Main menu

header

945 14 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Accidentul vascular cerebral, cunoscut sub prescurtarea AVC, reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial - în 2022, 6,6 milioane de persoane au murit din cauza diferitelor forme ale bolii. Recunoaşterea simptomelor poate contribui la creşterea speranţei de viaţă şi limitarea eventualelor complicaţii, întrucât un AVC poate provoca leziuni cerebrale de durată, invaliditate pe termen lung sau chiar deces.

Pune în pericol viața pacientului

AVC survine atunci când fluxul de sânge spre o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând ţesutul cerebral de oxigen şi nutrienţi. Celulele creierului încep să moară sau se deteriorează după doar câteva minute, iar simptomele apar în părţile corpului controlate de celulele respective (slăbiciune bruscă, paralizie sau amorţeală a feţei, a braţelor sau a picioarelor). Un accident vascular cerebral este o afecţiune gravă, care necesită îngrijire de urgenţă, întrucât pune în pericol viața pacientului. Tratamentul în timp util poate îmbunătăți semnificativ ratele de supraviețuire, iar semnele acestei afecțiuni sunt foarte importante, întrucât statisticile arată că în toată Europa, AVC este o cauză majoră de dizabilitate, care afectează mai mult de un milion de adulți în fiecare an.

„FAST”: față, brațe, discurs, oră

Simptomele primare ale unui accident vascular cerebral pot fi recunoscute cu ajutorul acronimului „FAST” (în limba engleză față, brațe, discurs și oră), un instrument simplu, dezvoltat de profesioniști din domeniul medical, pentru a ajuta oamenii să recunoască rapid semnalele de alarmă. Concret, semnul de la nivelul feței este lăsarea unei părți a chipului dacă persoana zâmbește, cel de la nivelul brațelor este lăsarea unuia în jos dacă se încearcă ridicarea ambelor, vorbirea neclară și, în final, minutele care se scurg până la intervenția medicală, cruciale pentru șansele de recuperare a pacientului.

Varianta „minoră”, avertisment care necesită consult urgent

Pe lângă semnele distinctive de tipul „FAST”, simptomele unui AVC mai pot include confuzia, dificultățile de înțelegere a vorbirii celorlalți, probleme de vedere la unul sau ambii ochi, pierderea echilibrului. De asemenea, specialiștii atrag atenția asupra „avertismentului” numit AVC minor, care este un semnal că ar putea surveni un atac masiv. Semnele cele mai comune ale unui AVC minor sunt amorțeala la nivelul feței, brațelor sau picioarelor, dureri severe de cap, probleme legate de mobilitate, amețeli, pierderea coordonării. Simpto- mele unui AVC minor durează câteva minute şi nu provoacă daune permanente, dar necesită consult neurologic urgent.

AVC survine când fluxul sangvin spre o parte a creierului este întrerupt sau redus

Odată cu îmbătrânirea populației, se estimează că numărul persoanelor care trăiesc cu AVC va crește cu 27% până în 2047

Inteligenţa artificială, performantă la detectarea timpurie

Un nou sistem de inteligență artificială dezvoltat în Danemarca s-a dovedit capabil să diagnosticheze semnele unui accident vascular cerebral prin telefon mai eficient decât oamenii care au răspuns la apelurile de urgență. „Implementarea acestui instrument nou, eficient din punct de vedere al costurilor, poate îmbunătăți identificarea accidentului vascular cerebral de către cei care gestionează apelurile, asigurând că mai mulți pacienți primesc îngrijire adecvată și în timp util, îmbunătățind rezultatele generale ale acestora”, explică specialistul Jonathan Wenstrup, de la Spitalul Universitar din Copenhaga. Concret, instrumentul cu AI s-a dovedit cu aproximativ 10% mai precis decât experții umani.