Main menu

header

543 12 2de Gabriela Niculescu

În cei peste patru ani de activitate, Spitalul Sfântul Constantin din Brașov a contribuit esențial la mărirea numărului de premiere medicale în domeniul chirurgiei, inclusiv cel al chirurgiei ORL. Una dintre cele mai importante astfel de intervenții asigură tratamentul chirurgical minim-invaziv pentru multiple boli ale gâtului sau ale nasului, prin tehnologia Coblation, o alternativă a chirurgiei cu bisturiu și laser. Doctor Valeriu Bronescu (medalion), medic primar secția ORL, în cadrul Spitalului Sfântul Constantin din Brașov, ne-a detaliat această procedură.

„Permite eliminarea țesuturilor bolnave cu ajutorul plasmei”

Tehnologia coblației este o metodă modernă de tratament chirurgical și este o opțiune preferată intervenției clasice realizată cu bisturiul, dar și celei cu laser, datorită faptului că nu cauzează sângerarea postoperatorie (specifică chirurgiei clasice) și nici nu produce arderi ale țesuturilor (cum se întâmplă în cazul laserului). Metoda permite eliminarea țintită cu plasmă a țesuturilor bolnave, fără a le afecta pe cele sănătoase din jur, fapt care o recomandă în intervențiile ORL de mare finețe atât pentru tratamentul adulților, cât și al copiilor.

„Riscul de sângerare este absent”

543 12 3Iată un exemplu de caz oferit de medicul specialist. Atunci când vorbim despre operația de îndepărtare a amigdalelor prin coblație, diferențele simțite de pacienți sunt majore și constau în următoarele aspecte: durerile postoperatorii sunt minime; perioada de recuperare este redusă la câteva zile, prin comparație cu chirurgia clasică, făcută cu bisturiul (una, două săptămâni); riscul de sângerare este, în cele mai multe cazuri, absent sau foarte mic, fapt exclus în cazul chirurgiei clasice; controlul se recomandă a doua zi după operație, apoi la patru zile, la șapte zile și, ulterior, la o lună.

„Pot beneficia pacienții care suferă de boli ale gâtului sau ale nasului”

Această metodă este eficace pentru adulți, dar mai ales pentru copii, în cazul cărora amigdalele asigură protecție imunitară împotriva infecțiilor. În situaţia celor mici se intervine doar pentru micșorarea volumului amigdalelor, și nu pentru îndepărtarea lor în totalitate. Cu ajutorul acestei tehnici pot fi tratați pacienții care suferă de boli ale gâtului (amigdalita, vegetațiile adenoide, valul palatin) sau ale nasului, inclusiv cei care se confruntă cu problema sforăitului, precum și patologia de apnee în somn.

Indiferent dacă vorbim despre afecțiuni ale sinusurilor, probleme de auz sau tumori la nivelul coardelor vocale, chirurgia ORL oferă soluții moderne și eficiente pentru tratamentul maladiilor sinusurilor paranazale și nasului, dar și gâtului și urechilor.

„Durerile postoperatorii sunt minime, iar perioada de recuperare este redusă la câteva zile, prin comparație cu chirurgia clasică, făcută cu bisturiul“