Main menu

header

573 14 1de Oana Toma

Primăvara organismul este burdușit cu proteinele ingerate în anotimpul rece, însă cu foarte puține oligoelemente. Iată ce ar trebui să conţină dieta în sezonul care face trecerea spre temperaturile ridicate ale verii, dacă doriți să fiți în formă. Ne-am gândit la câteva probleme care apar și le-am dezbătut. Astfel că, în rândurile care urmează, veți găsi cele mai frecvente situaţii şi soluţii pentru fiecare dintre ele. Dacă le veți pune în practică veți deborda de energie şi de vitalitate.

Litiul stimulează celulele nervoase

Cu toate că dormiți mult, sunteți tot obosit. Dimineaţa când vă treziți, în loc să fiți plin de energie şi de avânt, parcă ați căra pietre de moară. Este clar că somnul dumneavoastră nu este de calitate. Nu lăsați oboseala să se instaleze! Soluţia este una simplă. Trebuie să tratați problema de la rădăcină şi să vă ameliorați somnul. Specialiştii consideră că litiul vă poate ajuta. Acest mineral stimulează celulele nervoase şi potenţează acţiunea magneziului. Ideal pentru a favoriza adormirea, mai ales dacă îl combinați şi cu calciu.

Încercați să introduceți în dietă alimente care să conţină litiu, adică de două ori pe săptămână includeți în meniu peşte şi legume verzi însoţite de o felie de pâine cu cereale. La sfârşitul mesei vă puteţi oferi o bucată de ciocolată neagră. Beți apă minerală care să conţină litiu. O cană cu ceai, seara, va avea efect relaxant şi va acţiona benefic împreună cu litiul. Combinați tei cu muşeţel şi melisă pentru un efect garantat.

Iodul vă oferă energie întreaga zi

573 14 2Dacă vă simţiți obosiți în permanenţă și aveți o senzaţie de încetineală, vă treziți cu mare greutate dimineaţa, iar seara sunteți tot obosiți, trebuie să acționați imediat. Deşi nu este o oboseală intensă, este permanentă. Vă poate ajuta iodul dacă aveți probleme cu tiroida, cereți avizul medicului! Mai întâi îl includeți în alimentaţie şi îl asociați cu magneziul pentru a-i spori eficienţa. Puteți să mâncați o farfurie cu fructe de mare însoţită cu pâine şi o salată de alge o dată pe săptămână. Consumați stridii şi crustacee a căror cochilie este bogată în iod. Ca aperitiv mâncați o salată de varză albă, care conţine mult iod şi se prepară foarte repede. Sau o supă de creson. Alimentele bogate în iod trebuie să fie prezente în meniul dumneavoastră de două-trei ori pe săptămână. Şi ficatul de morun este bogat în iod. Folosiți o sare de bucătărie iodată natural. Cum este cea marină.

Fierul ajută la fabricarea hemoglobinei

În cazul în care aveți stări de oboseală de moment, iar energia dumneavoastră fluctuează în timpul zilei: după masă sau către ora 17:00, când a trecut ceva vreme de la micul dejun şi ați sărit peste prânz, puteţi compensa cu un aport suplimentar de fier. Este esenţial pentru fabricarea hemoglobinei, care participă la transportul oxigenului. Când nu aveți suficient oxigen vă simţiți secătuit de putere. Atenţie însă! Fierul se ia numai dacă se constată o valoare a hemoglobinei mică (în urma analizei de sânge), dacă aveți menstruaţii abundente sau după o sarcină. Dar niciodată dacă sunteți la menopauză, spun specialiştii. Doza prescrisă este de regulă de 14 mg. Mai poate fi vorba şi despre o carenţă de fosfor, care asigură celulelor o sursă de energie rapidă, dar şi de magneziu, mai ales când oboseala este însoţită şi de crampe.

Puteți să mâncați crustacee, lactate, fructe, legume uscate, bogate în magneziu (cel puţin de două ori pe săptămână). Sunt indicate şi sardine şi ton (o dată, de două ori pe săptămână), ouă (trei-patru pe săptămână, de preferat ecologice sau de ţară), soia şi linte pentru conţinutul de fosfor. Fierul îl puteţi lua din carne roşie sau organe (o dată, de două ori pe săptămână). Se mai găseşte în seminţele de susan, spanac, ciocolată neagră, fructe de mare (mai puţin), gălbenuş, peşte, fructe uscate, fasole roşie, albă şi tofu. Aveți de unde alege pentru un meniu variat în cursul unei săptămâni. Vitamina C favorizează asimilarea fierului. Stoarceți o lămâie peste peşte sau mâncați portocale. Atenţie la ceai, cafea şi fulgi de ovăz, care contracarează absorbţia fierului!

Alimentele bogate în iod trebuie să fie prezente în meniul dumneavoastră de două-trei ori pe săptămână

Sulful vă scapă de stres şi de depresie

573 14 3În această perioadă aglomerată este normal ca stresul și oboseala să își facă apariția. Astfel că aveți dese stări de oboseală, depresie, stres sau chiar afecţiuni degenerative. Se pare că suferiți de o deficienţă de sulf, care poate duce în timp şi la artrită, acnee, inflamaţii şi riduri. Oboseala şi stresul se pot preveni şi trata cu ajutorul sulfului. Acest mineral este benefic şi pentru păr, piele, unghii şi creier.

Sulful se găseşte în mod natural în alimente, în special în proteine precum carnea de peşte, de vită sau de pasăre. Carnea şi peştele sunt considerate alimente „complete”, deoarece conţin toţi aminoacizii sulfurici de care organismul are nevoie pentru a produce noi proteine. Sulful se mai găseşte în gălbenuşuri sau în germeni de grâu. Sparanghelul este o legumă foarte sănătoasă şi gustoasă. Unul dintre efectele bizare este acela că după o porţie de sparanghel transpiraţia şi respiraţia miros urât. Cauza stă tocmai în conţinutul foarte mare de sulf din sparanghel, specific şi pentru ceapă, usturoi, varză şi conopidă, de asemenea bogate în sulf. Ce puteţi face pentru a preîntâmpina această problemă? Fierberea legumelor la aburi elimină mirosul neplăcut. Combinarea acestora cu anumite condimente poate face ca „aromele” neplăcute să dispară. Coriandrul, curcuma şi chimenul lasă în urmă un miros proaspăt când sunt combinate cu varză sau cu usturoi.