Main menu

header

de Dana Purgaru

Aplicaţie pentru autoevaluarea stării psihice

O aplicație unică în România, care poate fi descărcată gratuit pe un telefon mobil sau tabletă și care este dedicată sprijinirii pacienților oncologici, a fost lansată recent și prezentată la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. Aplicația, denumită APSCO, poate fi folosită pentru autoevaluarea stării psihice de pacienții care suferă de o formă de cancer.

Gonoreea ar putea deveni boală incurabilă

Gonoreea ar putea să devină în curând o boală care nu mai poate fi tratată, a avertizat Serviciul medical civil din Marea Britanie. Comunitatea medicală și-a exprimat în nenumărate rânduri îngrijorarea privind gonoreea care a dezvoltat „rapid” rezistenţă la medicamente. În nordul Angliei a fost identificată o tulpină de gonoree puternic rezistentă la medicamente, capabilă să anihileze efectele antibioticului azitromicină, care este de obicei prescris alături de un alt medicament, ceftriaxonă, în tratamentul antigonoreic. Gonoreea este cauzată de o bacterie denumită Neisseria gonorrhoeae, și se răspândeşte prin raporturi sexuale neprotejate.

Munca peste program, risc de accident vascular cerebral

55 de ore de lucru pe săptămână sau mai mult pot creşte cu 1/3 posibilitatea de a suferi un accident vascular cerebral. O analiză a 17 studii publicate anterior pe aproape 530.000 de bărbaţi şi femei, care au fost supravegheaţi pentru o perioadă mai lungă de şapte ani, a constatat că 33% dintre participanţi au avut un risc sporit de a suferi un accident vascular cerebral, iar motivul a fost din cauza faptului că au lucrat mai mult de 55 de ore pe săptămână comparativ cu persoanele care au lucrat 40 de ore sau mai puţin într-o săptămână. Cu cât oamenii lucrează mai mult în fiecare săptămână, cu atât mai mare este riscul, spun oamenii de știință.

Femeile cu mai mulţi copii îmbătrânesc mai târziu

Un studiu realizat recent de cercetători canadieni de la Universitatea Simon Fraser a demonstrat faptul că celulele corpului femeilor care au mai mulți copii rezistă mai bine trecerii timpului și îmbătrânesc mai târziu decât media. Oamenii de știință și-au desfășurat studiul într-o zonă rurală din Guatemala, pe 94 de femei, care au fost supuse unor analize în anul 2000 și 13 ani mai târziu, în aceleași condiții. Dintre acestea, cele cu mulți copii aveau telomeri mai lungi decât celelalte, fapt ce reprezintă un semn de longevitate. Cercetătorii au explicat aceste rezultate și prin efectul protector al estrogenului, hormonul sexual feminin.