Main menu

header

de Daniela Purgaru

Sânge artificial creat de cercetători clujeni

O reţetă de sânge artificial, care conţine o proteină din viermi marini şi care s-ar dovedi util în cazul unor intervenţii chirurgicale sau al unor accidente, a fost creată de o echipă de cercetători clujeni. Acesta nu are culoarea roşie, ci poate deveni chiar incolor, iar testele preliminare pe şoareci au rezultate încurajatoare.

Test rapid pentru diagnosticarea tuberculozei

Un nou test rapid pentru detectarea tuberculozei permite o diagnosticare mai bună a acestei maladii şi identificarea tratamentului corespunzător. Numit Xpert MTB/RIF, noul test de diagnoză, conceput de oameni de ştiinţă de la Universitatea Cap Vest din Africa de Sud, permite detectarea bacilului Koch ce provoacă tuberculoza în mai puţin de două ore, faţă de mai multe săptămâni cât durează metoda tradiţională.

Copil născut cu SIDA, vindecat

Un copil american în vârstă de 3 ani născut seropozitiv şi tratat imediat după naştere cu antiretrovirale continuă să nu prezinte nicio urmă de SIDA după 18 luni fără tratament, au anunţat recent oamenii de ştiinţă de la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, SUA, conduşi de medicul Deborah Persaud. Acesta este primul caz de „vindecare funcţională” a unui bebeluş infectat de mama sa seropozitivă. În lume, peste 260.000 de copii sunt infectaţi de mamele lor în fiecare an.

Campanie naţională de spirometrii gratuite

Până la 30 noiembrie, Societatea Română de Pneumologie desfăşoară campania naţională de spirometrii gratuite „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?”, pentru depistarea bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC). Pentru efectuarea acestei analize fără bani e necesar ca persoanele interesate să facă programare la unul dintre centrele înscrise în campanie. Lista completă cu acestea poate fi găsită pe site-ul www.desprebpoc.ro.

Efectele nanismului, inversate în trei săptămâni

Un medicament creat de savanţii francezi de la Centrul Mediteranean pentru Cercetări Moleculare din Nisa ar putea inversa efectele nanismului în doar trei săptămâni. Astfel, efectele dramatice ale nanismului, care pot fi cauzate de peste 200 de afecţiuni medicale diferite şi care includ numeroase complicaţii dureroase, ar putea fi tratate prin injecţii cu o anumită proteină. Tratamentul nu este însă potrivit pentru persoanele care au trecut de pubertate, spun autorii studiului.