Main menu

header

18-05-1de Diana Tudor

Hemoroizii fac parte din categoria bolilor care afectează calitatea vieţii pacienţilor, în condiţiile în care apariţia acestora poate crea adevărate probleme sociale. Statisticile privind frecvenţa hemoroizilor arată că mai mult de trei sferturi din populaţia globului de toate vârstele suferă de această boală, predispuşi fiind în special bărbaţii peste 50 de ani şi femeile însărcinate. Conf. univ. dr. Ion Daniel (foto), şeful Clinicii de Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, ne-a spus mai multe despre această afecţiune.

„Neprezentarea la timp la medic poate duce la complicaţii”
- Domnule conferenţiar, ce sunt hemoroizii şi cât de des vă confruntaţi cu această afecţiune la Clinica de Chirurgie III a Spitalului Universitar?
- Mă confrunt destul de frecvent cu această afecţiune la spital, însă consider că nu atât de des pe cât ar trebui. Spun asta, deoarece sunt conştient de faptul că prezentarea la medic în cazul hemoroizilor este foarte mult întârziată din cauza unor motive ce ţin de teama, ruşinea de a vorbi despre o astfel de problemă, jena pe care omul o resimte numai la gândul că trebuie supus unui astfel de consult medical. Practic, hemoroizii reprezintă dilataţii anormale ale venelor situate în porţiunea terminală tubului digestiv, numite şi „vene hemoroidale”. În mod normal, aceste vene au rolul de închidere a orificiului anal, completând închiderea realizată de sfincterul anal. Dilatarea, „umflarea” lor, modifică anatomia regiunii şi alterează mecanismele de funcţionare de la acest nivel.

- Când trebuie să se prezinte la medic un pacient suspect de hemoroizi?
- La primele disfuncţii ale tubului digestiv, mai ales atunci când apar sângerările anale, mâncărimile sau constipaţia îndelungată.

Constipaţia, una dintre cauze
- Cum influenţează întârzierea prezentării la medic starea de sănătate a pacientului?
- Pacientul trebuie să îşi înfrângă reţinerile şi inhibiţiile legate de o astfel de consultaţie. Întârzierea prezentării la medic poate conduce la creşterea în dimensiuni a acestor pachete hemoroidale şi, o dată cu dimensiunea, creşte şi durerea, putând apărea şi complicaţiile. Aşadar, insist asupra prezentării la medic în timp util, în vederea stabilirii unui tratament corect, pentru că, dragi pacienţi, daţi-mi voie să vă spun că hemoroizii sunt o boală comună: apar şi la femei, şi la bărbaţi, iar statisticile arată că jumătate din populaţia de pe glob dezvoltă hemoroizi după vârsta de 50 de ani.

- De ce atât de multe persoane? Care sunt cauzele care provoacă apariţia hemoroizilor?
- Cauzele sunt multiple, şi extrem de variate. Una dintre cauze poate fi predispoziţia familială, însă cele mai frecvente cauze îşi au originea în stilul de viaţă al pacienţilor. Sedentarismul, mai exact lipsa de activitate fizică, asociat cu lucrul pe scaun, afectează, în timp, venele hemoroidale. Sedentarismul a început să devină o problemă şi în rândul tinerilor, astfel că hemoroizii îşi fac apariţia din ce în ce mai frecvent şi în rândul acestora. O alimentaţie bogată în carne, dar săracă în legume, fructe şi zarzavaturi favorizează apariţia hemoroizilor. La fel şi abuzul de alcool sau condimentele excesive utilizate în prepararea hranei. Aşadar, alimentaţia are un rol foarte important atât în apariţia hemoroizilor, cât şi în tratamentul acestora după ce au fost diagnosticaţi. Recomand să se evite consumul de mezeluri, de ketchup, muştar şi alte sosuri iuţi. Altă cauză care duce la apariţia hemoroizilor este constipaţia.

Sunt de două feluri: necomplicaţi şi complicaţi
- Vorbiţi-ne despre simptomele hemoroizilor care ar trebui să ne îndrume către medic.
- Simptomatologia prezintă variaţii majore de la un pacient la altul şi nu poate fi identificată o evoluţie singulară. Din aceste considerente, atrag atenţia asupra faptului că, atunci când există oricare dintre semnele unei suferinţe la nivel anal, pacientul trebuie să fie consultat urgent de un medic chirurg. Simptomele diferă şi în funcţie de tipul de hemoroizi. Hemoroizii complicaţi au o simptomatologie diferită de cea a celor necomplicaţi. Principalele simptome ale hemoroizilor necomplicaţi sunt sângerările anale după scaun, care însă nu sunt însoţite de durere locală. Sângerarea este de cele mai multe ori redusă cantitativ şi se opreşte singură, însă dacă acest episod se repetă, poate duce la anemie. Apariţia hemoroizilor este semnalată şi de exteriorizarea unor mucozităţi, însoţită de mâncărime sau de exteriorizarea venelor hemoroidale. Dacă pacientul simte şi palpează o umflătură anormală la nivelul anusului, atunci e cazul să se prezinte la medic. În cazul hemoroizilor complicaţi, simptomele se agravează: apare durerea locală provocată de inflamarea venelor hemoroidale, pachetele hemoroidale se exteriorizează în afara anusului şi capătă aspectul unei ciuperci extrem de dureroase, care prezintă risc de ulceraţie.

- Odată ajunşi la medic, care sunt metodele de diagnostic utilizate?
- Medicul va efectua o examinare a regiunii anale şi, la nevoie, va recomanda investigaţii suplimentare: analize de sânge, anuscopie, rectoscopie, ecografie. Anuscopul este un tub luminos cu ajutorul căruia se pot observa hemoroizii interni, iar rectoscopul furnizează o imagine de ansamblu a rectului, pe toată lungimea sa. Este foarte important ca diagnosticul să fie pus de medicul specialist printr-un consult medical, pentru a evita confundarea cu alte boli grave care se pot ascunde sub eticheta de hemoroizi. Spre exemplu, sângerările anale sunt specifice şi cancerului rectal, însă medicul poate face distincţia între cele două prin realizarea unei recto-colonoscopii.

• Statisticile arată că jumătate din populaţia de pe glob dezvoltă hemoroizi după vârsta de 50 de ani

Se poate ajunge şi la intervenţii chirurgicale

- Cum tratăm hemoroizii?
- În stadiile incipiente ale bolii, îmbunătăţirea stilului de viaţă poate fi suficientă şi poate opri evoluţia spre agravare. Aceasta presupune o alimentaţie sănătoasă, prin consumul de fructe şi legume, care sunt bogate în fibre, alături de un aport suficient de lichide de circa doi litri de apă zilnic, toate acestea ajutând digestia. Problema constipaţiei ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru pacienţi. Aceasta nu trebuie lăsată să se transforme într-o problemă pe termen lung, ci trebuie tratată înainte ca să se ajungă la hemoroizi. De asemenea, recomand activitatea fizică regulată, pentru că aceasta tonifică venele hemoroidale. Hemoroizii se pot trata şi medicamentos, la sfatul medicului. Din păcate, asistăm la fenomenul prin care pacienţii îşi iniţiază singuri o astfel de terapie, iar cu acest lucru nu sunt de acord. Simptomele hemoroizilor pot fi caracteristice, aşa cum spuneam, şi altor boli. În condiţiile acestea, pacienţii se pot trata de hemoroizi, când, de fapt, poate au un cancer rectal. În stadiile mai avansate sunt necesare proceduri chirurgicale mai mult sau mai puţin invazive, de la injecţii sclerozante, criocoagulare sau coagulare cu infraroşii până la îndepărtarea chirurgicală a venelor hemoroidale. Ceea ce doresc să ştie pacienţii este că toate aceste metode de tratament indicate în acest stadiu se fac sub anestezie, şi durerea practic nu există.

„În afară de controlul alimentaţiei, trebuie să facem sport, mişcare, chiar câte 20 de minute de plimbare în fiecare zi ajută mai mult decât am crede. Trebuie să avem o igienă anală desăvârşită şi scaune regulate, moi, care să nu lezeze rectul, iar acest lucru se poate obţine doar printr-un consum suficient de lichide“