Main menu

header

21-05-1de Diana Sorescu

Parodontoza este o boală ce afectează, din păcate, foarte multe persoane. Şi cine ar crede că primul semn, stadiul incipient, este chiar gingivita? Doctor Andrei Ciobanu (foto), medic stomatolog, ne-a vorbit nu doar despre inovaţiile din domeniul proteticii dentare, ci şi despre cum putem preveni această afecţiune. Tot în interviul de mai jos veţi afla şi câteva remedii pentru supărătoarele afte şi posibilele cauze ale apariţiei lor.

„Se poate ajunge la imobilizarea dinţilor sau la adiţia osoasă”
- Care sunt primele semne care indică parodontoza?
- În primul rând, remarcăm inflamaţia gingiilor, ce pot deveni dureroase şi sângerânde la periaj sau chiar spontan, apariţia tartrului şi a durerii, de obicei difuze. Factorii favorizanţi pot fi fumatul, tartrul, alimentaţia sau igiena precară, dar, de asemenea, există şi factori generali ce contribuie la apariţia parodontozei cum ar fi cel ereditar, imunitatea scăzută sau anumite boli cum ar fi diabetul.

- Aşadar, dacă am aflat cum debutează această afecţiune, cum o putem preveni, ce putem face?
- Evoluţia parodontozei poate fi stopată. Din momentul în care boala a fost diagnosticată, se urmează un tratament cu scopul de a îndepărta cauzele şi de a opri evoluţia bolii. În primul rând, trebuie să avem o igienă corectă. Astfel, prima operaţiune indicată este detartrajul, adică îndepărtarea tartrului, urmat de un chiuretaj subgingival pentru a elimina ţesutul afectat. După vizita la stomatolog, trebuie menţinută o igienă dentară corectă prin periaj, folosirea aţei dentare şi a apei de gură. Periajul este indicat să se realizeze de două ori pe zi (dimineaţa şi seara), cu o periuţă cu perii moi, pe care o schimbăm când aceasta se deteriorează, cam la patru luni. De asemenea, o alimentaţie sănătoasă poate preveni apariţia bolii parodontale. Totodată, pentru pacienţii care nu se tratează în stadiile incipiente sunt necesare tratamente mai laborioase cum ar fi imobilizarea dinţilor sau adiţia osoasă.

„Nu recomand folosirea zilnică a materialelor adezive pentru proteze”
- Vorbiţi-ne, vă rugăm, despre protezele dentare şi despre ceea ce implică ele.
- În acest moment, medicina a evoluat şi au apărut protezele flexibile, ce sunt realizate dintr-un material termoplastic rezistent, fără structură metalică. Faţă de protezele clasice, acrilice, acestea sunt mai subţiri, se adaptează mai bine, sunt mai rezistente şi sunt ideale şi pentru pacienţii alergici. În cazul celor parţiale (când pacientul prezintă pe arcade un grup de dinţi restanţi), acestea nu produc mobilitatea dinţilor restanţi şi sunt mai estetice, crosetele având culoarea dinţilor.

- Recomandaţi folosirea permanentă a materialelor adezive pentru proteze?
- Materialele care ajută la fixarea protezelor acţionează ca un lipici, ce fixează proteza pe gingie, formând şi o barieră care împiedică depunerea alimentelor sub proteza dentară. Cu toate acestea, nu recomand folosirea lor zilnic. Pot fi utilizate în perioada de acomodare cu proteza, în anumite situaţii când trebuie să vă simţiţi mai confortabil sau dacă faceţi sport, dar nu zilnic!

„Se îndepărtează doar când se igienizează”
- Care sunt paşii corecţi pentru întreţinerea protezelor dentare?
- Protezele trebuie curăţate zilnic, dimineaţa şi seara. Acestea se îndepărtează, se clătesc pentru a elimina resturile alimentare şi se spală cu o periuţă. Dacă e vorba despre o proteză parţială, se periază dinţii naturali, apoi putem fixa proteza. Pentru a preveni iritaţiile gingiilor şi pentru o respiraţie proaspătă, puteţi folosi apa de gură înainte de a fixa proteza. De asemenea, există şi anumite tablete pentru igienizarea protezelor. Se dizolvă într-un pahar cu apă şi se lasă proteza aproximativ zece minute pentru dezinfectare, curăţare şi prevenirea petelor de cafea, ceai, ţigări, vin roşu şi altele, apoi se clăteşte şi se fixează.

- Care sunt semnele că o proteză s-a uzat şi că trebuie schimbată?
- Dacă proteza nu este purtată, este posibil să nu mai corespundă anatomiei, putând determina ulceraţii ale mucoasei, ca în cazul perioadei de acomodare cu o proteză nouă. Protezele se îndepărtează doar când se igienizează. În cazul apariţiei leziunilor, clătiţi cu apă de gură cu clorhexidrină, întotdeauna diluată, timp de o săptămână, fără pauză. Evitaţi să muşcaţi pe dinţii din faţă şi să consumaţi alimente lipicioase. Proteza trebuie căptuşită, ajustată sau schimbată când începeţi să aveţi dificultăţi de vorbire, mestecare sau când începe să devină incomodă din cauza retracţiei gingivale şi modificării ţesutului osos. Atunci vă recomand să faceţi o vizită medicului dumneavoastră stomatolog.

Soluţie pentru afte: ceaiul de muşeţel

- Tot mai multe persoane, fie că au proteză sau nu, se plâng de afte. Ce sunt şi cum pot fi tratate?
- Aftele apar sub forma unor mici ulceraţii rotunde cu contur regulat, sunt dureroase şi usturătoare, se localizează la nivelul limbii, gingiilor şi în interiorul obrajilor. Cauzele apariţiei aftelor sunt multiple. Acestea pot apărea pe fondul unei imunităţi scăzute, pe fond nervos, din cauza anumitor alimente cum ar fi citrice, lactate ori condimente, lezarea mucoasei sau periajul dur al dinţilor. Statistic, sunt prezente la peste 20% din populaţie şi apar frecvent primăvara şi toamna. Tratamentul se bazează, în mare parte, pe soluţii dezinfectante. Trebuie evitate alimentele iritante. Un tratament la îndemână este ceaiul de muşeţel, cu care trebuie să vă clătiţi de câteva ori pe zi, sau într-o cană cu apă călduţă adăugaţi o linguriţă cu bicarbonat de sodiu, cu care faceţi gargară. Dacă acestea sunt mai mult decât nişte leziuni minore, tratamentul cu antibiotic este stabilit de medicul dermatolog.

„Proteza trebuie căptuşită, ajustată sau schimbată când începeţi să aveţi dificultăţi de vorbire, mestecare sau când începe să devină incomodă din cauza retracţiei gingivale şi modificării ţesutului osos. Atunci vă recomand să faceţi o vizită medicului dumneavoastră stomatolog“