Main menu

header

544 14 1de Elena Şerban

Pâinea este un aliment practic indispensabil unei diete sănătoase, şi timp de secole a stat la baza alimentaţiei omului. Din păcate, atât calitatea tot mai proastă a pâinii pe care o găsim de cumpărat în mod curent, cât şi înţelegerea greşită cum că pâinea îngraşă îi fac pe mulţi să se lipsească de virtuţile ei. La nevoie, un om ar putea trăi doar cu pâine şi apă pe o perioadă destul de mare, în vreme ce alt aliment nu poate conferi susţinerea vieţii!

Grâul, depozit de vitamine

100 g pâine conţin circa un gram de grăsimi (necesarul nostru zilnic este de 60 g), 50 g glucide (necesarul zilnic fiind de 400-500 g). Grâul, datorită conţinutului său bogat în substanţe, mai este numit şi „oul vegetal”. Principalii constituenţi sunt: vitaminele A, B, E, K, D, numeroase săruri minerale şi elemente catalitice - calciu, sodiu, magneziu, mangan, potasiu, zinc, clor, sulf, siliciu, cobalt, cupru, iod, amidon, grăsime fosforată, fermenţi.

Preîntâmpină diabetul

În vechime, pâinea se făcea din grâu integral, era coaptă la foc de lemne, păstrând în ea toate calităţile grâului. Cercetările recente au arătat că un consum zilnic de pâine sănătoasă ar reduce numărul bolnavilor de diabet, de astenii, de constipaţie şi de alte afecţiuni larg răspândite.

Grahamul, cel mai potrivit

Pâinea, prin celuloza pe care o conţine, are un rol deosebit în sănătatea tranzitului intestinal. Persoanele care se feresc de pâine pe motiv că îngraşă pot avea probleme cu constipaţia, aceasta putând fi cauza unor afecţiuni deosebit de grave, cum ar fi cancerul de colon. Deşi pâinea de tărâţe şi cea neagră sunt mai indicate pentru organism decât pâinea albă, din pricina faptului că producătorii de pâine folosesc grâu de orice provenienţă (de multe ori stropit cu pesticide), este mai sigur să consumăm pâine albă, deoarece pâinea aşa-zis neagră poate fi colorată artificial.

Cea mai bună pentru sănătate este însă pâinea cu tărâţe, tip graham, deoarece tărâţele conţin toate calităţile grâului.

Pâinea albă conţine de circa trei ori mai puţine substanţe benefice şi oligoelemente decât pâinea integrală şi de aproximativ cinci ori mai puţin magneziu. Ideal ar fi să ne facem în casă pâine neagră şi pâine cu tărâţe, mai ales că există şi aparate pentru acest lucru, iar costul lor nu este prea mare. Avantajele unei alimentaţii cu pâine naturală nu se vor lăsa aşteptate.

Nu o scoateţi din alimentaţie!

Aproape toate dietele recomandă să se renunţe la pâine şi la alte făinoase. Nutriţioniştii francezi susţin contrariul. Aceştia sunt de părere că acest produs nu ar trebui să lipsească de la nicio masă, dar că trebuie consumat cu măsură. Iată și de ce:

  • Ţine greutatea sub control! Datorită conţinutului de carbohidraţi şi de proteine, consumul de pâine poate restabili dezechilibrul dintre aceste elemente, stopând fluctuaţiile de greutate. De asemenea, glucidele oferă senzaţia de saţietate și taie pofta de dulce;
  • Reduce riscul bolilor de inimă. Pâinea ce conţine cereale întregi reduce riscul bolilor de inimă;
  • Ajută creierul. Capacitatea de memorare este strâns legată de nivelul de glucoză din sânge. De aceea, consumul de pâine la micul dejun este important, mai ales pentru copii!