Main menu

header

16-08-1de Cătălina Tăgârţă

Cu ocazia celui de-al 39-lea Congres al Societăţii Române de Neurochirurgie, ce a avut loc luna trecută, la Bucureşti, specialişti veniţi din toate colţurile lumii au dezbătut probleme de actualitate, precum patologia vasculară neurochirurgicală sau patologia neurooncologică. Aceasta din urmă este a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei întregului glob şi a treia cauză de deces în România, ea afectând în special persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.

„Neurochirurgia se implică în însănătoşirea pacienţilor epileptici şi a celor suferinzi de boala Parkinson”
Alături de specialişti de renume internaţional, la eveniment au luat parte şi rezidenţi neurochirurgi şi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. „Societatea Română de Neurochirurgie îşi propune prin aceste evenimente să îndrume tinerele generaţii din punct de vedere uman şi profesional prin expunerea bilanţului realizărilor generale ale societăţii. Evenimentul are totodată valoarea unor cursuri de educaţie medicală continuă în vederea perfecţionării corpului român de neurochirurgie”, a declarat în cadrul ceremoniei de deschidere a congresului profesor universitar doctor Mircea Gorgan. În plus, acesta a menţionat că în anul 2017 Bucureştiul este candidat pentru a organiza conferinţa mondială a neurochirurgiei francofone... Subliniind importanţa pe care astfel de manifestări ştiinţifice o au în viaţa medicală, profesor universitar doctor Ioan Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, a declarat: „Neurochirurgia românească este o specialitate de excelenţă, o specialitate de vârf în rândul specialităţilor chirurgicale, o specialitate dependentă atât de progresul tehnologic, cât şi de competenţa şi abilităţile personale ale membrilor acestei comunităţi de elită a medicinei româneşti”. Mai mult decât atât, profesorul Gorgan a menţionat şi el că, „la ora actuală, neurochirurgia se implică în vindecarea unor pacienţi care altădată erau fără speranţă, cum sunt epilepticii şi cei suferinzi de boala Parkinson”, acesta fiind un motiv în plus pentru organizarea unor astfel de manifestări ştiinţifice şi profesionale.

Feriţi-vă de noxele emanate de lacuri şi de vopsele volatile!
Din păcate, cauzele producerii afecţiunilor neurooncologice sunt foarte diverse, astfel că, cel puţin mare parte dintre ele, e imposibil să fie prevenite. „Cele mai importante cauze ale afecţiunilor tratate de neurochirurgi sunt noxele emanate de lacuri şi de vopsele volatile, retrovirusurile - generatoare de tumori, munca în condiţii care stimulează anumite organe, precum munca într-un mediu radioactiv sau cu vibraţii şi unde sonore, ce pot afecta urechea, de exemplu... Şi alimentele care conţin nitriţi pot reprezenta un pericol, şi lista nu se încheie aici”, a menţionat doctorul Mircea Gorgan.

Pierderile cunoştinţei ascund cancerul cerebral
Medicii nu atrag atenţia doar asupra simptomelor, ci şi asupra prezentării de urgenţă la medic. „Cancerul creierului afectează populaţia activă, matură, cu responsabilităţi sociale, profesionale şi familiale, deci drama lor se răsfrânge asupra unui grup mai mare. Primele semne ale acestui cancer, care trebuie să ne îndrume către medic, sunt pierderea neaşteptată a cunoştinţei, mişcări involuntare ale membrelor, modificarea comportamentului în societate şi familie, dar şi durerile de cap”, a subliniat profesor universitar doctor Mircea Gorgan.

„Schimbările de comportament pot fi de natură organică”
De exemplu, în cazul unei crize de epilepsie se observă un tremurat sau amorţeală într-un singur punct al corpului: mână, picior, şi eventual pierderea simţurilor. Dacă situaţia durează mai mult de 24 de ore, trebuie consultat de urgenţă un medic neurolog, ca să nu apară complicaţii. „Chiar şi banala migrenă trebuie investigată. Aceasta poate avea o cauză tumorală, care adesea e descoperită accidental. Migrena poate ascunde multe... De asemenea, dacă aveţi de-a face cu o persoană care şi-a schimbat brusc comportamentul - adică până mai ieri era blândă, îşi vedea de treabă liniştită, iar acum este la extrema cealaltă, înainte să o duceţi la psihiatru ar fi bine de văzut dacă nu cumva e vorba despre o cauză organică”, a mai spus specialistul. Totodată, acesta a menţionat că, deşi la 31 august li s-a încheiat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, încearcă să funcţioneze cât de cât în limite normale. „Nu mai avem bani decât pentru îngrijirea pacienţilor gravi, care se face în secţiile de Terapie intensivă, Reanimare şi Primiri-urgenţe... În Constituţie stă scris că e dreptul românului de a beneficia de cel mai bun tratament medical. Dar asta ţine şi de probitatea colectivului. Să luăm exemplul unui pacient cu hernie de disc. De operat, îl operăm, dar a doua zi îl trimitem acasă. Asta e situaţia...”, a încheiat specialistul.

Pleoapele căzute trădează paralizia facială

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Yale, din Statele Unite ale Americii, atrag atenţia cu privire la câteva indicii care pot trăda diverse probleme de sănătate. Iată despre ce este vorba. Ridurile adânci trădează lipsa de colagen din organism, iar cum acesta este responsabil şi pentru rezistenţa oaselor, înseamnă că aveţi oase slabe. În concluzie, trebuie să mergeţi repejor la medic, arată articolul publicat pe Daily Mail.
Pleoapele căzute pot trăda paralizia facială - care provoacă inflamarea unui nerv ce afectează transmiterea mesajelor de la creier către muşchii feţei. Pleoapele palide pot însemna că suferiţi de anemie; cercurile albe pe iris pot arăta că aveţi colesterolul ridicat; faţa umflată vă poate duce cu gândul la hipotiroidie, iar buzele crăpate, tot la anemie sau la diabet. Ideea este următoarea: indiferent că e vorba despre un simptom mai mult sau mai puţin supărător, trebuie să vă adresaţi medicului. Chiar dacă nu e vorba despre o afecţiune neurologică, consecinţele pot fi la fel sau chiar mai grave decât aceasta.