Main menu

header

de Florentina Ionescu

Veste bună pentru părinţii copiilor cu probleme de auz. Potrivit unei cercetări realizate de reprezentanţi ai Universităţii „Johns Hopkins” din SUA, implantul cohlear la micuţi are foarte mare succes dacă acesta se face până la împlinirea vârstei de 1 an şi jumătate (18 luni). Practic, intervenţia făcută la această vârstă fragedă poate să îmbunătăţească semnificativ auzul.

Studii pe 188 de subiecţi
Oamenii de ştiinţă au monitorizat 188 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 5 ani. Ei au studiat, în principiu, abilităţile acestora de a recepţiona sunetele şi dezvoltarea limbajului, pe care le-au comparat cu cele ale unor minori fără probleme de auz. Rezultatele au arătat că implantul făcut la copiii cu vârstă până la 1 an şi jumătate îi ajută pe micuţi să se dezvolte normal. Asta pentru că, în primii ani de viaţă, există o plasticitate ridicată a sistemului nervos, care permite o bună recuperare.

Consultaţi mai mulţi medici înainte de intervenţie!
În România, 300-400 dintre copiii nou-născuţi în fiecare an au probleme hipoacuzice şi au nevoie de un implant cohlear. Cu toate acestea, prof. dr. Dan Mircea Enescu, de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, trage un semnal de alarmă: „Înainte de a solicita proteza sau implantul cohlear, părinţii trebuie să consulte nu unul, ci mai mulţi medici ORL. Spun asta pentru că, în ultima perioadă, foarte mulţi copii au ajuns la noi la spital cu probleme foarte grave. Aceştia fuseseră «diagnosticaţi» şi trataţi de anumite fundaţii pentru o boală pe care nu o aveau. De aceea, insist: întotdeauna trebuie consultaţi mai mulţi medici înainte de a se lua decizia unei intervenţii chirurgicale”. Abia după ce sunteţi siguri că micuţul a primit un diagnostic corect treceţi la etapa următoare.

Mai întâi se încearcă protezarea
Ca la orice altă boală, întâi se încearcă tratamentul „uşor”. În acest caz, e vorba despre proteza auditivă. „Chiar şi la copilul de vârstă mică se face înainte protezarea. Dacă aceasta nu dă rezultat, abia apoi se ia în calcul implantul cohlear”, ne-a spus şi conferenţiar universitar doctor Dan Cristian Gheorghe, medic primar ORL la Spitalul de Copii „Marie Curie”.

Dispozitivul e controlat la distanţă
Dacă micuţul nu reacţionează la proteză, medicul vă poate recomanda implantul cohlear. Ce este acest „implant”? E vorba despre un dispozitiv foarte mic, care permite copiilor cu hipoacuzii profunde să recepţioneze sunetele. Acesta se plasează în urechea internă, în timpul unei intervenţii chirurgicale. Dispozitivul e prevăzut cu un control wireless, iar părinţii pot monitoriza şi ajusta procesoarele de sunet oricând, fără a interveni în activitatea de zi cu zi a micuţului lor. Potrivit studiului, copiii care au un implant cohlear se pot dezvolta normal şi au un auz la fel de bun precum cei sănătoşi.

Operaţiile se pot face la Spitalul „Panduri“

Intervenţia de implant cohlear se face cu anestezie generală, în spital, de o echipă multidisciplinară (otolog, audiolog, logoped, psiholog, profesor şi tehnician, care reglează partea electronică). „Această intervenţie se poate realiza la Spitalul «Panduri», după un bilanţ preoperator complex, care include mai multe teste şi investigaţii paraclinice”, ne-a declarat Luminiţa Munteanu, medic specialist ORL la Centrul Medical Puls.