Main menu

header

07-07-1de Gabriela Militaru

- Cântăreaţa, care s-a confruntat toată viaţa cu probleme de sănătate, vede afecţiunea ca pe un cadou care a ajutat-o să se descopere pe sine

Anastacia, pe numele său complet Anastacia Lyn Newkirk, a aflat ce înseamnă să reiei viaţa de la început de mai multe ori. În vara acestui an, cântăreaţa, în vârstă de 44 de ani, supranumită „micuţa doamnă cu voce mare”, a învins pentru a doua oară cancerul la sân şi simte din nou că trăieşte. Acum ea s-a reîntors în studioul de înregistrare şi plănuieşte reprogramarea turneului european, pe care l-a anulat la începutul lui 2013, la aflarea veştii că are din nou cancer.

A avut mereu o sănătate şubredă
Problemele de sănătate ale Anastaciei nu au început cu primul diagnostic de cancer, ci mult mai devreme. La numai 13 ani, cântăreaţa a fost depistată cu boala Crohn. Aceasta este o afecţiune care determină inflamaţia şi ulceraţia tractului digestiv. Simptomele sunt dintre cele mai neplăcute: senzaţie de vomă, diaree, febră şi dureri severe de stomac. „Interiorizarea sentimentelor nu face decât să agraveze boala Crohn, aşa că am învăţat să nu mă mai tem de sentimentele mele. În ciuda bolii, am decis totuşi să-mi urmez visul de a avea o carieră într-un domeniu foarte stresant”, a spus cântăreaţa, care a fost supusă unei operaţii de eliminare a unei porţiuni din intestin afectată de boală.

Din nefericire, boala i-a revenit şi mai sever în 1987.
După prima diagnosticare cu cancer, în 2003, peste care a trecut cu brio în 2005, Anastacia a suferit o operaţie la ochi, pentru a-şi corecta o afecţiune care a forţat-o ani de-a rândul să poarte ochelari. Apoi, în 2008, cântăreaţa a descoperit că are probleme şi cu inima, şi anume tahicardie supraventriculară. Aceasta constă într-un ritm accelerat al bătăilor inimii. În loc să recurgă la operaţie pe cord, Anastacia a ales să urmeze un tratament pe termen nedeterminat, pentru a menţine starea inimii sub control. Patru ani mai târziu, cancerul la sân a recidivat.

A suferit o mastectomie parţială
În ianuarie 2003, Anastacia a decis să urmeze o operaţie de reducere a sânilor, a căror greutate îi provocau dureri de spate. O mamografie de rutină a descoperit că avea cancer. Din fericire, cântăreaţa se afla în stadiu incipient al bolii, fapt care i-a ajutat pe medici să reducă riscurile răspândirii bolii mult mai uşor. Imediat după aflarea diagnosticului, cântăreaţa a fost supusă unei mastectomii parţiale şi radioterapiei. Ea a declarat că pune cancerul pe seama stresului, dat fiind că nimeni din familia sa nu s-a confruntat cu această boală. „Tot mai multe femei sunt diagnosticate cu cancer care nu este de natură genetică. Sunt sigură că, în cazul meu, stresul a fost de vină. Relaţia nefericită pe care am avut-o şi faptul că nu sunt făcută pentru această meserie, în care nu ştiu mereu să fiu starul pe care îl doreşte casa mea de discuri”, a declarat ea în 2008.
În urma tratamentului, vocea Anastaciei şi-a pierdut din putere, motiv pentru care a fost nevoită să-şi întrerupă activitatea muzicală pentru o vreme. Fire optimistă, cântăreaţa a văzut în această perioadă de repaus o sursă de inspiraţie, reuşind să compună mai multe cântece potrivite pentru noul timbru al vocii sale.

Maladia a reapărut după zece ani
După ce timp de un deceniu Anastacia nu s-a mai confruntat cu probleme la sân, în iarna acestui an, cancerul i-a revenit. Pe 27 februarie, cântăreaţa a anunţat că este forţată să-şi anuleze turneul european din cauza faptului că a fost diagnosticată cu cancer pentru a doua oară. Ea s-a adresat fanilor prin intermediul unei reţele de socializare, cerându-şi scuze pentru inconvenient şi mulţumindu-le pentru sprijinul lor. „Veşti despre cancer: Da, s-a întors. Da, lupt din nou cu el, numai că de data aceasta bătălia este mai intensă. Mă simt foarte rău că trebuie să-mi dezamăgesc minunaţii fani care abia aşteptau turneul meu. Vă mulţumesc pentru dragostea şi rugăciunile voastre”, a scris cântăreaţa. Mai târziu, purtătorul de cuvânt al cântăreţei i-a asigurat pe fani că, în ciuda recidivei, Anastacia va compune în continuare muzică şi că va reprograma turneul cât mai curând posibil. În acelaşi timp, reprezentantul cântăreţei le-a cerut admiratorilor şi presei să respecte momentul dificil prin care trece Anastacia. Apoi a fost din nou supusă radioterapiei şi zecilor de intervenţii medicale.

„Boala mi-a afectat totul, până la muncă şi relaţii”
La mai puţin de cinci luni de la anunţul despre recidiva cancerului la sân, Anastacia poate să zâmbească din nou. Cântăreaţa a câştigat din nou în lupta cu boala. La 20 iulie, ea a postat pentru fani o poză înfăţişând-o pe cântăreaţă veselă şi energică în studioul de înregistrare. Fotografia era urmată de un comentariu care i-a bucurat pe toţi fanii săi. „Apropo, am scăpat definitiv de cancer”, a scris ea. Anastacia, care a suferit o mastectomie parţială în 2003, nu a menţionat nimic despre o nouă procedură asemănătoare, deşi tonul cu care a făcut anunţul ne poate aminti de Angelina Jolie, care a suferit o mastectomie totală anul acesta, şi poate spune că a îndepărtat aproape în totalitate riscul de a face cancer.
„Boala m-a schimbat în foarte multe feluri. Mi-a afectat totul, începând de la sănătate până la muncă şi relaţii”, a spus cântăreaţa, care a fost căsătorită timp de trei ani, în perioada când cancerul se afla în remisie. „Ceea ce pentru unii este un coşmar, pentru mine este un cadou care m-a ajutat să descopăr cine sunt cu adevărat”, a mai spus Anastacia, victorioasă.

• Motto-ul ei: „Nu lăsa niciodată cancerul să ia ce e mai bun din tine”

Strânge fonduri să ajute şi alte femei

După ce a putut spune prima oară că nu mai are cancer, Anastacia a decis să-şi canalizeze o parte din energie pentru a le ajuta şi pe alte femei care nu sunt conştiente de gravitatea acestei boli sau care se confruntă deja cu aceasta. Astfel, ea s-a alăturat Fundaţiei de cercetare cu privire la cancerul de sân, stabilindu-şi drept ţintă segmentul de femei până la 40 de ani în ale căror familii nu au existat cazuri de cancer la sân. Anastacia consideră că, în aceste cazuri, femeile sunt mai puţin conştiente de pericolul bolii şi nu îşi fac analize periodic. Ca rezultat al propriei experienţe, cântăreaţa ştie că, dacă medicul său nu ar fi insistat să-i facă mamografie, probabil ar fi aflat că are cancer mult mai târziu. De aceea ea doreşte ca, împreună cu fanii săi, să găsească fonduri pentru a afla mai multe despre cauzele instalării cancerului, cum se poate preveni şi cum se poate trata.