Main menu

header

de Dana Purgaru

Rinichi obţinuţi în laborator, la un pas de realitate

Oamenii de ştiinţă japonezi sunt pe cale să obțină în laborator rinichi complet funcţionali. Primele teste realizate pe animale au furnizat rezultate promiţătoare. Organele transplantate în organismele unor şoareci şi porci au funcţionat în mod corect, producând urină la fel ca organele naturale pe care le-au înlocuit. Eliminarea urinei din organism a reprezentat una dintre problemele majore cu care s-au confruntat „prototipurile” precedente, care s-au umflat sub presiunea lichidului acumulat şi apoi s-au blocat. Primele teste pe oameni vor fi realizate în câţiva ani. (D.P.)

Consumul de alcool, fumatul şi obezitatea, la niveluri alarmante în Europa

Progresele înregistrate în ceea ce privește scăderea mortalității premature sunt amenințate de consumul de alcool, de fumat și de obezitate, aflate la „niveluri alarmante” în Europa, a avertizat recent Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivit raportului organizației privind sănătatea în Europa, realizat o dată la trei ani, ce acoperă 39 de țări, 59% din populație este supraponderală sau obeză, 30% fumează, iar consumul de alcool este de 11 litri de alcool pur pe an de persoană, în medie. (D.P.)

Statistică îngrijorătoare privind cazurile de demenţă

O treime dintre persoanele născute în Marea Britanie în anul 2015 vor suferi de demenţă, potrivit unui studiu recent, comandat de asociaţia de caritate Alzheimer’s Research. Acesta evidenţiază „apariţia unei crize în domeniul sănătăţii pe plan naţional, pe măsură ce populaţia din Marea Britanie îmbătrâneşte tot mai mult”, au precizat reprezentanţii Alzheimer’s Research, care au subliniat nevoia realizării unor eforturi globale, cu scopul de a dezvolta tratamente eficiente împotriva acestei maladii neurologice cu efecte devastatoare. Demenţa afectează deja 850.000 de persoane în Marea Britanie şi peste 35,6 milioane de persoane pe plan mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). (D.P.)

Ghidul Prematurului, unic în România

Ghidul Prematurului este un proiect destinat părinţilor, elaborat de un grup de specialişti - ginecologi, neonatologi, psihologi - şi conţine informaţii despre cauzele posibile ale prematurităţii, investigaţii, afecţiuni ale prematurului, alimentaţie, recomandări, informaţii legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii sau monitorizarea până la 2 ani. Ghidul va fi distribuit la nivel naţional în peste 19.000 de exemplare, în maternităţile de gradele II şi III. (G.N.)