Main menu

header

de Dana Purgaru

România, pe primul loc în UE la mortalitatea infantilă

Ţara noastră ocupă un alt loc fruntaş nedorit, de data aceasta la mortalitatea infantilă, conform unui studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii. Astfel, cu 9,8 decese la o mie de născuţi vii, România se află pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene. În lume, un copil moare la patru secunde şi două milioane mor în prima zi de viaţă, iar 63% dintre cauzele de mortalitate ar putea fi prevenite.

Simptomele infarctului, diferite la femei

Doar o mică parte dintre femeile care suferă de atac de cord au ca simptome dureri în piept, relevă un nou studiu realizat în SUA pe un eşantion de un milion de oameni. În general, femeile tind să aibă simptome precum: greaţă, oboseală, dificultăţi de respiraţie şi dureri la nivelul maxilarului, braţelor sau spatelui. Studiul susţine că din această cauză nu numai că multe dintre femei nu se prezintă la doctor, dar uneori şi medicii diagnostichează greşit afecţiunea de care suferă aceste paciente.

Avem mai puţini neuroni decât credeam

Până acum se estima că oamenii au aproximativ o sută de miliarde de neuroni, însă un nou studiu indică faptul că numărul lor este mai mic cu 14 miliarde. Cercetarea a fost realizată de doctor Suzana Herculano-Houzel, de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro, Brazilia, care a realizat studiul pe creierii a patru bărbaţi maturi, în vârstă de 50, 51, 54 şi, respectiv, 71 de ani, decedaţi din cauze nonneurologice.

Premieră antiepilepsie: implant de electrozi intracerebrali

O echipă de medici a efectuat în premieră la Spitalul Bagdasar-Arseni o intervenţie de implantare de electrozi intracerebrali, având ca scop identificarea exactă a locului în care se află focarul epileptic şi extragerea acestuia. Metoda se numeşte stereoelectroencefalografie şi a fost pusă la punct de o echipă de medici francezi la Paris, la mijlocul anilor ’70. O asemenea operaţie poate fi o şansă pentru cei aproape 500.000 de bolnavi de epilepsie din România - rata de vindecare e de 90%.

Excesul de vitamina E poate fragiliza oasele

Suplimentele cu vitamina E pot duce la subţierea oaselor, avertizează o echipă de cercetători niponi, condusă de doctor Shu Takeda, de la Universitatea Keio, din Tokyo. Cercetări anterioare efectuate pe animale au arătat că cele mai multe forme de vitamina E stimulează producerea unor celule care distrug masa osoasă a organismului. În urma acestui experiment, oamenii de ştiinţă japonezi nu mai au niciun dubiu că procese similare apar şi în organismul uman.