Main menu

header

537 15 1de Gabriela Niculescu

Știți acea stare de rău și de greață care apare după un drum cu mașina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere, și care afectează persoane de toate vârstele? Se numește sindromul răului de transport (cinetoză) și, potrivit fizioterapeutului cu supraspecializare în tratarea problemelor de echilibru, vertij și a amețelilor, Ramona Pavel (foto), de la Bio Ortoclinic, poate fi vindecat printr-un proces de reeducare vestibulară, total neinvaziv.

„Vinovată pentru acest disconfort este o mică porțiune din creier”

537 15 2Chiar dacă este menționat încă din vremea lui Darwin, sindromul răului de transport nu a fost niciodată luat în serios și cercetat cu adevărat în profunzime. Amețeala, oboseala, greața sunt simptomele cel mai des întâlnite ale afecțiunii. Dacă mișcarea ce produce greață nu este rezolvată, atunci apare chiar voma, însă aceasta nu eliberează pacientul de starea de rău, care va continua până când stimulul încetează. „Vinovată pentru acest disconfort este o mică porțiune din creier, aria postremă, ce activează voma în cazul intoxicațiilor și în cazul conflictelor apărute între ochi și urechea internă. Când simțim mișcarea, dar nu o vedem (ca atunci când navigăm, de exemplu) și primim informațiile care ajung către creier, dinspre urechea internă și, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanță senzorială și este activat un fel de sistem de apărare, care se comportă ca și când a detectat o toxină și încearcă să o elimine prin vomă”, susține fizioterapeutul Ramona Pavel.

„Pastilele tratează simptomele, nu și cauza”

537 15 3Aceasta este, de fapt, cea mai comună ipoteză despre cauza răului de transport, adică aceea că reprezintă un mecanism de apărare împotriva neurotoxinelor. Potrivit specialistului, când circulăm cu mijloacele de transport se produc niște stimulări ale sistemelor senzoriale, iar dacă sistemul nervos central nu reușește să le integreze, apar semnele de apărare și starea de rău. „Barany, un cercetător austriac, a arătat încă din 1921 că defilarea imaginilor în vederea periferică poate cauza greață și vomă. De atunci, pe lângă medicație, multe cure și prevenții au fost propuse pentru răul de transport, însă cea cu efecte prelungite demonstrate științific este reeducarea specifică a urechii interne, cunoscută drept reeducare vestibulară. Medicația cel mai des utilizată este combinația antiemetice/antihistaminice, dar anumite medicamente din aceste clase sunt interzise, de exemplu, în Statele Unite ale Americii. Acestea tratează simptomele răului de transport, nu și cauza lui. Multe tratamente farmacologice care pot fi eficace pentru greață și vomă nu sunt neapărat eficace pentru răul de transport. În ultimul timp, se evită foarte mult medicația pentru vomă și greață, din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra sistemului nervos central”, explică fizioterapeutul.

Eficacitatea se întinde pe durata câtorva ani

537 15 4Specialiștii arată că, în baza ultimelor studii științifice, unele realizate de profesori emeriți de la universități din Washington și Seattle, reeducarea vestibulară, chiar dacă presupune o perioadă de cură prelungită, este mai eficace pe termen lung (ani întregi) decât medicația (doar câteva ore), pentru că produce fenomenul de adaptare și obișnuință la stimul. „Reeducarea vestibulară se face doar de specialiști în domeniu și constă într-o evaluare inițială a sistemelor senzoriale, urmată apoi de o stimulare vestibulară importantă cu fotoliul rotator și, dacă este necesar, cu Platforma Computerizată Dinamică”, susține fizioterapeutul, care activează de zece ani, cu rezultate spectaculoase, în Antibes, Franța, și a adus în România, în această vară, sistemul de testare Multitest Equilibre, patentat și utilizat de multe centre de cercetare. Acesta evaluează, tratează și previne tulburările de echilibru și de postură din toate domeniile medicale în care acestea pot apărea (ORL, neurologie, sport, pediatrie, traumatologie, chirurgie postoperatorie șold/genunchi/ligamente etc.).

  • Contrar opiniei generale, nu trebuie să mâncați mult înainte de călătorie, dar nici să aveți stomacul gol.

Nu trebuie decât să respectați alimentația zilnică, iar atunci când simțiți cel mai mic semn de amețeală sau disconfort, ghimbirul, busuiocul, zmeura, lămâia, apa minerală sau chiar menta vă vor fi de un real folos

Remediile homeopate pot fi utile

Remediile homeopate care se pot administra cu succes în cazul răului de mișcare sunt: Cocculus, Tabacum, Petroleum, Ipeca, Nux Vomica, Borax. Alegerea remediului se face de medicul homeopat, în urma unui consult și în funcție de simptomele pe care le prezintă pacientul în cadrul unui episod de rău de mișcare. Spre exemplu, remediul Petroleum se prescrie atunci când pacientul manifestă dureri de cap, grețuri și vărsături care se agravează la aerul curat. Tabacum este remediul potrivit pentru cei la care grețurile și vărsăturile sunt ameliorate la aer curat și agravate de incinte închise, la mișcare sau la fumul de țigară. Un alt remediu indicat în răul de mișcare, dar și în alte situații, când pacientul prezintă greață și vărsături, este Nux Vomica. E prescris atunci când starea de rău vine însoțită de stare de leșin, e ameliorată dacă pacientul stă întins și este agravată de fumul de țigară.

„În ultimul timp, se evită foarte mult medicația pentru vomă și greață, din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra sistemului nervos central“