Main menu

header

930 14 1de Simona Lazăr

Herpesul ocular este o afecțiune oculară destul de comună. Cu toate acestea, nu trebuie tratat cu ușurință. Într-adevăr, în absența tratamentului, herpesul ocular poate duce uneori la orbire, din cauza complicațiilor grave care pot apărea. Facem un bilanț al acestei boli și a daunelor pe care le aduce sănătății ochilor.

Nivel ridicat de contagiune

Ochiul fiind un organ deosebit de fragil, orice infecție localizată la nivelul lui trebuie să facă obiectul unei atenții sporite, pentru a evita orice risc de complicație. Virusul implicat într-un caz de herpes ocular este același cu cel responsabil de herpes labial (al buzelor/al gurii) sau chiar de herpes genital. Acesta este HSV, virusul Herpes simplex. Una dintre marile caracteristici ale acestui virus este nivelul ridicat de contagiune. Contaminarea poate apărea foarte rapid la cineva care suferă de herpes labial și care se freacă la ochi după ce a fost în contact direct cu leziunea de pe buze. Prin urmare, contaminarea are loc prin contact direct. Numărul cazurilor de herpes ocular este acum estimat la aproximativ 1.800.000 în fiecare an, în Europa. Din fericire, aceste cazuri privesc doar un ochi, în majoritatea cazurilor. Herpesul bilateral este deosebit de rar.

Keratita herpetică, o posibilă complicație cu urmări grave

Dacă aveți un ochi iritat, roșeață, o senzație de corp străin în ochi, ochi uscați sau chiar pleoape umflate, fiți vigilenți. Într-adevăr, herpesul ocular poate fi confundat la început cu conjunctivita, deoarece nu prezintă semne specifice. De asemenea, se poate întâmpla ca în jurul ochiu- lui afectat să apară coșuri mici. Pe de altă parte, dacă manifestările evoluează către dureri oculare reale și tulburări de vedere, toate însoțite de fotofobie (sensibilitate mare la lumină, care poate ajunge până la intoleranța la aceasta din urmă), este imperativ să consultați medicul curant sau medicul oftalmolog. Numai el este capabil să diagnosticheze un posibil herpes ocular sau una dintre principalele complicații ale acestuia: keratita herpetică.

Arată ca o conjunctivită

Keratita herpetică înseamnă de fapt că herpesul a progresat pentru a se instala în cele din urmă în cornee, adică în membrana subțire care înconjoară ochiul. Este principala complicație posibilă a herpesului ocular și poate fi deosebit de neliniştitoare. Îngrijirile medicale trebuie făcute urgent, deoarece keratita poate duce la orbire, în cele mai severe cazuri. Toate persoanele care suferă în mod regulat de herpesul buzelor, în special, ar trebui să acorde o atenție deosebită simptomelor lor, în cazul apariției unei leziuni oculare care arată ca o posibilă conjunctivită. O altă complicație relativ frecventă în cazul herpesului labial este recidiva. Măsurile de igienă scrupuloase rămân cel mai bun mijloc de prevenire în cazul unei recidive. Există un tratament antiviral și, de asemenea, face posibilă prevenirea oricărui risc de complicație.

Herpesul ocular „debutează” cu apariţia unor „coşuri” mici în jurul ochilor