Main menu

header

537 12 2de Gabriela Niculescu

Prima operație de înlocuire a unei cutii craniene cu trei componente din titan, realizate prin tehnica 3D, a fost efectuată cu succes de o echipă de medici chinezi unei fetițe de 3 ani care suferea de hidrocefalie. Operația, care a durat 17 ore, a avut loc la un spital din orașul Changsha, din provincia Hunan, China, și a fost necesară pentru a reduce dimensiunile capului copilului, care era de patru ori mai mare decât era normal.

Hidrocefalia, acumularea anormală de lichid în creier

537 12 3Micuța pacientă, numită Han Han, suferă din naștere de hidrocefalie, însă boala i-a fost descoperită abia la vârsta de 6 luni, atunci când bunica a dus-o la un control medical amănunțit. Hidrocefalia constă în acumularea anormală de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului și duce la o creștere exagerată a craniului. La aflarea veștii, familia copilei a cerut ajutor pentru a putea strânge banii necesari tratamentului antiinflamator și ulterioarei operații, însă donațiile nu au fost substanțiale. La vârsta de 1 an, fetița a fost părăsită de mama sa, iar tatăl a fost nevoit să muncească suplimentar pentru a-i asigura copilei tratamentul necesar supraviețuirii.

La un pas de orbire

Capul copilei cântărea mai mult de jumătate din întreaga sa greutate corporală, motiv pentru care îi era imposibil să-l mai ridice. A apărut, astfel, riscul dezvoltării unor viermi în țesutul care începuse să prezinte ulcerații. În plus, din cauza presiunii craniene mari, nervul optic a fost zdrobit, provocând tulburări grave de vedere, ce puteau duce la orbire. Fetița a fost internată în spital încă din luna septembrie a anului trecut și a fost nevoită să aștepte strângerea de fonduri din donații făcute pe internet, pentru a putea beneficia de operație și de tratament, care au costat aproximativ 80.000 de dolari americani, sumă de care familia nu dispunea.

7,5 litri de lichid drenaţi în patru ore

Rezultatele investigațiilor tomografice au relevat faptul că 80% din creierul micuței a fost invadat cu apă și, dacă nu ar fi fost ținută în spital, nu ar fi supraviețuit până în vara aceasta. Prima procedură pe care au efectuat-o medicii a fost de eliminare a infecției, deoarece rana de pe creierul copilei era prea mare. Astfel, au pregătit-o pe micuță pentru ceea ce medicii au numit, în limba chineză, „intervenție plastică de micșorare a creierului”. Întreaga intervenție a presupus îndepărtarea lichidului cefalorahidian în exces, procedură care a durat peste patru ore, și în cursul căreia s-au extras 7,5 litri de lichid cefalorahidian, îndepărtarea scalpului, reconstrucția 3D completă și imprimarea unui nou craniu de titan 3D și repoziționarea creierului. Partea din față a cutiei craniene a rămas însă intactă.

Recuperarea sa va fi completă în câţiva ani

Incredibila operație realizată în premieră mondială a avut loc la jumătatea lunii iulie și a durat 17 ore. Protezele de titan au înlocuit întreaga parte superioară a craniului micuței chinezoaice, iar intervenția a decurs chiar mai bine decât se așteptau medicii. Când operația s-a încheiat, fetița a deschis imediat ochii și și-a reluat respirația pe cont propriu, înainte de a fi trimisă la reanimare pentru tratamentul postoperator de recuperare.

Medicii susțin că Han Han ar trebui să aibă parte de o recuperare completă acum, iar pe parcursul următoarelor luni și ani, creșterea normală a oaselor fetiței ar trebui să construiască, împreună cu implanturile de titan, o porțiune superioară nouă a craniului, de dimensiuni normale, mult mai mici decât cele existente înaintea intervenției.