Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În weekendul 15-16 noiembrie, bucureştenii sunt invitaţi să îşi facă spirometrii gratuite (în vederea depistării BPOC) în Parcul Tineretului, la un cort special amenajat la intrarea dinspre Liceul Şincai. Programul este în intervalul orar 10:00-19:00, iar persoanele care nu reuşesc să ajungă la testări în cele două zile pot intra pe siteul www.desprebpoc.ro. Acolo vor găsi lista completă a cabinetelor unde se fac testări gratuite în toată ţara până la finalul anului, dar doar cu programare făcută în prealabil.

Spirometria nu doare, durează doar câteva minute şi măsoară cantitatea de aer inspirată şi expirată de o persoană, precum şi timpul necesar inspiraţiei şi expiraţiei.

BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o boală de plămâni care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni la nivel mondial şi aproape jumătate dintre pacienţi nu ştiu că au boala. În România, aproximativ 1 milion de oameni suferă de BPOC. Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului că tusea, senzaţia de sufocare şi oboseala par a fi consecinţe fireşti ale fumatului sau înaintării în vârstă.