Main menu

header

03-05-1de Cătălina Tăgârţă

Vă vine să credeţi că un simplu calcul renal netratat/neeliminat poate duce la complicaţii şi, în timp, se poate ajunge la boala cronică de rinichi, care este drumul fără întoarcere către dializă? Cu ocazia inaugurării Centrului de Nefrologie şi Dializă International Healthcare Systems (IHS), din Craiova, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, doctorul Eugen Moţa (foto), a făcut mai multe dezvăluiri pe această temă.

Afecţiunea nu trebuie să persiste peste trei săptămâni
La fel ca orice altă parte a corpului, şi rinichii necesită o atenţie deosebită din partea fiecăruia dintre noi. Specialiştii în domeniu atrag atenţia românilor să trateze cu atenţie chiar şi cele mai nesemnificative simptome. Infecţiile urinare simple sau „pietrele” la rinichi, cum li se spune popular, pot fi precursorii unor afecţiuni grave dacă nu sunt tratate corespunzător. „Persistenţa ureterohidronefrozei determinate de un calcul renal obstructiv peste trei săptămâni poate distruge ireversibil funcţia rinichiului. Şi ureterohidronefroza congenitală poate determina pierderea funcţiei rinichilor”, a declarat doctorul Eugen Moţa. De asemenea, potrivit acestuia, ureterohidronefroza bilaterală poate apărea şi din cauza cancerului genital dacă tumoarea a invadat micul bazin. În rândul bărbaţilor, cel mai important lucru, care netratat poate afecta rinichii, este adenomul de prostată. „Pierderea funcţiei rinichiului depinde atât de pacient - de cât de repede se adresează unui specialist, dar şi de medic - de cât de repede depistează boala. Un lucru e însă cert: aceasta trebuie abordată interdisciplinar. Dacă pacientul are şi diabet zaharat, se tratează şi una, şi alta... În cazul ureterohidronefrozei, se recomandă îndepărtarea obstacolului”, a mai spus specialistul. Potrivit acestuia, şi litiaza renală are o prevalenţă extrem de ridicată.

Boala cronică necesită abordare multidisciplinară
În ceea ce priveşte boala cronică de rinichi, specialistul susţine că aceasta e una cu etiologie multifactorială, care necesită o abordare multidisciplinară. „Asta implică medicul de familie, diabetologul, cardiologul, nefrologul şi alte specialităţi de la care preluăm bolnavii - ce ar fi bine să fie diagnosticaţi la începutul bolii. Deci e nevoie de îngrijirea integrată a acestor pacienţi. În ceea ce priveşte costurile, conform unui raport al OMS, boala cronică de rinichi e pe locul doi. Pe primul loc sunt afecţiunile cardiace, pe locul trei cancerele, iar pe patru diabetul. Dializa unui bolnav pentru un an costă circa 20.000 de euro, de aceea trebuie făcută prevenţie primară. E foarte important să identificăm grupele aflate la risc de a face boala cronică de rinichi, să controlăm valorile presiunii arteriale la pacienţii cu hipertensiune, să menţinem un bun control glicemic la pacienţii cu diabet zaharat...”, a explicat prof. dr. Eugen Moţa.

Doar unul din cinci pacienţi ajunge în stadiul final
Din păcate, boala cronică de rinichi nu poate fi vindecată. „Această afecţiune nu se vindecă nicăieri în lume, de aici pornim... Dar putem încetini progresia ei către stadiul final. Oricum, e bine de ştiut că doar unul din cinci pacienţi ajunge în stadiul ultim şi are «şansa» de a fi dializat sau transplantat. Ceilalţi patru decedează din cauza afecţiunilor asociate, în special cardiovasculare. De aceea spun că suntem obligaţi să facem prevenţie”, a mai declarat prof. dr. Moţa. Potrivit acestuia, e important să se cunoască factorii de risc pentru bolile renale. „În ceea ce priveşte afecţiunile premergătoare bolii cronice putem aminti: hipertensiunea arterială; vârsta peste 50 de ani; afecţiunile sistemice care dau complicaţii renale - de exemplu lupusul eritematos systemic; cele cardiovasculare; istoricul familial pozitiv - caz în care pacienţii trebuie să se adreseze imediat medicului de familie; pacienţii care au un singur rinichi... Teoretic, un rinichi e suficient pentru o viaţă de om, dar, în cazul în care se îmbolnăveşte şi acesta, atunci apare boala cronică. De aceea e bine ca îndeosebi pacienţii cu aceste afecţiuni, dar şi cei care au alte probleme de sănătate să se adreseze de urgenţă medicului de familie, pentru a evita complicaţiile”, a adăugat specialistul. Depistarea bolii nu costă decât 60 de lei, dar acest pas poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Sunt afectaţi jumătate dintre diabetici
În lume sunt 371 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat, iar în România sunt aproape 3 milioane de persoane afectate de această boală, dintre care 2.500 numai copii cu vârste sub 18 ani, potrivit datelor furnizate de prof. dr. Maria Moţa, preşedinta Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. „Totuşi, din cei 3 milioane de pacienţi cu diabet, jumătate au şi boală cronică de rinichi, deci unul din doi diabetici ajung să aibă şi probleme renale. Procentul e înfiorător”, a mai adăugat prof. dr. Eugen Moţa. Din acest motiv, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului (celebrată la 14 noiembrie), Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a lansat două mesaje: „Protejaţi-vă viitorul!” şi „Dacă aveţi diabet, cunoaşteţi-i complicaţiile”, deci inclusiv bolile de rinichi. Cu această ocazie, Cristina Văduva - medic-şef al Centrului de Nefrologie şi Dializă IHS din Craiova, a declarat: „IHS nu oferă doar terapie modernă, dar va avea şi un ambulatoriu de nefrologie. IHS investeşte în oameni, în pacienţi... În plus, domnul prof. dr. Moţa a reuşit să lege cele două sectoare, public şi privat, ceea ce e extraordinar”.

Pont! Românii e bine să ştie că infecţia urinară sau calculii renali nu se moştenesc ca boli, dar, dacă au avut în familie membri cu aceste afecţiuni, înseamnă că prezintă şi ei susceptibilitatea de a le face

În România sunt 11.000 de pacienţi dializaţi

În ultimii ani, numărul centrelor de dializă din România s-a dublat. În momentul de faţă, în ţara noastră sunt nu mai puţin de 150 de centre. „În România sunt circa 11.000 de pacienţi dializaţi, dar până în 2017, numărul bolnavilor va mai creşte. Dintre aceştia, aproximativ 400 sunt dializaţi în Craiova. Acest centru este de cinci stele şi oferă bolnavilor cu boli cronice de rinichi speranţă şi o calitate a vieţii foarte ridicate. De asemenea, vreau să amintesc faptul că IHS a investit mult în dializa peritoneală. Avantajul medical e că bolnavul e independent şi se conservă funcţia renală reziduală. Tratamentul se face la domiciliu şi e mai ieftin, dar, din păcate, nu toţi îndeplinesc criteriile pentru dializa peritoneală”, a mai adăugat prof. dr. Moţa.

• Fumatul este un factor de risc redutabil pentru boala cronică de rinichi, iar prevenţia nu costă nimic. Potrivit prof. dr. Eugen Moţa, fumatul scade funcţia rinichilor cu 18%, chiar şi în rândul persoanelor sănătoase