, pancreasului, creierului şi rinichiului.

Procedeul permite secţionarea precisă a vaselor de sânge
Dispozitivul acţionează ca un bisturiu cu un jet de apă de câţiva microni grosime, sub presiune, care secţionează ţesuturile moi. Procedeul este cât se poate de sigur, permite efectuarea operaţiilor cu o maximă precizie, permite secţionarea precisă a vaselor de sânge şi a nervilor şi nu distruge ţesuturile vecine zonei operate. „Avantajul faţă de dispozitivele care există deja pe piaţa medicală - şi anume faţă de disectorul cu ultrasunete - este faptul că jetul de apă este total inofensiv faţă de ţesuturi, lucrează la temperatura camerei. El nu distruge, nu face leziuni ireversibile în structurile pe care vrem să le conservăm”, a declarat medicul primar chirurg Bogdan Moldovan după efectuarea primei intervenţii chirurgicale de acest gen.

• Aparatul cu care se realizează intervenţiile chirurgicale este adus din Germania, pentru ca medicii să exerseze această tehnică. Dacă rezultatele vor fi bune, spitalul îl va cumpăra cu 40.000 de euro