Main menu

header

de Dana Purgaru

O jumătate de oră de muzică pe zi poate întări inima şi poate ajuta la o recuperare rapidă în urma afecţiunilor cardiovasculare. Aceasta este concluzia unei cercetări prezentate la congresul anual al Societăţii Europene de Cardiologie.

Se secretă endorfine
Autorii studiului sunt de părere că beneficiile pe care le aduce muzica se datorează unor schimbări hormonale. Muzica are o influenţă benefică asupra stării emoţionale şi ajută la eliminare unor substanţe-cheie în creierul nostru, care îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară. „Atunci când ascultăm melodiile preferate, în creier sunt secretate endorfine, ce îmbunătăţesc sănătatea cardiovasculară”, a afirmat cercetătorul Delijanin Ilic.

E bine să fie combinată cu exerciţiile fizice
În cadrul studiului, Ilic şi echipa sa de cercetători au realizat un experiment, în care pacienţi cu boli cardiovasculare au făcut exerciţii, au ascultat muzică sau au făcut ambele activităţi pentru o perioadă de trei săptămâni. La sfârşitul testelor, cercetătorii au descoperit că pacienţii din ultimul grup, care au combinat ascultatul muzicii cu exerciţiile, şi-au îmbunătăţit sănătatea cardiovasculară şi rezistenţa la efort cu 39%, cei care au făcut doar exerciţii, cu 10%, şi cu 19%, cei care au ascultat doar muzică. „Combinarea muzicii cu exerciţiile conduce la cea mai mare îmbunătăţire a funcţiei inimii. Aceste îmbunătăţiri au fost asociate cu o creştere semnificativă a rezistenţei la efort. Ascultarea muzicii preferate sau combinarea acestei activităţi cu exerciţiile fizice poate fi o bună metodă prin care pacienţii cu boli coronariene să se poată recupera mai uşor”, a adăugat Ilic.

Contribuie la creşterea bebeluşilor
Potrivit unui alt studiu efectuat la Universitatea Tel Aviv, din Israel, chiar din primele zile de viaţă, muzica poate avea efecte miraculoase. Dacă ascultă muzică timp de 30 de minute pe zi, bebeluşii născuţi prematur se vor dezvolta mai repede. Tot cu ajutorul muzicii, copiii pot învăţa mai repede să vorbească. Sunetele şi cuvintele din melodii îi ajută să articuleze mai uşor cuvinte şi să-şi dezvolte vocabularul.

• Cele mai bune rezultate s-au obţinut cu muzica clasică