Main menu

header

928 15 1de Georgiana Mihalcea

Programul gratuit de testare genetică #SperanțaNuMoareDeCancer lansat de MedLife vizează pacienții cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați recent cu cancer. Campania socială este susținută integral din fonduri proprii și beneficiază de expertiza medicilor și specialiș- tilor MedLife din cadrul laboratoarelor de biologie moleculară. Pacienții înscriși primesc unul dintre cele mai complexe teste genetice din lume, care, conform studiilor internaționale, are capacitatea de a contribui la ajustarea tratamentului oncologic. Toate aceste detalii și multe altele le-am aflat de la coordonatorul programului, Dumitru Jardan (foto), biolog MedLife.

„În țara noastră, leucemiile reprezintă cea mai frecventă formă de cancer”

- Cum arată statisticile referitor la noile cazuri de copii diagnosticați cu cancer?

- Statisticile la nivel mondial ne arată că aproximativ 250.000 de copii sunt diagnosticați cu cancer anual. În România sunt diagnosticaţi, într-un an, aproximativ 400 de copii. Ceea ce înseamnă că, zilnic, cel puțin un copil intră în bătălie cu această boală. Datele sunt îngrijorătoare, într-adevăr, dar convingerea noastră e că speranța nu trebuie să moară de cancer. Iar cu un tratament țintit, specific profilului mutațional al fiecărei tumori, acești copii pot avea o șansă în plus la viață.

- Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer?

- În țara noastră, leucemiile reprezintă cea mai frecventă formă de cancer care afectează copiii, în proporție de 31%, potrivit statisticilor. Urmează apoi afecțiunile tumorale ale țesutului limfoid - limfoamele (16%), tumorile sistemului nervos central (14%) și tumorile osoase și de țesuturi moi (7%). Pentru copiii care au primit recent un astfel de diagnostic, MedLife a lansat de curând #SperanțaNuMoareDeCancer, primul program gratuit de testare genetică, având acoperire națională, în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic.

„Testul analizează mutațiile a 523 de gene”

- Ce înseamnă testarea genetică după depistarea unui tip de cancer?

- În primul rând, trebuie menționat că testarea genetică pentru pacienții care au deja un diagnostic de cancer este diferită de testarea genetică predictivă, care ajută la identificarea predispoziției ereditare pentru cancer. În cadrul programului nostru, lansat chiar de Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer, pacienții pediatrici cu cancer pot beneficia de unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere din lume pentru afecțiuni oncologice, care analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer.

- Care este eficiența conform studiilor de specialitate?

- Testul se numește Illumina TruSight Oncology 500 și permite o evaluare comprehensivă a profilului genetic al celulor canceroase. Studii internaționale au demonstrat capacitatea acestei metode de a contribui la ajustarea tratamentului pentru pacienții oncologici de toate vârstele, în proporție de până la 94,5%.

- Cui se adresează programul lansat de dumneavoastră?

- #SperanțaNuMoareDeCancer se adresează tuturor copiilor din România, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați recent cu o formă de cancer, fie că vorbim despre cancere solide sau leucemii. Sunt vizați, în special, copiii care au primit acest diagnostic începând cu luna noiembrie a anului 2022 și care nu au început încă sau se află la începutul tratamentului oncologic.

„Contribuie la eficientizarea opțiunilor de tratament”

928 15 2- Care sunt beneficiile?

- Beneficiile sunt multiple. Testul oferit gratuit în cadrul acestui program este unul complex și evaluează mai mulți biomarkeri, atât cei mai frecvenți, cât și cei mai rari, având capacitatea de a identifica majoritatea tipurilor de mutații ce afectează numeroase gene implicate în cancer. În plus, rezultatele testului se obțin rapid și au un rol important în conturarea protocolului terapeutic. Practic, oferă informații complete și complexe pentru medicii oncologici, contribuind la eficientizarea opțiunilor de tratament în funcție de profilul genetic identificat.

- Ce trebuie să facă aceia care vor să-și înscrie copiii în campania de testare genomică?

- Copiii recent diagnosticați cu cancer pot fi înscriși în program de către unul dintre părinți, tutorele legal sau medicul curant. Pașii sunt concepuți să fie cât mai simpli: trebuie să intre pe website-ul www.medlife.ro/ speranta-nu-moare-de-cancer, să completeze formularul și să încarce dosarul medical complet al pacientului - de la anamneză la buletinul histo patologic, interpretarea rezultatelor imagistice (dacă există) sau alte documente medicale relevante. Înscrierile vor fi analizate de o echipă medicală din laborator în termen de zece zile. Ulterior, pacienții înscriși în program vor beneficia de testare gratuită, pe baza probelor de țesut sau măduvă, în funcție de tipul de cancer. Lucrăm îndeaproape cu medicii de oncologie pediatrică din toată țara în vederea trimiterii probelor către laboratorul nostru.

- Care este următorul pas după efectuarea acestei analize complexe?

- În urma testului efectuat se generează un raport complex, cu informații medicale destul de greu de înțeles pentru părinți sau aparținători, dar extrem de valoroase pentru medici. Raportul final este oferit în termen de două-trei săptămâni de la recepția probei în laborator și cuprinde date referitoare la prognosticul pacientului, profilul tumorii și, în consecință, se oferă recomandări de terapii țintite și studii clinice potrivite profilului genetic al pacientului. Pe baza acestor informații, medicii oncologi pot personaliza opțiunile de tratament, în vederea îmbunățirii succesului terapeutic.

- Cât durează acest program?

- Este un program gândit pe termen lung, prin care ne dorim să ajutăm un număr cât mai mare de copii și adolescenți diagnosticați cu cancer.

„M-am alăturat demersului #SperanţaNuMoareDeCancer pentru că îmi doresc să insuflu sentimentul de speranță acolo unde este mai mare nevoie de el. Subiectul cancerului la copii nu este tocmai unul confortabil, dar, așa cum știți, confortul nu mă definește. Și nu îi definește nici pe copiii diagnosticați cu această boală. Pentru ei și familiile lor propun să susținem acest manifest al speranței prin care să informăm cât mai multe persoane despre acest program gratuit de testare, astfel încât să beneficieze de el copiii care au cu adevărat nevoie“ (David Popovici)

„Vrem să le oferim pacienţilor speranţa unui mâine mai bun“

- Dacă tratamentul recomandat după primirea rezultatului nu se poate realiza în România, ce trebuie să facă pacienții?

- Așa cum am spus mai devreme, dincolo de terapiile oncologice țintite în funcție de mutațiile identificate, raportul include și o serie de studii clinice internaționale, la care părinții, cu suportul medicilor curanți, pot apela în cazul în care aceste terapii recomandate nu sunt disponibile la noi în țară.

- Se pot înscrie și pacienții adulți?

- În momentul de față, programul se adresează exclusiv pacienților pediatrici cu cancer. Cancerul este o afecțiune destul de rară în rândul populației pediatrice, comparativ cu populația adultă, iar, pentru început, dorința noastră este să venim în sprijinul cât mai multor copii și adolescenți care intră în lupta cu această boală și să le oferim acestora speranța unui mâine mai bun.