Main menu

header

538 14 1de Gabriela Niculescu

Lumea medicală evoluează cu pași rapizi, astfel că recent a avut loc, în Statele Unite ale Americii, o nouă operație, extrem de complexă, de dublu transplant de mâini. Se pare că premiera mondială a acestei operații a avut loc în Germania, în anul 2008. De atunci, s-au efectuat mai multe intervenții de acest gen, cele mai multe, pe teritoriul Americii. De cea mai recentă operație de dublu transplant de mâini a avut parte un băiețel în vârstă de 8 ani, din Statele Unite ale Americii, care îşi pierduse membrele din cauza unei infecţii puternice.

40 de cadre medicale au lucrat 11 ore

Operaţia micuțului a avut loc la Spitalul de Copii din Philadelphia şi a fost făcută de o echipă de 40 de medici şi asistente, iar întreaga procedură a durat mai bine de 11 ore. „Este un pas uriaş în domeniul chirurgiei reconstructive”, a afirmat Scott Levin, liderul echipei care a realizat transplantul.

Pacientului de 8 ani i s-au amputat mâinile şi picioarele când avea 2 ani, din cauza unei infecţii. După toată suferinţa, băiatul nu credea că îşi va vedea vreodată visul cu ochii. „Nu ar fi contat dacă operaţia nu reuşea, deoarece am o familie care mă sprijină, veri care mă susţin, bunici care mă iubesc. Dacă lucrurile nu ar fi mers bine, aş fi avut o familie la care să mă întorc”, a declarat Zion Harvey, copilul care a trecut prin această operație.

Recuperarea are loc în opt luni

Medicii spun că operaţia a avut succes, dar băiatul nu poate încă să-şi folosească mâinile. Va dura până la opt luni ca nervii din degete să se regenereze. Copilul face acum recuperare fizică în fiecare zi şi va trebui să ia medicamente toată viaţa, pentru ca organismul să nu respingă noile membre.

Premiera a fost acum cinci ani

Se pare că premiera acestei operații pe teritoriul Statelor Unite a avut loc în urmă cu aproximativ cinci ani, când un bărbat în vârstă de 52 de ani a primit mâinile unui donator, iar intervenția a durat 18 ore.

În anul 2011, medicii americani au fost nevoiți să-i refacă multiple țesuturi la nivelul pielii, tendoanelor, mușchilor, ligamentelor, oaselor și vaselor sangvine ale membrelor transplantate unui pacient în vârstă de 65 de ani care-și pierduse antebrațele, tot în urma unei infecții. Numele donatorului său nu a fost făcut public niciodată.

538 14 2Primul militar american care a supraviețuit după ce și-a pierdut toate cele patru membre în urma unei explozii, în Irak, a declarat, în 2013, că abia așteaptă să înoate și să facă scufundări după succesul dublului transplant de mâini de care a beneficiat.

Cvadruplu transplant de membre soldat cu deces

În anul 2012, a avut loc, în premieră mondială, un cvadruplu transplant de membre, într-un spital din Turcia. Pacientul, în vârstă de 27 de ani, și-a pierdut mâinile și picioarele în urma unui accident prin electrocutare, însă transplantul celor patru membre s-a soldat cu un eșec. Reprezentanţii Spitalului Universitar Hacettepe din Ankara au anunţat că, din cauza unor complicaţii vasculare şi metabolice, echipa medicală a fost nevoită să înlăture întâi un picior, iar mai apoi și celelalte trei grefe. Eforturile lor au fost, din păcate, zadarnice, tânărul pierzându-și viața într-un final.

Tot în Turcia, cu un an mai devreme, a fost realizată o tentativă de triplu transplant de membre. Brațele au fost acceptate de organismul pacientului, însă piciorul a fost respins. Vestea bună este că acum pacientul își poate folosi mâinile fără probleme.

Procentul de reușită al unor asemenea operații este foarte crescut și datorită tehnologiei avansate de care beneficiază spitalele americane

Aproape tot se înlocuieşte

538 14 3Primul transplant dublu de picioare a avut loc în Spania, în iulie 2011. Medicii au considerat că bolnavul are şanse mari să meargă, astfel că beneficiile operaţiei au justificat riscurile ei, iar operația a fost un succes. Însă, nu doar membrele au fost transplantate în ultimii ani, ci și fața. Primul transplant parţial de faţă a fost realizat în Franţa, în anul 2005. Între timp, numărul de transplanturi faciale a trecut de 40 la nivel mondial, iar în prezent se fac și transplanturi totale de față. Recent, v-am prezentat și cazul unei copile care a beneficiat de transplant de craniu. Astfel că nu mai avem mult până când vom auzi despre primul transplant reușit de cap.