Main menu

header

753 15 1de Simona Lazăr şi Adrian Barna

Femeile care au menstruație neregulată sau cicluri foarte lungi, pe lângă stresul provocat de gestionarea acestei situații mai au un motiv de neliniște. Un studiu recent arată că menstruația fluctuantă crește riscul de deces timpuriu cu până la 34%.

1.679 de femei și-au pierdut viața în timpul studiului la care participau

Pe lângă faptul că provoacă neliniște și angoase, menstrele neregulate pun sub semnul întrebării speranța de viață. După ce au analizat ritmul și intensitatea ciclurilor menstruale a peste 90.000 de femei care au participat la studiu, cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că femeile cu menstruație fluctuantă au înregistrat cu până la o treime mai multe riscuri să moară în timpul studiului. Studiul, nepublicat încă, a fost prezentat la cea de-a 75-a Reuniune Științifică de Medicină Reproductivă, desfășurată în Philadelphia în perioada 12-16 octombrie 2019. Pentru această lucrare, 93.775 de femei de vârste diferite au răspuns unor chestionare despre ciclurile menstruale, regularitatea și durata lor, de trei ori, în intervalul 1991 și 2013. În timpul cercetărilor, 1.679 dintre femeile participante la studiu au murit, dintre care 828 de cancer și 166 de infarct.

Sunt vizate şi adolescentele

753 15 2Analizând datele, echipa a descoperit că femeile cu cicluri menstruale neregulate, între 18 și 22 de ani, aveau 34% mai multe șanse să moară din pricina oricăreia dintre cauzele luate în calcul în această cercetare (între care neoplasmul și bolile cardiace), față de femeile care au avut perioade menstruale foarte regulate. În cazul fetelor tinere (cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani) care nu au ciclu regulat, riscul de moarte timpurie este cu 21%, în comparație cu adolescentele a căror menstruație nu fluctuează. Femeile cu vârste între 28 și 48 de ani, cu aceleași condiții, sunt de asemenea susceptibile să nu mai ajungă să se bucure de bătrânețe.

Date statistice

Iată câteva date statistice care ne pot arăta ce anume face diferența, în calitatea vieții, în cazul menstruației fluctuante vs menstruație normală. Femeile al căror ciclu a durat între 32 și 39 de zile sau mai mult de 40 de zile (comparativ cu o medie de 28 de zile) au avut un risc de deces cu 23% și, respectiv, 28% mai mare. În plus, un ciclu menstrual de peste 32 de zile la femeile cu vârste între 28 și 48 de ani a apărut în statistici ca fiind asociat cu un risc mai mare de a muri de cancer și de probleme cardiovasculare. Cercetătorii au încercat să explice moartea timpurie a femeilor cu menstruație fluctuantă sau cu cicluri lungi. Nu au existat neapărat probleme de sănătate asociate direct cu acest aspect, dar în cazul oricărei boli cu potențial final letal s-a observat o creștere mai mare a procentului de risc dacă femeia nu avea un ciclu menstrual de durată și intensitate medie.

Poate fi un simptom al anumitor tulburări şi boli

Un ciclu menstrual durează în medie 28 de zile. Cu toate acestea, el poate varia între 23 și 35 de zile, în funcție de femei. Variațiile timpului ciclului se datorează de obicei fazei foliculare, prima parte a ciclului hormonal feminin, care se încheie în momentul ovulației. Dacă menstruația femeii este „normală”, ovulația este în a 14-a zi. Dacă ciclurile menstruale sunt neregulate, dureroase și care provoacă disconfort fizic și psihic, este recomandat să fie consultat un medic ginecolog. Ele pot fi un simptom al anumitor tulburări și boli.