Main menu

header

540 12 2de Gabriela Niculescu

La Spitalul Sfântul Constantin din Brașov, pacienții care suferă de hernie de disc pot alege tratarea acestei afecțiuni printr-o procedură minim-invazivă, care durează numai 20 de minute: nucleoplastia. Doctor Mihail Dăncescu (medalion), șeful secției Neurochirurgie a spitalului brașovean, ne-a oferit câteva informații esențiale despre această procedură.

Este o procedură minim-invazivă

Încadrată în categoria afecțiunilor degenerative ale coloanei vertebrale, hernia de disc se manifestă la nivelul discurilor aflate între vertebrele coloanei și constituie una dintre cele mai serioase boli de natură neurologică, prin numărul mare de cazuri și prin intensitatea suferinței produse. Pentru o lungă perioadă, procedurile neurochirurgicale au fost privite cu teamă și reticență, însă, odată cu apariția conceptului de chirurgie spinală minim-invazivă, aceste temeri au fost lăsate deoparte. Nucleoplastia este o astfel de procedură minim-invazivă, care se adresează în mod specific pacienților cu hernie de disc. Avantajul acestei metode de tratament este diminuarea presiunii la nivelul discului intervertebral degenerat și scăderea tensiunii la care sunt supuse elementele nervoase din canalul rahidian, toate acestea fără ca pacientul să sufere vreo incizie.

Se adresează celor cu vârsta sub 45 de ani

540 12 3Medicul primar Mihail Dăncescu deține o experiență medicală vastă, acumulată în sute de cazuri soluționate cu succes. Ca urmare a acestor intervenții numeroase, medicul a demonstrat că rata de reușită a acestei metode de tratament este condiționată și de anumite criterii în selecția pacienților. Primul criteriu este vârsta acestora, care nu trebuie să depășească 45 de ani. Apoi, discul intervertebral nu trebuie să conțină fragmente libere migrate în canalul rahidian și nici simptome de deficit neurologic, precum pareza.

Prin contrast, nereușita nu înseamnă agravarea simptomelor, ci eventualitatea efectuării unei discectomii clasice. Având la bază o rată de succes tot mai mare, riscuri mici, costuri reduse pentru pacienți și posibilitatea unei recuperări rapide, nucleoplastia este considerată o procedură modernă, fiind tot mai solicitată în tratamentul herniei de disc.

„Avantajul acestei metode de tratament e diminuarea presiunii la nivelul discului intervertebral degenerat“ (dr. Mihail Dăncescu)