Main menu

header

02-06-1de Gabriela Niculescu

Cânepa poate fi considerată o plantă-minune, datorită multiplelor sale utilizări, de la textile, materiale de construcţii, hârtie şi surse regenerabile de energie până la medicină alternativă şi alimente cu valori nutriţionale deosebite. La începutul anilor ’90, în România erau cultivate peste 60.000 de hectare cu cânepă, iar ţara noastră era primul exportator al Europei şi ocupa locul patru în lume. Acum se mai cultivă doar 120 de hectare cu această plantă. Produsele obţinute pe plaiurile mioritice, precum uleiul din seminţe presat la rece, seminţele decorticate, pudra proteică, făina, fibrele şi loţiunile cu ulei, sunt făcute din seminţe de cânepă Cannabis Sativa.

Seminţele deţin raportul cel mai bun între Omega 6 şi Omega 3
Produsele din cânepă sunt ingrediente-minune în orice regim alimentar, deoarece ele reprezintă surse vegetale de acizi graşi, antioxidanţi, vitamine, minerale (potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier şi zinc), fibre şi o sursă completă, echilibrată şi lipsită de gluten. Specialiştii recomandă includerea seminţelor de cânepă în alimentaţie încă de la micul dejun, pentru un plus de energie.
Seminţele decorticate de cânepă au aspect ovoidal şi culoare alb-gălbuie cu irizaţii verzui. Aceste seminţe sunt unul dintre cele mai nutritive alimente. Gustul lor este similar cu cel al seminţelor de pin şi de floarea-soarelui. Constituie o sursă ideală de energie, fără gluten, bogată în proteine, conţinând 31% proteină completă, cu toţi aminoacizii esenţiali, şi în acizi graşi nesaturaţi, având raportul cel mai bun între Omega 6 şi Omega 3.

„Uleiul perfect echilibrat al naturii”
La noi în ţară se produce ulei presat la rece din seminţe de cânepă certificate ecologic. Uleiul din seminţe de cânepă este cunoscut ca şi „uleiul perfect echilibrat al naturii”, deoarece are un conţinut ridicat de acizi graşi nesaturaţi în raportul ideal între Omega 6 şi Omega 3, asemeni seminţelor din care provine, prin presarea la rece. Acizii graşi esenţiali sunt cei de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos şi, totodată, sunt necesari pentru creşterea normală şi dezvoltarea armonioasă a copiilor. Uleiul de cânepă conţine, de asemenea, acid gamma-linolenic, supranumit „superacidul gras polinesaturat”.
În plus, acest ulei perfect echilibrat al naturii este şi un aliat de nădejde al pielii, datorită compoziţiei bogate în acizi graşi necesari pentru menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare.

02-06-2Pudra proteică stimulează producerea de anticorpi
Pudra proteică din seminţe de cânepă conţine 50% proteină completă de origine vegetală. Proteina de cânepă îi conţine pe toţi cei opt aminoacizi esenţiali, pe care organismul uman adult nu îi poate produce. 65% din conţinutul total de proteină din seminţele de cânepă este proteină globulară numită edestină. Edestina este uşor de digerat, este absorbită uşor şi vitală pentru menţinerea unui sistem imunitar sănătos. Edestina are abilitatea unică de a stimula producerea de anticorpi împotriva agenţilor invazivi.

Fibrele curăţă colonul de toxinele acumulate
Făina ecologică de cânepă nu conţine gluten şi constituie o sursă bogată de substanţe nutritive datorită conţinutului ridicat de 29% proteină completă. Conţinutul de fibră al făinii de cânepă este mai mare de 50%, depăşind conţinutul celorlalte tipuri de făină comercială.
Fibrele din seminţele de cânepă se pot folosi şi ca supliment în cure de detoxificare, pentru a curăţa colonul de toxinele acumulate. Poate ajuta, de asemenea, în probleme de constipaţie.

Batoanele raw oferă energie
Batoanele ecologice raw cu seminţe de cânepă sunt o gustare sănătoasă şi o sursă ideală de energie înainte de sport. Vă recomandăm să căutaţi batoanele ce conţin doar ingrediente crude, procesate la temperaturi de maximum 42 de grade Celsius, ceea ce garantează păstrarea intactă a tuturor nutrienţilor şi enzimelor active. Pentru iubitorii de deserturi vă anunţăm că există pe piaţa din România şi ciocolată cu seminţe de cânepă, nu doar batoane.

Se pot consuma în salate, supe, shake-uri, lapte sau unt
Seminţele decorticate de cânepă se pot consuma sub diverse forme. Cea mai simplă cale de utilizare a lor este să le puneţi în salate, ciorbe, supe-creme de legume, chiar şi în sosul anumitor mâncăruri. Atât seminţele, cât şi pudra proteică se pot folosi în shake-uri proaspete, alături de legume şi de fructe.
Din seminţe decorticate se poate obţine şi lapte vegetal. Puneţi într-un blender două căni cu seminţe, două căni cu apă rece, un baton de vanilie sau două pliculeţe cu zahar vanilat şi două linguri cu miere. După preparare se păstrează la frigider.
De asemenea, puteţi obţine unt vegetal din două căni cu seminţe de cânepă decorticate, două linguri cu ulei de cânepă, zeama de la o jumătate de lămâie şi ierburi aromatice, după gust: pătrunjel, busuioc, mărar, leuştean etc.

Căutaţi şi produsele destinate îngrijirii pielii
Produsele de îngrijire corporală ce conţin ulei din seminţe de cânepă pot reduce disconfortul dermului, prin calmarea şi recondiţionarea pielii uscate şi deteriorate. Acestea ajută la creşterea elasticităţii membranei şi a capacităţii de menţinere a apei în ţesuturi. Mai mult decât atât, pot reface eficient stratul hidrolipidic al pielii, calmând şi hidratând pielea după baie.

• Carmen Brumă promovează stilul de viaţă sănătos şi este o mare consumatoare de produse pe bază de cânepă

Sticla violet este ambalajul ideal

Pentru ca uleiul de cânepă să-şi păstreze calitatea şi prospeţimea este recomandat să se folosească ambalaje speciale din sticlă violet. Aceasta are capacitatea de a filtra spectrul luminii, spre deosebire de ambalajele maro, negre sau verde închis, care blochează complet lumina. Sticla violet permite pătrunderea razelor UVA şi infraroşii, care sunt benefice nivelului de energie al produselor „vii”, cum sunt uleiurile presate la rece, respingând doar razele dăunătoare.

• Dezechilibrul dintre Omega 6 şi Omega 3 poate duce la o accelerare evidentă a unor boli precum cancerul, bolile de inimă, diabetul, artrita şi afecţiunile pielii. Practic, produsele pe bază de cânepă pot fi considerate un „vaccin” nutriţional şi joacă rolul unor alimente protectoare. Aportul zilnic recomandat de ulei de cânepă este de 5-15 ml (două-trei linguriţe sau trei-şase capsule), iar pudra şi seminţele de cânepă se pot consuma zilnic, în cantităţi de până la 25 de grame

Diferenţa dintre cea indiană şi cea industrială

În nenumărate rânduri s-au creat confuzii între cânepa industrială (Cannabis Sativa) şi cea indiană (canabis). Aceasta din urmă este o subspecie a speciei Cannabis Sativa, fiind o plantă aromatică. Frunzele şi florile plantelor de cânepă indiană conţin o substanţă chimică (drog) cunoscută sub numele de THC (tetra-hydro-cannabinol) într-o concentraţie mare, de până la 10%, fapt ce provoacă persoanei care o fumează sau o digeră o senzaţie de euforie. Cannabis Sativa conţine această substanţă într-o concentraţie de sub 0,01%.