Main menu

header

de Dana Purgaru

Adeverinţele medicale pentru şcoli şi grădiniţe sunt gratuite

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că eliberarea documentelor medicale necesare la şcoală pentru copiii până la 18 ani se face gratuit de medicii de familie. Şi tinerii între 18 şi 26 de ani, care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, ucenici sau studenţi, care nu realizează venituri, au dreptul la aceste analize gratuite. Analizele necesare pentru înscrierea copiilor în colectivitate pot fi efectuate gratuit, prin medicul de familie.

Îngrăşarea după renunţarea la fumat are o cauză nebănuită

Cercetătorii de la Universitatea Zürich au dat publicităţii o cauză neaşteptată a acumulării, în medie, a patru-cinci kilograme după renunţarea la fumat, problemă cu care se confruntă multe persoane. Astfel, „ronţăitul nervos” nu este cauza principală, aşa cum se credea, ci o schimbare a compoziţiei bacteriene din intestine. Mai exact, bacteriile intestinale Proteobacteria şi Bacteroidetes se întâlnesc în cantităţi mai mari în aparatul digestiv al foştilor fumători.

A fost dezvoltat testul de depistare a cancerului ovarian

Un nou test de depistare a cancerului ovarian, greu de depistat în stadiile precoce, a oferit rezultate promiţătoare, au anunţat cercetătorii americani, care spun că acesta poate descoperi tumorile în stadiul lor incipient, fapt care creşte şansele de supravieţuire cu până la 90%. Noua metodă de depistare a tumorilor ovariene a fost testată pe 4.051 de femei.

O nouă abordare contra hepatitei C

Combinarea unui medicament antiviral cu unul experimental s-a dovedit eficace pentru tratarea bolnavilor de hepatită C cronică, potrivit rezultatelor unui studiu clinic realizat recent în SUA. Tratamentul combină antiviralul ribavirină cu sofosbuvir, o moleculă experimentală. Administrarea se face timp de şase luni şi permite o rată de vindecare de 70%.

A fost inventat termometrul-tatuaj

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Illinois, SUA, au creat un termometru cât o jumătate de fir de păr, care se lipeşte ca un tatuaj temporar pe pielea pacientului şi are o acurateţe de ordinul miimilor de grad. Pe lângă temperatură, acesta măsoară rata de hidratare a pielii şi ar putea fi uşor adaptat pentru a fi utilizat în monitorizarea debitului transfuziilor sangvine şi pentru a detecta inflamaţiile din ţesuturi.