Main menu

header

703 12 1de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

Sarcina sau graviditatea este o stare fiziologică normală a femeii, nicidecum patologică, aşa cum este percepută uneori din cauza schimbărilor care apar, atât de ordin fizic, cât şi psihologic. Încă de la concepţie, dezvoltarea fătului, dar şi starea viitoarei mămici trebuie atent monitorizate de specialişti pentru a se evita situaţiile care-i pot pune pe cei doi în pericol. Despre investigaţiile medicale, cele mai noi metode genetice de depistare a modificărilor cromozomiale, dar şi despre îngrijirea în această perioadă cu totul specială, ne-a vorbit medicul obstetrician Radu Horhoianu (medalion) de la Centrul Focus din Bucureşti.

„În primul trimestru se fac investigaţii de evidenţiere a riscului”

703 12 4- Ce trebuie să facă femeia atunci când suspectează prezenţa unei sarcini?

- Primul lucru pe care trebuie să-l facă femeia este să se prezinte la medic pentru consultaţiile prenatale. Acestea trebuie să aibă o anumită periodicitate. Până în săptămâna a 28-a controalele se fac lunar. Între 28 şi 36 de săptămâni se fac de două ori pe lună, iar în ultima perioadă de sarcină se fac săptămânal. Chiar dacă este un eveniment fiziologic normal în viaţa femeii, pentru ca sarcina să decurgă bine şi pentru că trăim într-o eră în care malformaţiile sunt din ce în ce mai frecvente, trebuie să existe o monitorizare, o supraveghere făcută de medicul specialist. Prima dată este necesar un control medical care să confirme sarcina, eventual o ecografie transvaginală care va evidenţia prezenţa fătului în uter. Acest control are loc de obicei după ce starea de graviditate a fost semnalată de un test de sarcină efectuat acasă, iar acest lucru se întâmplă de obicei între săptămânile 6 şi 10 de sarcină.

- Care sunt primele analize pe care trebuie să le facă viitoarea mămică?

- Se face o anamneză, un examn clinic general: se măsoară greutatea, înălţimea, tensiunea arterială şi pulsul femeii. Medicul va investiga istoricul medical al gravidei. Se face confirmarea viabilităţii, adică evidenţierea bătăii cordului embrionar care ne arată că fătul este viu. Apoi se va recomanda un set de analize de sânge, de urină, de secreţie pentru determinarea unor parametri ai stării de sănătate a viitoarei mame. Sunt necesare investigaţiile: de stabilire a grupului sangvin şi a Rh-ului (atât al gravidei, cât şi al partenerului), hemograma cu formula leucocitară, glicemia, sumarul de urină, urocultura, antigenul HBS, testele HIV, VDRL şi Torch (toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpex simplex), examenul citologic Babeş Papanicolau, cel al secreţiei vaginale şi cel genetic al ambilor parteneri. Prin aceste teste se încearcă a se determina care sunt sarcinile de risc, cele care necesită tratament şi îngrijire specială.

„Dublu şi Triplu test evidenţiază posibilitatea apariţiei Sindromului Down şi Edwards”

703 12 2- Care sunt pericolele pentru care se face monitorizarea de sarcină?

- Primele investigaţii se fac pentru a se depista precoce o eventuală anemie, infecţie urinară sau infecţie gonococică. Acestea sunt deosebit de periculoase pentru dezvoltarea embrionului, putând duce la avort spontan, la naştere prematură, la malformaţii congenitale ale fătului sau chiar la moartea acestuia în uter. De asemenea, este necesar un test HIV, care se face numai cu acordul pacientei. Se stabileşte cât mai repede imunitatea pacientei pentru virusul rubeolei. În lipsa acesteia, prezenţa acestui virus poate duce la avort spontan. Infecţiile se tratează numai cu antibiotice indicate în sarcină.

- Care sunt principalele teste ce se fac în trimestrul al doilea de sarcină?

- Se poate opta pentru Dublu sau Triplu test. Sunt două investigaţii foarte importante şi folosite pentru screeningul defectelor de tub neural şi a anumitor anomalii cromozomiale - trisomia 21 (Sindromul Down) şi trisomia 18. În cazul în care la unul dintre aceste teste apare un risc crescut al anomaliilor, se va efectua apoi amniocenteza, dar numai în săptămânile 16-20 de sarcină pentru analiza cromozomilor fetali. Tot în trimestrul al doilea pentru viitoarele mămici cu incompatibilitate de Rh se recomandă depistarea anticorpilor anti-Rh, evaluare ce se face în săptămâna 28, iar analiza va fi repetată în trimestrul al treilea. Se va efectua şi testul oral de toleranţă la glucoză pentru depistarea diabetului gestaţional. Între săptămânile 20 şi 24 de sarcină este necesar un examen de morfologie fetală, o nouă ecografie.

„Apariţia unei infecţii cu streptococ B poate duce şi la deces”

703 12 3- Ce se poate vedea la morfologia fetală din trimestrul al doilea?

- În al doilea trimestru de sarcină apar primele mişcări fetale, iar mama trebuie să noteze data la care au fost percepute acestea. La ecografie se măsoară înălţimea fundului uterin şi a circumferinţei abdominale la fiecare consult, se monitorizează bătăile cordului fetal (BCF).

- Care sunt investigaţiile pentru trimestrul al treilea de sarcină?

- În această perioadă se face pelvimetria internă (pentru aprecierea bazinului osos) pentru naştere naturală, apoi examinarea colului uterin care poate fi deschis existând astfel pericolul unei naşteri premature. În săptămânile 35-37 se face depistarea streptococului de grup B prin culuri de col, acesta putând duce la infecţie severă şi chiar decesul nou-născutului dacă mama nu este tratată corespunzător. Se monitorizează creşterea în greutate, un parametru mereu sub observaţie. Tot în trimestrul al treilea de sarcină pot apărea edeme la nivelul gambelor. Se face o evaluare a stării de sănătate prin examene paraclinice, hemogramă cu formulă leucocitară, glicemie, testul VDRL, HIV, sumar de urină, examenul de secreţie vaginală, cultura streptococului betahemolitic (35-37 săptămâni). Tot în această perioadă se mai fac două examene ecografice: unul în săptămâna a 32-a şi al doilea cu una-două săptămâni înainte de naştere.

- Testele genetice sunt obligatorii?

- Nu. Dacă la Bitest sau la Triplu test se constată un risc crescut de anomalii genetice, se recomandă efectuarea amniocentezei. Mai nou, se pot face şi teste genetice neinvazive (Panorama) care tind să fie din ce în ce mai folosite de gravidele ultimilor ani. Aceste analize cu un grad mai mic de risc determină existenţa anumitor modificări cromozomiale, selecţii de gene. Se recoltează o probă din sângele mamei, acesta conţinând în perioada sarcinii şi o parte din ADN-ul copilului. Este o testare cu rezultate precise ce se poate efectua încă din săptămâna a noua de sarcină. Singurul inconvenient ar putea fi preţul ce poate ajunge la 4.000 de lei.

Pe parcursul sarcinii sunt interzise administrarea altor medicamente decât cele prescrise de medic

„Sunt interzise: alcoolul, fumatul, eforturile fizice mari“

- Care sunt recomandările în privinţa alimentaţiei, a stilului de viaţă din această perioadă?

- Încă de la primele întâlniri cu medicul trebuie stabilite reguli de alimentaţie şi de igienă a alimentaţiei. Trebuie combătut acel mit: să mâncăm pentru două persoane. Se indică şi complexe vitaminice adaptate în sarcină, eventual suplimentare cu fier. Se mai administrează acid folic (până în săptămâna a 12-a), fiind necesar pentru evitarea defectelor de tub neural şi pentru o dezvoltare neurologică bună a copilului. Sunt interzise consumul de alcool şi de nicotină. Raporturile sexuale sunt permise pe toată durata sarcinii, dacă gravida nu are contraindicaţii evidenţiate la anamneză.