Main menu

header

09-08-1de Cătălina Tăgârţă

Ca orice ţesut viu, oasele se schimbă în permanenţă. De la naştere şi până în primii ani ai vieţii, acestea se dezvoltă şi se întăresc, atingând densitatea maximă între 20 şi 25 de ani, iar după această vârstă ele se reînnoiesc singure, prin înlocuirea celulelor vechi cu unele noi. Osteoporoza apare atunci când acest echilibru este afectat şi pierderea osului vechi se face mai rapid decât dezvoltarea noilor celule. În timp, aceste părţi ale corpului devin poroase, fragile şi predispuse la fracturi.

Chestionarul este accesibil online
Pe lângă prevenţie, un lucru extrem de important este diagnosticarea bolii sau aflarea riscului de fractură. Acest lucru e posibil cu ajutorul analizei numite densitometrie (DEXA) sau cu ajutorul testului FRAX, acesta din urmă fiind gratuit. „România nu are suficiente densitometre, prin urmare nu are cum să identifice toată populaţia cu risc crescut. Şi atunci, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat şi testul FRAX. Acesta este un algoritm confidenţial, bazat pe factori de risc generali, dar care permit calcularea riscului de fractură. Testul e accesibil gratuit de pe site-ul OMS sau pe www.aspor.ro, unde veţi găsi modelul românesc. Durează doar trei minute şi e mult mai precis decât DEXA”, a spus şi medicul Daniel Grigorie, preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletale.

Peste 80% dintre femei şi peste 90% dintre bărbaţi rămân netrataţi
În Uniunea Europeană sunt circa 22 de milioane de femei afectate de această boală, dintre care 1.030.000 de persoane numai în România. „În ceea ce priveşte fracturile osteoporotice, în 2010, Uniunea Europeană a înregistrat 3,5 milioane de cazuri, iar România, aproape 100.000. Dintre acestea, 14.000 au fost localizate la nivelul şoldului. Osteoporoza e o problemă de sănătate publică. Însă, din păcate, din cauza nediagnosticării, în România, peste 80% dintre femei şi peste 90% dintre bărbaţii cu risc de fractură rămân netrataţi”, a adăugat medicul Grigorie.

Până în 2050, de patru ori mai multe fracturi de şold
Lumea nu îmbătrâneşte cu o singură boală, ci şi cu altele, care fie afectează metabolismul osos, fie cresc riscul de cădere. Din păcate, numai unul din doi bătrâni care cad rezistă fracturii. „Nu face nimeni fractură mergând, ci doar căzând. Fracturile sunt expresia îmbătrânirii, iar la nivel global, la fiecare 30 de secunde, o persoană suferă o rupere de os din cauza osteoporozei”, a spus şi doctor Olivera Lupescu, medic primar ortopedie şi traumatologie la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti. Potrivit acesteia, dacă nu se iau măsuri cât mai repede, se estimează că până în 2050 fracturile de şold vor creşte până la de patru ori.

„Fracturile sunt expresia îmbătrânirii, iar la nivel global, la fiecare 30 de secunde, o persoană suferă o rupere de os din cauza osteoporozei“ - doctor Olivera Lupescu

La menopauză trebuie să se facă şi un DEXA

Pentru ca osteoporoza să poate fi ţinută la distanţă cât mai mult timp, fiecare persoană trebuie să respecte câteva reguli. „Pentru prevenirea afecţiunii e bine să efectuaţi minimum 30-40 de minute de exerciţii fizice de câte două-trei ori pe săptămână, să introduceţi în alimentaţie cât mai mult calciu şi proteine, să evitaţi practicile nesănătoase precum consumul de alcool şi fumat, iar femeile aflate la vârsta menopauzei să meargă să facă şi un test DEXA”, a declarat doctor Ildiko Andrea Gasparik, preşedintele ASPOR.