Main menu

header

de Dana Purgaru

Măsurile mai stricte contra hipertensiunii reduc riscul de deces

Recurgerea la măsuri mai stricte privind scăderea tensiunii arteriale, în cazul pacienţilor în vârstă hipertensivi, poate contribui semnificativ la reducerea riscului de maladii cardiovasculare şi deces. Aceasta este concluzia studiului SPRINT, de mare amploare, privind hipertensiunea arterială în rândul pacienţilor cu vârste de peste 50 de ani, desfășurat în SUA. Cercetarea relevă că pacienţii cărora li s-a recomandat să îşi menţină tensiunea sistolică sub nivelul de 120 mmHg au înregistrat o scădere cu o treime a riscului de infarct, insuficienţă cardiacă şi accident cerebral şi cu aproape 25% a riscului de deces.

Caz de diabet al adulţilor înregistrat la o fetiţă de 3 ani

Diabetul de tip II, diagnosticat în mod normal la adulți de peste 40 de ani, a fost depistat și la copii. Este cazul unei fetițe de 3 ani din SUA, prezentată ca una dintre cele mai mici paciente afectate de această boală. Fetița cântărea 35 kg la 3 ani, de două ori mai mult decât greutatea normală la această vârstă, iar regimul ei alimentar era extrem de nesănătos. Diabetul de tip II se asociază adesea cu obezitatea și greutatea în exces, modul de viață fiind considerat principalul factor de risc. Fetița a primit tratament, iar la șase luni de la diagnosticare a slăbit cu aproape 70%.

Nouă din zece români nu merg la control dermatologic

Deşi peste 50% dintre români sunt conştienţi că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătate, nouă din zece români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, arată un studiu al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, lansat în cadrul campaniei „Un viitor fără pată!”. De asemenea, 81% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu îşi verifică aluniţele de pe corp, un procent la fel de ridicat (73%) fiind înregistrat şi pentru categoria de vârstă peste 30 de ani.

Cafeaua băută seara întârzie cu 40 de minute ciclul somnului

Persoanele care obișnuiesc să consume un espresso dublu sau echivalentul său în cofeină cu trei ore înainte de ora obișnuită de culcare întârzie cu 40 de minute ciclul natural al somnului, se arată într-un studiu efectuat în laboratorul pentru somn și cronobiologie de la Universitatea Colorado, SUA. De asemenea, studiul a mai arătat că o lumină puternică, singură sau combinată cu consumul de cofeină, provoacă o întârziere a ciclului circadian de 85 și, respectiv, 105 minute.