Main menu

header

de Dana Purgaru

Şi-a recuperat vederea după un transplant de cornee de la porc

Un adolescent chinez și-a recuperat vederea după ce s-a supus unui transplant de cornee prelevată de la porc, procedură efectuată la Universitatea Zhongshan din provincia Canton. Intervenția a fost efectuată din cauza lipsei acute de cornee umană în China. Tânărul de 14 ani, originar din provincia Jiangxi, își pierduse aproape în întregime vederea la ochiul drept după ce fusese rănit de explozia unei petarde la începutul anului. La o săptămână după operație, pacientul a început să-și recupereze vederea, iar medicii speră ca aceasta să se amelioreze după urmarea tratamentului.

Probleme cu gingiile? Atenţie la riscul de demenţă!

Bolile gingiilor se află în strânsă legătură cu un declin cognitiv accentuat în rândul bolnavilor de Alzheimer, arată un nou studiu. Oamenii de știință de la Universitatea Southampton și de la King’s College London spun că există posibilitatea ca periodontita să fie cea care, în timp, să ducă la demență din cauza inflamațiilor din organism. Dacă această legătură va fi confirmată și de alte studii, atunci o mai bună igienă orală va însemna și o evoluție mai lentă a demenței.

Tratament care „topeşte“ cancerul la sân

Medicii britanici au anunțat o reușită majoră, despre care spun că i-a luat prin surprindere chiar și pe ei. Este vorba despre descoperirea unui tratament care micșorează considerabil tumorile la sân în doar 11 zile. Mai mult, uneori aceste tumori chiar dispar, ceea ce înseamnă că pacientele nu mai trebuie să facă chimioterapie. Tratamentul, constând în două medicamente luate împreună - Lapatinib și Trastuzumab (Herceptin) - a fost testat pe 257 de femei diagnosticate cu cancer mamar. Ambele țintesc proteina HER2, care hrănește anumite tipuri de tumori, în cazul cancerului la sân. În mai puțin de două săptămâni de tratament, cancerul a dispărut complet în 11% dintre cazuri, iar în alte 17% tumorile s-au micșorat până la mai puțin de 5 mm.

Fumătorii, mai predispuşi la dureri de spate

În urma unei cercetări despre o eventuală legătură între fumat și durerile dorsale, o echipă de cercetători finlandezi a ajuns la concluzia că acest obicei nociv implică un risc mai mare de dureri de spate asociat cu o sciatică (lombosciatică). Echipa de specialiști a comparat rezultatele a circa 30 de studii internaționale realizate pe această temă. Riscul este mult scăzut la foștii fumători decât la cei care continuă să fumeze (față de cei care nu au fumat niciodată). Prin urmare, oprirea fumatului pare a reduce semnificativ riscul de dureri de spate, printre cel mai aduse în discuție neplăceri în cadrul consultărilor medicale.