Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Folosită iniţial de kinetoterapeuţi în tratamentele pe care le efectuau pentru recăpătarea mobilităţii unor pacienţi, mingea elastică şi-a dovedit utilitatea şi în sălile de fitness sau chiar acasă. Cunoscută şi sub numele de minge elveţiană, de yoga, fitball sau pur şi simplu minge de fitness, aceasta este extrem de practică şi uşor de utilizat. Luiza Bucur, antrenoare de fitness la „Lady Dance”, ne-a arătat câteva exerciţii simple pe care le puteţi efectua cu ajutorul fitball-ului şi ne-a vorbit despre efectele benefice ale acestuia.

„Exerciţiile sunt amuzante şi îmbunătăţesc echilibrul”
Mingea de fitness a fost lansată în Elveţia în anii ’60, însă ea este folosită astăzi la scară largă. Nu vă faceţi griji dacă aveţi câteva kilograme în plus, deoarece balonul rezistă la greutăţi de până la 200-250 de kilograme. În ceea ce priveşte dimensiunile mingii, diametrul variază între 35 şi 85 de centimetri, dar specialiştii recomandă să o cumpăraţi în funcţie de înălţime. Astfel, cu cât sunteţi mai înalţi, cu atât diametrul mingii trebuie să fie mai mare. „Exerciţiile efectuate pe fitball sunt eficiente pentru antrenarea tuturor grupelor musculare şi sunt foarte amuzante în acelaşi timp. Ele au ca rezultat atât tonifiera grupelor vizate, dar şi îmbunătăţirea echilibrului”, ne-a spus antrenoarea de fitness Luiza Bucur.

Puteţi folosi greutăţi pentru creşterea nivelului de dificultate
Nu trebuie neapărat să faceţi exerciţii complicate cu mingea. Chiar şi simplul fapt că o utilizaţi pe post de scaun din când în când vă poate ajuta, întrucât vă îmbunătăţiţi postura. În plus, pentru a pune mai bine în funcţiune muşchii atunci când o folosiţi pe post de scaun ar fi bine să ridicaţi câte un picior de pe sol din când în când, pentru câteva secunde. „Persoanele avansate pot folosi greutăţi de unu-două kilograme, pentru creşterea nivelului de dificultate a exerciţiilor”, a mai spus antrenoarea de fitness.

Vă prezentăm în continuare câteva exerciţii simple.

Partea anterioară a coapsei şi umeri
Şezând pe fitball, duceţi braţele lateral, până la nivelul umerilor, iar simultan duceţi piciorul înainte, cu talpa în flexie. După aceea reveniţi în poziţia iniţială şi repetaţi mişcarea cu celălalt picior. Este recomandat să faceţi trei serii a câte 20 de repetări.

Abdomen superior şi umeri
În poziţia culcat pe fitball ţineţi picioarele puţin depărtate, iar braţele în lateral, îndoite la 90 de grade. Ridicaţi lent trunchiul, ducând mâinile sus, apoi reveniţi în poziţia iniţială. Faceţi trei serii a câte 12-20 de repetări.

Abdomen - oblici abdominali
Culcat pe fitball, un braţ şi piciorul opus le ţineţi sprijinite pe podea, iar pe celelalte întinse, în aer, după care ridicaţi lent trunchiul ducând mâna către picior. Dacă doriţi, puteţi folosi şi gantere la acest exerciţiu. Efectuaţi trei serii a câte 12-20 de repetări pe fiecare parte.

Abdomen superior
Din poziţia culcat pe fitball şi cu braţele sus ridicaţi lent trunchiul, ducând mâinile spre genunchi. Atenţie însă, menţineţi în permanenţă bazinul pe fitball. Faceţi trei serii a câte 20 de repetări.

Fesieri lombari
Din poziţia culcat cu abdomenul pe fitball ridicaţi alternativ mâna şi piciorul opus. Efectuaţi trei serii a câte 20 de repetări