Main menu

header

06-07-1de Cătălina Tăgârţă

Masajul Qigong este o formă de terapie fizică ce implică „apăsarea” şi baterea cu pumnul, relaxat, pe toată suprafaţa spatelui, punând accent pe coloana vertebrală, cu scopul de a echilibra energia corpului şi de a ameliora starea generală de sănătate. Această artă, ce e practic o formă a masajului Tuina, are o origine antică ce se bazează pe teoria medicinală tradiţională chineză. Póka Attila (foto), masterand în educaţie fizică, sport şi kinesiologie, trainer Qigong, Daoyin şi Taijiquan şi terapeut la Fundaţia QI, ne-a spus mai multe despre masajul Qigong şi beneficiile acestuia.

„Baterea spatelui duce la apariţia unei rezonanţe vindecătoare”
Efectuat cu regularitate, masajul Qigong poate ajuta la menţinerea tinereţii şi a sănătăţii. „Acest tip de masaj face parte din tehnicile marelui maestru chinez Lin Kai Ting şi constă în baterea şi masarea prin metode speciale a coloanei vertebrale şi a zonei spatelui. Are ca efect relaxarea vertebrelor şi ameliorarea problemelor coloanei vertebrale. De fapt, baterea spatelui ţinteşte mai mult organele interne, producând o vibraţie ce se transmite acestora, ceea ce poate duce la apariţia unei rezonanţe vindecătoare. Totul se face cu activitate mentală şi cu transmitere de energie. Acestea stau la baza tuturor exerciţiilor de Qigong”, ne-a spus Póka Attila.

Qi rezultă din „jocul” dintre yin şi yang
În cosmologia chineză, sursa tuturor lucrurilor este Tao, legea universului. De aici se polarizează două forţe, yin şi yang, ce sunt în acelaşi timp opuse şi complementare. Prin „jocul” dintre yin şi yang, prin fluxul şi refluxul între cele două principii, se creează energia qi. „Qi este «respiraţia materială», există în mai multe forme, de la cele pure, cum este lumina, la cele brute, cum ar fi granitul, căci chiar şi materia neînsufleţită este alcătuită din qi în forma sa cea mai densă, la fel cum întreaga materie este alcătuită din particule de energie. Qigong se poate traduce astfel: lucrul cu energia la nivel de măiestrie, adică exerciţiul fizic combinat cu respiraţia şi cu activitatea mentală”, a mai spus Póka Attila.

Cuprinde o mare varietate de tehnici
În China antică, terapia medicală era adesea clasificată în tratamente „externe” şi „interne”. Când este apăsat sau bătut un punct de pe un meridian nu sunt stimulaţi doar nervii şi ţesuturile locale, ci este influenţată şi circulaţia energiei qi prin întregul meridian respectiv. „Fiecare element guvernează un meridian sau o funcţie organică a corpului şi totodată un aspect al personalităţii sau al emoţiilor, astfel încât orice tulburare a elementelor afectează în mod specific psihicul şi corpul fizic al persoanei respective. Qigong-ul conţine o mare varietate de tehnici, dar toţi practicienii sunt legaţi printr-un principiu comun, şi anume credinţa într-o energie vitală (qi), care circulă prin canale conectate (meridiane) prin tot corpul. Fiecare meridian este legat de un anumit organ sau de o funcţie psiho-fizică, iar qi-ul său poate fi contactat în anumite puncte pe traseul său - acestea fiind punctele de acupunctură”, mai spune terapeutul.

Mintea şi corpul, psihicul şi fizicul sunt indivizibile
Când omul este sănătos predomină o stare de echilibru şi qi circulă lin prin meridiane, aprovizionând şi întreţinând toate părţile corpului. „Dar când corpul a fost slăbit ca urmare a unui stil de viaţă lipsit de moderaţie, a unui stres emoţional sau a unei accidentări, qi nu mai circulă lin şi devine deficitar în anumite regiuni şi excedentar în altele, astfel că se instalează o stare de boală. Starea de sănătate nu este complet echilibrată, astfel că metoda preventivă împotriva îmbolnăvirii, baterea Qigong este un remediu ideal, deoarece pur şi simplu reechilibrează qi, astfel încât organismul să se poată vindeca singur”, a precizat specialistul.
„Când începem să practicăm baterea Qigong este important să ne amintim să tratăm nu numai simptomele bolnavului, ci şi cauzele bolii. Să tratezi numai capul de o durere de cap înseamnă să ignori nu doar întregul sistem de meridiane interconectate care face din Qigong o metodă atât de eficientă, dar în acelaşi timp unul din principiile MTC (medicină tradiţională chineză), şi anume faptul că mintea şi corpul, psihicul şi fizicul, sunt indivizibile, alcătuind un întreg organic. Pentru a diagnostica exact cauza simptomelor unei persoane este nevoie de o înţelegere profundă a teoriei MTC şi de o înţelegere a stării emoţionale şi psihologice a persoanei respective.

Nu e nevoie de echipamente speciale
Până la dobândirea unor astfel de deprinderi, este mai sigur şi mai eficace să se trateze întregul corp. Baterea Qigong este uşor de practicat. Nu este nevoie de echipamente speciale şi nu se foloseşte niciun fel de ulei. Nu aveţi nevoie decât de o încăpere caldă şi aerisită, îmbrăcăminte confortabilă atât pentru cel care aplică tratamentul, cât şi pentru receptor. Câteva cunoştinţe de bază sunt elementele necesare pentru a începe să „simţiţi” calea spre o adevărată înţelegere a metodei de masaj Qigong. Tehnicile de Qigong erau în trecut considerate secrete şi predate în forma lor integrală doar unui număr restrâns de discipoli merituoşi. În prezent, deşi există o abundenţă de informaţii privind Qigong-ul, pentru obţinerea rezultatelor aşteptate este absolut necesară prezenţa unui maestru veritabil sau a unui instructor avizat, pentru predarea corectă a principiilor şi tehnicilor, dar mai ales pentru îndrumarea pas cu pas a practicanţilor. Spatele reflectă în structura sa starea organelor interne. Cel mai important aspect al aplicării metodei Qigong pe spate este stimularea nervilor spinali, care alimentează toate organele interne.

Tuina stimulează circulaţia

Tuina datează din timpul Dinastiei Shang, în jurul anului 1700 înainte de Hristos. Termenul de Tuina se traduce în chineză prin „apasă-apucă”. Fizic, constă dintr-o serie de apăsări (presări), bateri şi fricţiuni ce îndepărtează blocajele de-a lungul meridianelor energetice ale corpului şi stimulează circulaţia qi-ului şi a sângelui pentru a înlesni vindecarea, în mod similar cu principiile acupuncturii, arderilor moxa şi presopuncturii.
Tehnicile Tuina, asemănătoare celor de masaj, acoperă o gamă largă de bateri uşoare la cele ce acţionează în profunzimea ţesutului. Tuina poate fi foarte puternică şi uneori destul de dureroasă în timpul manipulării ţesuturilor profunde. Masajul Qigong este o formă a masajului Tuina.

Reduce stresul

Iată câteva efecte imediate ale practicii Qigong: reducerea nivelului de stres, creşterea vitalităţii şi a tonusului general, creşterea imunităţii, îmbunătăţirea funcţiilor respiratorii, a circulaţiei sangvine şi limfatice, a digestiei. Practica perseverentă conduce la echilibru şi armonie în corp, minte şi spirit, creând o atitudine pozitivă, tonică şi stabilă, precum şi o constantă bucurie de a trăi.

- Qigong-ul se bucură azi de o mare popularitate atât în China, cât şi în întreaga lume. Se estimează că mai mult de 100 de milioane de oameni de pe întregul mapamond practică Qigong.