Main menu

header

de Daniela Purgaru

Europenii se vor putea trata oriunde în UE

Începând de la 25 octombrie, orice cetăţean al unei ţări membre a Uniunii Europene poate opta să se trateze în orice stat din Comunitate, urmând ca serviciile medicale să fie decontate la valoarea celor din ţara sa, potrivit unei Directive Europene adoptate în 2011. Această schimbare legislativă îi vizează şi pe pacienţii din România, iar Casa de Asigurări de Sănătate va fi obligată să deconteze contravaloarea serviciilor medicale primite.

Descoperire care duce la eradicarea hipertensiunii arteriale

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol din Marea Britanie au descoperit că dezactivarea anumitor nervi din gât poate fi un tratament foarte eficient al hipertensiunii arteriale, unul dintre cei mai răspândiţi „ucigaşi tăcuţi” din lume. Metoda ţinteşte eliminarea legăturilor nervoase dintre creier şi glomusul carotidian - un nodul de dimensiunile unui bob de orez ce se găseşte pe ambele părţi ale fiecărei artere carotide. La noi în ţară, una din trei persoane suferă de hipertensiune arterială.

Sportul, mai eficace decât medicamentele antidepresive

Exerciţiile fizice ar putea ajuta la diminuarea simptomelor produse de depresie, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh, pe baza rezultatelor a 35 de studii. Astfel, sportul practicat pe termen lung pare să reducă simptomele depresiei la fel de mult ca psihoterapia sau medicamentele antidepresive.

Fetiţele între 11 şi 14 ani trebuie să se prezinte urgent la medic

Ministerul Sănătăţii va începe un nou program de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin pentru fetiţele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani. Părinţii acestora trebuie să se adreseze medicilor de familie, pentru a li se explica mai multe despre acest subiect. Lista cu micuţele care vor fi vaccinate gratuit va fi înaintată de medicii de familie Direcţiei de Sănătate Publică.

Pilula de a doua zi ar putea fi înlocuită cu pilula de după o lună

Pastila de a doua zi ar putea deveni o amintire, la fel şi contraceptivele orale zilnice. Oamenii de ştiinţă din SUA şi Suedia au creat „pilula de după o lună”, ce ar putea întrerupe dezvoltarea unei sarcini nedorite chiar şi după 30 de zile de la fecundarea ovulului de spermatozoid, atunci când există deja un embrion format. Aceasta este încă în teste, dar ar putea fi lansată destul de curând pe piaţă.