Main menu

header

19-08-1de Cătălina Tăgârţă

- Dan Bordeianu, Toma Cuzin şi CRBL vorbesc despre cancerul la sân în campania „Nu am făcut destul“

„Alege să nu faci parte din statistici! Alătură-te celei de-a treia ediţii a campaniei despre cancerul de sân «Nu am făcut destul» şi află cum să previi această afecţiune. Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta!”. Acesta este mesajul cu care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer continuă, şi în acest an, în luna octombrie, campania de informare despre cancerul mamar. Printre cei care li s-au alăturat deja se numără personaje de renume, precum Eduard Mihai Andreianu, alias CRBL, sau actorii Dan Bordeianu şi Toma Cuzin - din sitcomul „Las Fierbinţi”.

„Dragile noastre mame, vă invităm la un control!”
Ambasadorii campaniei din acest an au dorit să transmită mesajul alături de mamele lor, încercând să atragă atenţia asupra creşterii riscului de cancer de sân o dată cu înaintarea în vârstă. „Suntem cu adevărat fericiţi să putem transmite acest mesaj tuturor femeilor din România, începând cu cele care ne-au dat viaţă: «Dragile noastre, aşa cum voi aţi avut grijă de noi, aşa ne revine şi nouă sarcina să vă purtăm de grijă şi să vă invităm la un control! Vă rugăm să nu vă neglijaţi sănătatea! Cancerul de sân este o afecţiune teribilă, care, din fericire, depistată la timp, poate fi vindecată. Vă mulţumim că existaţi în vieţile noastre şi vă promitem că vom fi întotdeauna alături de voi, şi la bine, şi la rău»”, au declarat Toma Cuzin, CRBL şi Dan Bordeianu.

„Când am aflat că tata s-a îmbolnăvit, era tardiv...”
În plus, deşi e dureros pentru el să-şi amintească de trecut, actorul Dan Bordeianu a făcut totuşi asta, în speranţa că exemplul său va servi celor care îi aud mesajul: „Prevenţia este extrem de importantă. În 1996, tatăl meu s-a îmbolnăvit de cancer la plămâni. Când am aflat, era tardiv... Noi, bărbaţii, ce avem mai minunat, dacă nu pe mamele noastre?! Ar fi cazul să avem şi noi grijă de ele. Nu am cum să măresc importanţa acestei informaţii... Cancerul funcţionează destul de brutal şi violent. Dacă nu apuci din timp să-l tratezi, nu ai foarte multe şanse”, a afirmat Dan Bordeianu, încercând să tragă astfel un semnal de alarmă.

Mamografia ajută la descoperirea neoplasmului mamar
Recomandată de Institutul Naţional de Cancer din SUA după vârsta de 40 de ani, mamografia este o analiză care ajută la depistarea neoplasmului mamar în absenţa simptomelor clasice de boală (dureri, modificări la nivelul pielii, scurgeri) şi a nodulilor. „Această analiză ajută şi la detectarea microcalcifierilor, care pot indica prezenţa unui cancer mamar. Detectarea precoce a neoplasmului mamar creşte şansele de reuşită a tratamentului. Rezultate a diferite studii clinice arată că mamografia poate ajuta la reducerea semnificativă a deceselor cauzate de cancer de sân între vârstele 40 şi 70 de ani, în special după vârsta de 50 de ani. Chiar şi atunci când rezultatele analizei sunt favorabile, noi recomandăm repetarea ei la fiecare unul-doi ani”, a subliniat Ştefan Curescu, medic primar oncologie la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă din Timişoara.

Boala poate fi de două tipuri
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel global. În fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, cu mai mult de 400.000 decât întreaga populaţie feminină declarată a Bucureştiului! Iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli. Cancerul de sân poate fi de două tipuri: HER2 pozitiv şi HER2 negativ. Întrucât cele două au particularităţi diferite şi necesită tratament specific, diferenţiat, orice femeie afectată de această boală trebuie să solicite efectuarea testului HER2, pentru a se stabili forma de cancer de care suferă. Pentru asta, e nevoie de o biopsie, care constă în prelevarea unui mic fragment din tumoare şi includerea acestuia într-un bloc la parafină.

HER2-pozitiv, una dintre cele mai agresive forme
O formă deosebit de gravă a cancerului mamar este cel de tip HER2-pozitiv, pentru care, până în urmă cu 15 ani, nu exista tratament ţintit. „În cancerul mamar de tip HER2-pozitiv, pe suprafaţa celulelor canceroase sunt prezente cantităţi mari ale factorului de creştere epidermal uman 2. Aproximativ 15%-20% dintre cazurile de cancer mamar au pozitivitate HER 2”, susţin medicii. Pentru femeile diagnosticate cu cancer mamar, testarea HER 2 este indicată şi gratuită. „Cancerul de sân este mai frecvent în rândul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbărilor prin care trece o femeie. Să avem grijă de mamele noastre şi să le dăruim, măcar în această lună, o mamografie... Dacă în urma acestei analize există suspiciunea de cancer HER2-pozitiv, pacienta se va adresa medicului oncolog. El va hotărî dacă este necesară şi o a doua testare a probei, care va confirma cu exactitate dacă avem de-a face cu un cancer de sân HER2-pozitiv. Metoda poartă numele de CISH, este laborioasă şi se face la nivel de ADN. Această testare este gratuită datorită suportului companiei farmaceutice Roche, în laboratoarele partenere din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Craiova, Oradea şi Braşov. Pacientele pot obţine mai multe detalii despre această testare gratuită de la medicii oncologi”, a declarat Cezar Irimia.

• Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 de cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 decese anual, potrivit statisticii Globocan 2008

Femeile obeze prezintă risc crescut

Cancerul mamar este perfect curabil dacă este tratat la timp! De aceea este esenţial ca doamnele să fie atente la toate schimbările care apar la nivelul sânilor şi să ţină cont de măsurile de prevenire, care sunt foarte simple. Evitaţi să deveniţi supraponderală! Hrăniţi-vă sănătos! Faceţi mişcare în fiecare zi! Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10%-30%. Consumaţi alcool cu moderaţie sau deloc! Evitaţi „terapia de substituţie hormonală”! Luată la menopauză, aceasta creşte riscul bolii. Dacă totuşi trebuie să luaţi hormoni pentru a „îmblânzi” simptomele menopauzei, evitaţi pe cât posibil medicamentele cu progesteron sau utilizaţi-le numai timp de trei ani. De asemenea, specialiştii avertizează că, dacă luaţi medicamente blocante ale estrogenului şi aveţi peste 60 de ani, să consultaţi medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale substanţelor tamoxifen şi raloxifen. Nu fumaţi! Hrăniţi-vă la sân copilul cât mai mult timp posibil!