Main menu

header

de Dana Purgaru

Gravidele care se îngraşă riscă să aibă un copil autist

Femeile care iau prea mult în greutate în timpul sarcinii sunt mai predispuse să nască un copil care să sufere de tulburări de spectru autist, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani. Studiul a arătat că tulburările de spectru autist sunt mai mari în rândul copiilor ale căror mame s-au îngrăşat câte 15 kilograme în timpul sarcinii, decât în cazul copiilor ale căror mame s-au îngrăşat maximum 13 kilograme.

Alcoolul şi mezelurile afectează drastic fertilitatea

Femeile care consumă câte un pahar cu vin o dată sau de două ori pe săptămână prezintă cu 33% mai puţine şanse de a rămâne însărcinate, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat în SUA. În acelaşi timp, femeile care consumă peste trei pahare cu vin pe săptămână îşi reduc şansele de a concepe un copil cu 66%, consumul de alcool afectând dezvoltarea ovulelor nefecundate. Conform unui alt studiu, bărbaţii care consumă zilnic mezeluri au şanse mai mici de a deveni taţi.

Deserturile dau dependenţă precum cocaina

Unele deserturi dau la fel de multă dependenţă precum cocaina. Aceasta este concluzia lui Joseph Schroeder, profesor de psihologie, de la Connecticut College, SUA, care a studiat, împreună cu studenţii săi, pe şoareci efectul unor biscuiţi intens consumaţi în America, ce se comercializează şi în România. „Cercetarea noastră susţine teoria că alimentele bogate în grăsimi şi în zahăr stimulează creierul în acelaşi mod în care îl stimulează drogurile”, a comentat Schroeder. „Asta ar putea explica de ce unele persoane nu pot rezista acestor alimente, în ciuda faptului că ştiu că sunt nocive”, spune Schroeder.

Din ce în ce mai mulţi tineri diagnosticaţi de AVC

Accidentul vascular cerebral (AVC) afectează un număr tot mai mare de adulţi cu vârsta sub 65 de ani în întreaga lume, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, conform unui studiu recent de mare amploare. Cercetarea, bazată pe informaţii furnizate de 119 ţări, arată că numărul cazurilor de AVC a crescut cu 25% în rândul grupei de vârstă 20-64 de ani, în ultimii 20 de ani. AVC este favorizat de hipertensiunea arterială, dar şi de alţi factori, precum sedentarismul, obezitatea şi fumatul.

Spălatul pe dinţi poate prelungi viaţa

Igiena dentară corectă încetineşte înţepenirea arterelor, protejând astfel corpul uman împotriva atacurilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale, spun oamenii de ştiinţă de la Columbia University, New York, SUA. Igiena dentară precară şi sângerările gingivale permit unui număr de până la 700 de specii de bacterii să pătrundă în fluxul sangvin. Acestea pot determina apariţia unor afecţiuni grave, de aceea, spălarea regulată a dinţilor, de cel puţin două ori pe zi, poate preveni astfel de probleme.