Main menu

header

537 14 1de Raluca Grințescu

Glutenul este un termen cumulativ, care reprezintă o serie de elemente proteice pe care le regăsim cu precădere în cereale. Tocmai de aceea, glutenul este prezent şi în alimentele fabricate din cereale. Odată introdus în organism, este autorul unor modificări genetice şi pune sănătatea în pericol.

Cele mai comune simptome

Pentru că studiile în domeniu nu sunt atât de avansate şi încă nu există un antidot, glutenul, odată ajuns în corpul uman, provoacă diferite simptome. Acestea sunt uşor de detectat şi, odată apărute, se dezvoltă şi sensibilitatea la gluten. În general, testele de sânge sunt cele care determină această alergie, dar nu sunt întotdeauna concludente. Cea mai bună metodă pentru a afla dacă aveți intoleranţă la gluten este eliminarea lui din dieta zilnică pentru o perioadă de două săptămâni. După aceea, trebuie să mâncați în următoarea zi produse alimentare care conţin gluten. Dacă după această masă apar schimbări în organism sau diversele simptome îşi fac apariţia, atunci puteți considera că organismul dumneavoastră este sensibil la gluten. Pentru a determina cât mai bine această instabilitate, vă prezentăm o listă cu cele mai comune simptome pe care organismul le oferă atunci când glutenul îşi face apariţia:

  1. Durerile de cap sau migrenele apărute imediat după masă sunt semne ale intoleranţei la gluten;
  2. Probleme gastrointestinale, digestive sau de stomac. Ele se pot manifesta sub forma balonării, gazelor intestinale, greţei, diareii, crampelor, constipaţiei sau chiar o combinaţie ale tuturor simptomelor colonului iritabil;
  3. Oboseală cronică sau apărută după masă. Acesta este un simptom important al intoleranţei la gluten. Dacă imediat după ce mâncați vă simţiți obosiți ca după o zi de muncă, înseamnă că trebuie să faceți o schimbare în viaţa dumneavoastră şi să eliminați glutenul din dieta zilnică;
  4. Schimbări bruşte emoţionale. Atunci când treceți de la o stare emoţională la alta, fără ca un eveniment major să se fi produs, puteți să dați vina pe seama glutenului;
  5. 5Probleme neurologice. Aceste probleme sunt definite prin pierderea echilibrului, ameţeală, slăbiciune, furnicături sau amorţeala extremităţilor.

PONT. Cea mai bună metodă pentru a afla dacă aveți intoleranţă la gluten este eliminarea lui din dieta zilnică pentru o perioadă de două săptămâni.