Main menu

header

14-07-1de Cătălina Tăgârţă

Când sistemul imunitar nu funcţionează corect, iar noile celule ale pielii cresc în doar câteva zile cât ar creşte la un om sănătos în câteva săptămâni, apare afecţiunea numită psoriazis. Din păcate, cum organismul nu are capacitatea de a integra excesul de celule, acestea se adună pe suprafaţa pielii şi formează leziuni. De obicei, specialiştii pun boala pe seama modului de viaţă dezordonat sau a stresului necontrolat. Medicul primar dermatolog Roxana Dumitrescu (medalion) ne-a spus mai multe despre această temă.

„Stresul, factor declanşator”
- Doamnă doctor, vă rog să ne spuneţi care sunt cauzele apariţiei acestei afecţiuni?
- Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică a pielii, ce poate apărea pe un teren genetic predispozant sau sub acţiunea unor factori declanşatori, cum ar fi traumatismele, infecţiile (de genul faringitelor, amigdalitelor sau celor streptococice), bolile endocrine, sarcina, perioada de după administrare a unor medicamente, stresul, consumul abuziv de alcool, infecţia HIV sau altele. De asemenea, stresul poate juca şi el un rol important, fiind un factor declanşator al bolii.

- Principalele semne ale bolii sunt erupţiile care apar pe piele. Mai sunt şi alte semne la care trebuie să fie atenţi oamenii?
- Psoriazisul poate fi depistat în stadiu incipient, prin apariţia pe piele a unor plăci roz sau roşii, acoperite de scuame albe pluristratificate, care la grataj (n.r. - zgâriere) sângerează - fapt ce e cunoscut şi sub numele de semnul Auspitz. Cel mai frecvent, aceste leziuni apar iniţial la coate, la genunchi şi pe scalp, dar există şi forme care pot debuta cu leziuni diseminate generalizat, pe tot corpul. Atunci când erupe, boala poate provoca durere şi mâncărime severă. Uneori, pielea crapă şi sângerează. Durerile duc frecvent la lipsă de somn, ceea ce afectează persoana şi în alte aspecte ale vieţii, cum ar fi în performarea sarcinilor de serviciu ori şcolare.

„Are un impact psihologic imens”
- Odată identificate aceste semne, ce e de făcut?
- Odată apărută erupţia pe corp, pacientul trebuie să se adreseze obligatoriu medicului dermatolog şi nu să se autotrateze. Managementul stresului este foarte important, întrucât puseele bolii apar în special din cauza acestuia. De fapt, multe boli sunt declanşate şi întreţinute de stres. E bine de ştiut că, în unele cazuri, pacientul necesită vizite suplimentare la dermatolog, iar că erupţiile repetitive pot duce la depresii sau sentimente de disperare, tristeţe, furie, jenă, stimă de sine scăzută.

- Mai vorbiţi-ne despre impactul emoţional al bolii, vă rog...
- Boala are un imens impact psihologic. Pacienţii sunt afectaţi de aspectul lor fizic, vizibil modificat. Sunt adesea depresivi, nu se pot integra corespunzător în societate, sunt marginalizaţi de anturaj şi chiar de partenerii lor de viaţă, mulţi ajungând, din păcate, la divorţ.

„Se poate instala la orice vârstă”
- Dar psoriazisul nu ar putea fi prevenit în vreun fel?
- Din păcate, psoriazisul nu poate fi prevenit, dar trebuie evitaţi factorii de risc declanşatori, pe care i-am menţionat anterior.

- Se cunoaşte vârsta la care afecţiunea apare cel mai frecvent?
- Boala se poate declanşa la orice vârstă, dar tipul 1 de boală apare în general la pubertate, iar tipul 2 - după vârsta de 55 de ani.

- Deci înţelegem că există mai multe tipuri ale bolii. Ce ne puteţi spune despre acestea?
- Într-adevăr, există mai multe forme clinice de boală, de la cele uşoare la cele severe. Psoriazisul evoluează în pusee şi necesită tratament de lungă durată. Odată declanşată, boala trebuie tratată corespunzător de medicul dermatolog, la care pacienţii trebuie să meargă periodic. Dar e bine de ştiut că, în caz de psoriazis - care e o boală autoimună cronică - nu poţi spune că se obţine vindecarea, dar afecţiunea poate fi ţinută sub control cât mai mult timp, până intră în remisie, deci până dispar leziunile de pe piele.

„Pacienţii pot beneficia gratuit de terapia biologică injectabilă”
- Despre tratament ce ar fi de spus?
- Tratamentul este complex, în funcţie de forma clinică şi severitatea bolii. În fazele iniţiale, este suficient tratamentul local specific, dar, pe măsură ce boala avansează şi nu mai răspunde la tratamentul local, se asociază medicaţie orală - per os - tratamentul injectabil fiind văzut ca ultima alternativă terapeutică. În plus, terapia biologică injectabilă nu este dureroasă. E adevărat că este costisitoare, dar pacienţii pot beneficia de ea gratuit, prin intermediul unui program naţional decontat de CNAS.

„Mulţi bolnavi sunt respinşi în saloanele de coafură sau la piscine“

Cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, marcată la 29 octombrie 2013, Societatea Română de Dermatologie (SRD), în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), a lansat o nouă campanie de informare şi educare medicală a populaţiei, intitulată generic „Fii inteligent! Renunţă la prejudecăţi!” Anul acesta se estimează că vor fi informaţi despre cauzele şi efectele psoriazisului peste 1 milion de români, iar specialiştii speră ca adresabilitatea la medic să îşi menţină ritmul crescător, întrucât această boală nu afectează doar pielea, ci şi stima de sine a bolnavului. „Mulţi pacienţi ne caută să ne spună că sunt respinşi în saloane de coafură/frizerie sau la piscine din cauza leziunilor de psoriazis. Nu este normal să se întâmple astfel, oamenii trebuie să ştie că PSORIAZISUL NU ESTE CONTAGIOS, iar aceşti pacienţi au nevoie de suport pentru a trece peste problemele create de lipsa de încredere în sine cauzate de modul cum arată. Nu ne judecaţi, nu noi ne-am dorit această boală, dar noi trebuie să trăim cu ea”, a spus Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.
Netratată, boala se asociază cu depresia, stresul, frustrarea şi afectează relaţiile pacientului cu familia şi cu cei din jur. Psoriazisul are un impact negativ asupra unei game variate de parametri, aşa cum a rezultat din numeroasele studii realizate. E vorba despre locul de muncă, de şcoală, de activităţile zilnice. În plus, pacienţii cu psoriazis, în special femeile, întâmpină dificultăţi în începerea de relaţii sexuale. Din păcate, de aici apar şi ideile de suicid. „E păcat că, în secolul al XXI-lea, oamenii încă nu înţeleg că, dacă un tată şi un fiu, de exemplu, au amândoi psoriazis, copilul nu ia boala prin contact direct, ci i-a fost transmisă genetic, deci ea nu reprezintă un pericol pentru cei din jur”, a adăugat şi Călin Giurcăneanu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.