Main menu

header

de Dana Purgaru

Aspirina care distruge cancerul

Cercetătorii de la City College of New York, SUA, au creat o aspirină „hibridă”, denumită NOSH, ce poate micşora sau chiar stopa 11 forme diferite de tumori (de colon, pancreatic, de prostată, de sân sau leucemie). În acelaşi timp, ea nu atacă celulele normale. În cazul şoarecilor ce sufereau de cancer de colon, noua aspirină au determinat celulele tumorale să se micşoreze cu 85% şi apoi să se autodistrugă. Cercetările anterioare au arătat că aspirina normală reduce tumorile cu până la 50%, dar utilizarea ei pe termen lung provoacă efecte secundare.

Dispozitiv modern pentru testarea glicemiei

Apple a lansat un nou dispozitiv ce va permite celor care suferă de diabet să-şi verifice nivelul glucozei din sânge în orice moment, cu ajutorul unui iPhone sau iPod Touch. iBGStar funcţionează la fel ca monitoarele tradiţionale, ce testează picături de sânge obţinute prin înţeparea pielii, dar este mai mic şi se ataşează direct la telefon sau tabletă. Aparatul analizează proba şi afişează rezultatele pe ecran.

S-a descoperit „gena tinereţii“

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bar-Ilan din Israel au identificat o genă, denumită SIRT6, ce ar putea prelungi viaţa cu până la 20 de ani. În urma experimentelor pe şoarecii de laborator, viaţa acestora a fost prelungită cu până la 15%. Pe de altă parte, după reducerea sau eliminarea genei, şoarecii de laborator au devenit diabetici, coloana vertebrală li s-a curbat, iar procesul de îmbătrânire s-a accelerat.

Somnul deficitar duce la tulburări de comportament

Copiii care sforăie sau care au alte probleme de respiraţie în timpul somnului riscă să aibă probleme de comportament, indică un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Yeshiva, New York, SUA, pe un eşantion de 11.000 de subiecţi. Totodată, coordonatorul studiului, ce a durat şapte ani, doctorul Karen Bonuckavand, a susţinut că aceste tulburări de somn afectează modul în care se dezvoltă creierul copilului.

Corpul va fi „păcălit“ să accepte mai uşor transplanturile

Cercetătorii din cadrul Universităţii Louisville, din Kentucky, SUA, au descoperit o metodă eficientă prin intermediul căreia sistemul imunitar al pacienţilor care au nevoie de transplant de organe poate fi „păcălit” să accepte mai uşor organul străin. Marele avantaj al acestei metode constă în faptul că ar elimina necesitatea unui tratament pe viaţă cu medicamente destinate să prevină respingerea transplantului. Noua metodă se bazează pe cercetările întreprinse de imunologul australian Sir Francis Macfarlane Burnet şi zoologul brazilian Peter Medawar, care în anul 1960 au câştigat Premiul Nobel. Metoda a fost testată cu succes pe mai mulţi pacienţi.