Main menu

header

930 12 1de Georgiana Mihalcea

Eczema mâinii debutează, de obicei, pe baza unui cumul de factori, printre care cei genetici şi agenți externi. Agenții iritanți precum apa, detergenții, solvenții, agenții acizi sau alcalini, expunerea la temperaturi scăzute ori crescute sau frecarea determină deteriorarea stratului cornos sau superficial prin îndepărtarea filmului hidrolipidic de la acest nivel, perturbând astfel funcția de barieră a pielii. Doctor Andreea Denisa Barbu, medic specialist dermatologie la Medicover România, ne-a vorbit despre principalele forme și simptome și ne explică în ce constă tratamentul și profilaxia acestei afecțiuni.

„Forma cronică include manifestări cum ar fi uscăciune, îngroșare sau lichenificare”

930 12 2- Ce reprezintă eczema mâinilor?

- Eczema mâinilor sau dermatita este o boală dermatologică inflamatorie, acută sau cronică, care afectează partea dorsală și palmară, fiind declanșată de diverși factori și asociată cu o predispoziție la apariția acesteia.

- Care sunt principalele simptome?

- Se manifestă prin prurit sau mâncărime intensă, uneori cu senzație de arsură sau durere. Prezintă manifestări de fază acută, pentru perioade scurte de timp, sau cronică. Forma acută de dermatită se prezintă ca macule sau pete eritematoase, papule sau leziuni mai extinse sub formă de plăci. Pot fi prezente umflături sau edeme. De asemenea, vezicule, cruste sau fisuri dureroase fac parte din tabloul clinic. Forma cronică include manifestări cum ar uscăciune (xeroza cutanată), urmată de îngroșare sau lichenificare.

- Cine se află în grupa de risc?

- Eczema mâinii este mai comună în rândul femeilor și reprezintă 20%-35% din totalul formelor de eczemă. Poate să apară la orice vârstă, chiar și la copii. Este o afecțiune frecventă la persoanele cu dermatită atipică. Forma cronică afectează aproximativ 10%-15% din populație. Persoanele care lucrează în industrii care presupun un mediu umed sau expunerea la substanțe chimice, cum ar fi soluții de curățare, detergenți, produse de hairstyling, şi personalul sanitar sunt mai frecvent afectate, din cauza contactului cu agenți iritanți.

„Dermatita alergică de contact este dificil de diferențiat de variantele profesionale”

930 12 3- Câte tipuri există și cum se diferențiază?

- Există mai multe forme de eczemă a mâinii. Începem cu eczema atopică a mâinii care este cauzată de întreruperea barierei cutanate, determinată genetic și declanșată de contactul cu agenții iritanți. Afectează cel mai des fața dorsală a mâinii și se manifestă prin leziuni rotunde, discoide, eritematoase, uscate sau vezicule. Pacienții prezintă și alte simptome specifice dermatitei atopice, cum ar fi leziuni în pliurile cutanate. Apoi este eczema numulară sau discoidă ce afectează fața dorsală a mâinii și degetelor. Pot fi prezente, de asemenea, și în alte părți ale corpului același tip de leziuni.

- Mai sunt și alte forme?

- Da, lista continuă cu eczema veziculară a mâinii - mai este cunoscută ca eczema dishidrozică sau pompholys. Vezicule sau bășicuțe cu lichid, intens pruriginoase, sunt prezente pe fața palmară a mâinii și degetelor. Același tip de manifestări pot fi prezente și pe tălpi. Această variantă de eczemă este exacerbată de transpirația excesivă (hiperhidroza) în context de umiditate crescută sau stres emoțional. De asemenea, eczema cronică recidivantă - este o variantă în care forma acută veziculară este urmată de apariția de fisuri și cruste. Eczema hiperkeratozică a mâinii este o formă uscată, cronică, noninflamatorie de eczemă. Poate fi confundată cu psoriazisul, dar leziunile sunt mai puțin eritematoase și imprecis delimitate.

- Ce tip de eczemă îi afectează pe cei care lucrează în zonele de risc de care aminteați mai devreme?

- Eczema de contact iritativă - este frecventă în rândul celor care lucrează în mediul umed și sunt expuși în mod repetat la agenți iritanți. Vârful degetelor este primul afectat, cu extindere pe toată mâna, cu afectarea mai rară a palmelor. Eczema iritativă acută este cauzată de agenți iritanți puternici de genul acizilor, alcaloizilor, fiind frecvent o boală profesională. Expunerea repetată și constantă la agenți iritanți mai puțin agresivi, cum ar fi apă, săpun și detergenți, determină eczema cronică.

- Există și o formă mai greu de diagnosticat?

- Dermatita alergică de contact este o formă care poate fi dificil de diferențiat de variantele profesionale sau eczemele de contact iritative. Alergenii frecvent implicați în declanșarea acesteia sunt nichelul, parfumurile, cauciucul din mănuși sau vopseaua de păr. Poate fi diferențiată prin apariția simptomelor odată cu expunerea la aceste substanțe, distribuția asimetrică a leziunilor sau demarcarea clară a zonei unde a fost contactul cu alergenii specifici.

„În cazul suprainfectării cu bacterii poate fi necesară administrarea de antibiotic”

930 12 4- În ce constă strategia terapeutică?

- Sunt câteva măsuri pe care pacienții cu orice formă clinică trebuie să le urmeze: reducerea contactului cu agenții iritanți, inclusiv apa, folosirea de geluri de curățare fără săpun, clătirea cu atenție și uscarea completă după spălare. Este foarte importantă folosirea cremelor emoliente și reaplicarea lor ori de câte ori se spală mâinile. Principalul agent folosit în tratamentul eczemei este crema cu corticosteroizi topici, aceștia reducând inflamația. Aceasta trebuie aplicată o dată sau de două ori pe zi pe zonele afectate, pe o perioadă determinată, cu reducerea treptată a frecvenţei, pentru a preveni recidiva. În cazul suprainfectării cu bacterii poate fi necesară administrarea de antibiotic sub formă de creme sau administrate oral. În formele severe, dificil de tratat topic, corticoterapia poate fi administrată și oral.

- Putem face ceva pentru a preveni apariția sa?

- Dermatita iritativă de contact poate fi prevenită prin evitarea agenților puternic iritanți și folosirea mănușilor de protecție. Renunţarea la utilizarea săpunurilor și a detergenților agresivi, evitarea spălării mâinilor în exces, precum și limitarea gelurilor dezinfectante sunt alte măsuri esențiale pentru prevenție. Aplicarea cremelor ajută la refacerea barierei cutanate și a stratului lipidic.

„Mănușile din vinil sunt preferate în locul celor de cauciuc, acestea producând mai puține reacții alergice. Trebuie să fie perfect curate când sunt folosite și nu este recomandat să fie menținute o perioadă lungă de timp, deoarece transpirația din interior poate agrava eczema. Mănușile căptușite sau din bumbac pot asigura un confort sporit“

„Trebuie evitate produsele care conţin coloranţi, alcool, parfumuri“

- La ce trebuie să fim atenți când alegem produse pentru îngrijirea mâinilor?

- Hidratarea prin creme emoliente este esențială pentru prevenția și tratamentul eczemei. Când achiziționăm o cremă trebuie să fim atenți la conținutul de apă al acesteia. Cu cât cantitatea de apă este mai crescută, cu atât mai mult va agrava eczema. Cremele conțin frecvent mai multă apă decât ulei, iar când apa se evaporă usucă suplimentar pielea. Cu cât o cremă are mai puține ingrediente, scade riscul de apariție a iritațiilor. Trebuie evitate produsele care conțin coloranți, alcool, parfumuri. De asemenea, agenții antimicrobieni pot agresa pielea, reducând cantitatea de lipide de la nivelul acesteia.

- Ce ingrediente ar trebui să conțină un produs de îngrijire a mâinilor?

- Agenții hidratanți cum ar fi glicerina, ureea sau acidul hialuronic sunt esențiale pentru refacerea stratului hidrolipidic. Acestea formează un strat de protecție care acționează ca o barieră împotriva agenților externi. Există produse care conțin silicon ce formează o „mănușă” invizibilă, fiind foarte eficiente pentru protecție. Pantenolul accelerează vindecarea rănilor, iar alantoina calmează iritațiile. Uleiurile naturale și vitaminele conferă pielii un aspect sănătos și frumos. Eficiența unei creme constă, de fapt, în frecvența utilizării acesteia, ideal după fiecare spălare și seara, înainte de culcare.