Main menu

header

726 15 1de Monica Beleneş şi Florica Pintea

Până acum câțiva ani, o naștere naturală după cezariană era privită ca o procedură medicală foarte riscantă, dar în ultimii ani părerea specialiștilor a început să se schimbe. Astfel, dacă vă numărați printre femeile care vor să-și îndeplinească visul de a naște natural și ați descoperit că acest lucru are numeroase beneficii puteți afla de la doctorul Radu Botezatu (medalion), medic specialist obstetrică ginecologie la Peltecu Medical și Spitalul Filantropia din București, cum trebuie să procedați.

„Există un model de candidat ideal”

- La cât timp e indicat să rămâi însărcinată după cezariană?

- După cezariană majoritatea ghidurilor internaționale recomandă o pauză de minimum un an. După un an de la cezariană se poate obține o nouă sarcină în siguranță în ceea ce privește cicatricea uterină, după un control ecografic al acesteia și în absența altor complicații corelate cu operația în acel an. În absența contraindicațiilor specifice, la minimum un an de la cezariană se poate obține o nouă sarcină și se poate încerca nașterea naturală. Fiecare caz este analizat individual, în funcție de experiența clinică a obstetricianului curant.

- Ce femei pot naște normal după cezariană?

- În general femeile pentru care indicația de cezariană anterioară este puțin probabil să se repete: spre exemplu, cezariană pentru prezentație pelviană, dacă sarcina actuală este în prezentație craniană. Există un model de candidat ideal pentru naștere după cezariană (unele dintre criterii sunt: absența obezității, travaliu declanșat spontan la termen, făt estimat ecografic sub 4 kilograme, fără alte patologii medicale asociate), dar asta nu înseamnă că celelalte paciente care nu se înscriu în aceste criterii nu au șanse de reușită. Fiecare caz este diferit și trebuie analizat individual.

„Cel mai important risc este ruptura uterină”

- Care sunt avantajele?

- Avantajele sunt cele ale nașterii naturale: recuperare mult mai rapidă, lactaţie instalată mai rapid, mobilizare precoce și posibilitate contact și îngrijire nou-născut imediat după naștere, riscuri hemoragice și infecțioase mai mici decât în cazul operației, risc de complicații mai mic la sarcinile viitoare. Și avantajele pentru nou-născut trebuie menționate, și anume suscep- tibilitate mai mică de a face astm și risc mai scăzut de obezitate (studii încă incipiente), imunitate mai bine definită, risc de probleme respiratorii neonatale mai mic decât în cazul nașterii programate. În schimb, cezariana predispune și la anumite complicații specifice pe termen lung ce pot influența semnificativ o viitoare sarcină. Printre cele mai serioase se numără inserția anormală a viitoarei placente (pe zona cicatriceală, placentă cu aderența anormală) care predispune la complicații severe hemoragice ce pot pune viața pacientei în pericol la o viitoare naștere. O altă complicație este ruptura uterină în cazul unui travaliu ulterior, zona cicatriceală fiind o porțiune cu rezistență scăzută a peretelui uterin, care poate pune în pericol atât viața mamei, cât și a nou-născutului.

- Dar riscurile?

- Cel mai important risc al nașterii pe uterul cicatriceal este ruptura uterină (ruptura cicatricei), eveniment foarte rar (0,5%), dar deosebit de sever care poate pune în pericol atât viața fătului, cât și a mamei dacă nu se diagnostichează și nu se intervine prompt.

„Vârsta recomandată trebuie să fie sub 40 de ani”

726 15 2- Câte nașteri normale pot fi după cezariană?

- Odată cu prima reușită de naștere vaginală după cezariană șansele de succes la următoarele sarcini cresc exponențial, astfel nu există o limită recomandată medical. Se recomandă însă o spațiere a nașterilor de minimum un an.

- Ce vârstă trebuie să aibă mama?

- Vârsta nu influențează rata de succes, dar unele studii recomandă vârsta sub 40 de ani, considerând elasticitatea țesuturilor care contribuie la naștere ca fiind mai puțin optimă după această vârstă. Studiile sunt mici și nu s-a formulat încă nicio recomandare în această direcție. Singura recomandare cunoscută în legătură cu vârsta și care nu are legătură cu nașterea după operație cezariană este inducția la termen, fiind demonstrat riscul de evenimente nefavorabile după 40 de săptămâni la gravidele peste 40 de ani.

„Decizia finală este a pacientei, în limita siguranței”

726 15 3- Care sunt condițiile de care trebuie să țină cont medicul?

- Medicul trebuie să țină cont de toată patologia asociată sarcinii și să dea dovadă de integritate profesională și să nu recomande nașterea vaginală în cazul în care riscurile depășesc beneficiile. Această evaluare se face de obicei la începutul sarcinii, dar recomandarea se finalizează mai spre termen, 37-39 de săptămâni sau în momentul declanșării travaliului, dacă acesta intervine înainte de 37 de săptămâni de sarcină, atunci când pot fi luate în calcul toate elementele obstetricale. Pe lângă această recomandare, pacientele trebuie să aibă încredere și să înțeleagă situațiile când primesc aviz negativ, aceasta fiind spre siguranța lor.

- Cine ia de obicei această decizie?

- Recomandarea finală este dată de medicul obstetrician care trebuie să prezinte situația clar, cu riscuri și beneficii adaptate pe fiecare în parte. Decizia finală este a pacientei, în limita siguranței. În situația în care o gravidă este internată în vederea nașterii vaginale după cezariană și pe timpul spitalizării lucrurile se complică în așa fel încât se pune în pericol sănătatea mamei și a fătului, medicul obstetrician intervine de urgență în interesul acestora (al mamei și al copilului) fără a mai solicita consimțământul mamei.

„Vârsta nu influențează rata de succes, dar unele studii recomandă vârsta sub 40 de ani, considerând elasticitatea țesuturilor care contribuie la naștere ca fiind mai puțin optimă după această vârstă”

„Se pot solicita investigaţii speciale în funcţie de situaţie“

- Este nevoie de analize speciale?

- În anumite situații se pot solicita unele investigații speciale în funcție de fiecare situație în parte. În general, nașterea vaginală este împiedicată în foarte puține situații de patologia asociată (patologie a coloanei vertebrale - hernie de disc operată, probleme oculare care predispun la risc de dezlipire de retină, probleme cardiace care contraindică efortul expulziv etc.), în majoritatea indicațiilor de cezariană sunt motive obstetricale.

- Monitorizarea e diferită?

- Monitorizarea în timpul travaliului este asemănătoare travaliului normal, doar că este mai atentă. Monitorizarea continuă a fătului în faza activă a travaliului este obligatorie pentru a putea depista din timp potențiala ruptură a uterului. În Spitalul Filantropia din București se încurajează și se practică de rutină acest tip de naștere, spitalul fiind pregătit pentru intervenția de urgență în cazul complicațiilor. Gravidele însă trebuie să înțeleagă că monitorizarea acestui tip de travaliu este foarte complexă, plecând de la semne clinice până la monitorizare avansată fetală, iar decizia de a termina nașterea prin cezariană în cazul apariției suspiciunilor unor complicații poate fi luată uneori foarte rapid.