Main menu

header

540 12 1de Raluca Grințescu

În privinţa mirosurilor, unele lucruri sunt universale. Cercetătorii au descoperit că toţi oamenii de pe planetă consideră plăcute aromele florale şi de citrice. Acelaşi lucru este valabil despre mirosurile pe care le considerăm respingătoare; felul în care o persoană percepe un miros ca fiind plăcut sau respingător depăşeşte graniţele culturii sau gusturilor. Aici totul depinde de abilitatea noastră de a distinge între arome, pentru că ele ne oferă informaţii importante despre lucruri precum surse de hrană sau parteneri potriviţi, precum şi o potenţială ameninţare. Să luăm, de exemplu, mirosul picioarelor.

Mediu perfect pentru reziduuri

Deşi picioarele care miros urât nu constituie în mod necesar o ameninţare (deşi pot fi un semn pentru unii că o anumită persoană nu este potrivită ca partener), ceea ce le face să miroasă are legătură cu o familie de organisme ce prezintă un anumit grad de risc: bacteriile. Contrar părerii generale, nu transpiraţia vă face să mirosiți; deşi tocmai acele părţi ale corpului unde se adună transpiraţia emană şi miros. Picioarele sunt părţile din corp care transpiră cel mai mult şi, având în vedere că în general vă ţineți picioarele în pantofi şi în şosete, practic creați mediul perfect pentru bacterii: un loc călduţ şi umed cu o sursă bună de oxigen şi nutrienţi (sub forma pielii moarte). Când toate condiţiile sunt întrunite, bacteriile fac ce ştiu ele mai bine şi emană gaze şi iată cum apare mirosul. Practic, mirosul picioarelor este generat de gazul bacteriilor şi a reziduurilor acestora. Ori de câte ori vă puneți pantofii în picioare, toate aceste lucruri care determină mirosul se amestecă din nou. Dar nu vă faceți griji, toată nebunia poate fi oprită prin tratarea transpiraţiei, a pielii moarte şi a bacteriilor. Iată cum.

Baie cu oţet

Faceți o baie la picioare într-o soluţie dintr-o parte oţet şi două părţi de apă; înmuiați picioarele în această soluţie între 30 şi 60 de minute, o dată pe săptămână.

Baie cu apă sărată

Înmuiați picioarele în apă caldă în care ați adăugat o cană cu sare, timp de 20 de minute zilnic, pentru două săptămâni.

Baie cu ceai

Ceaiul se spune că reduce transpiraţia, închizând porii, şi acţionând ca un antibiotic. Faceți un tonic fierbând două plicuri cu ceai negru într-un ibric timp de 15 minute. Adăugați ceaiul într-un lighean cu apă rece şi înmuiați zilnic picioarele timp de 30 de minute. Faceți tratamentul timp de o săptămână.

Frecați bine tălpile

Folosiți piatră ponce pentru a înlătura regulat pielea moartă de pe tălpi.

Folosiți şosete din bumbac 100% sau din alt material natural care lasă pielea să respire şi umezeala să se evapore şi schimbaţi-le zilnic.

Pantofi care permit respiraţia

Când scoateți pantofii, lăsați-i cât mai deschişi, pentru a se aerisi şi a se usca. Puteți adăuga amidon de porumb sau bicarbonat de sodiu, pentru a absorbi umezeala şi mirosurile.

PONT. Orice pudră pentru copii menține picioarele uscate și previne transpirația. Înainte de a vă încălța, masați-vă talpa cu pudră de bebeluși, fie și una parfumată, pentru orice eventualitate.