Main menu

header

09-09-1de Cătălina Tăgârţă

Masajul Hara vine din terapia ayurvedică şi este reflexogen. Scopul lui este deblocarea bazinului (partea de jos a spatelui), reglarea constipaţiei şi a diareii; în plus, el reprezintă şi o modalitate de detoxificare. Doctor Florica Munteanu (foto), specialist în homeopatie/biorezonanţă Bicom şi directorul Centrului medical DermaVital, din Bucureşti, ne-a spus mai multe despre acest tip de masaj.

Se realizează pe abdomen - considerat centrul de energie uman
Masajul Hara se realizează pe abdomen, care este în medicina asiatică mai mult decât o parte a corpului. „Zona gastrointestinală este considerată centrul de energie uman, locul unde stă spiritul vieţii fiecăruia. Efectuarea unui masaj delicat pe această zonă a corpului stimulează sistemul neurovegetativ şi deblochează bazinul, psihicul şi încordările emoţionale”, ne-a spus Florica Munteanu. În plus, medicul ne-a explicat faptul că deblocarea zonelor înţepenite e realizată într-un mod delicat. Masajul acţionează în profunzime, începând cu limfa de la suprafaţa pielii şi până la organele interne, precum ficat, intestine, rinichi sau vezică urinară.
Cum e posibil însă ca masajul efectuat în zona burţii să înlăture durerile de spate? „Prin acest masaj se ajunge la o relaxare a suprafeţei zonei gastro, care duce direct la musculatura bazinului, şi care poate rezolva, de asemenea, problemele de mobilitate - de la nivelul picioarelor. Zona gastro are legătură cu întregul organism”, a mai spus reprezentanta Clinicii DermaVital.

Pont! În scop terapeutic e nevoie de circa patru şedinţe de masaj Hara (care durează jumătate de oră), câte una pe săptămână.

• Masajul Hara se bazează pe principiul Davos, respectiv: nu acolo unde doare este cauza.