Main menu

header

536 12 1de Dana Purgaru

Canicula a cuprins România și deja face victime. Pentru a evita astfel de situații neplăcute în zilele în care temperaturile depăşesc 37 de grade Celsius, iar indicele de temperatură-umezeală (ITU) trece peste pragul critic, medicii recomandă să evitați expunerea prelungită la soare între orele 10:00 şi 17:00, să beți un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, să consumați multe fructe şi legume, dar să renunțați la alcool și la cofeină.

Nu așteptați să apară senzația de sete!

Organismul uman suportă greu temperaturile care trec de 37 de grade Celsius, în special dacă zilele caniculare survin destul de abrupt, după o perioadă mai răcoroasă. Primul sfat al medicilor și cel mai important este de a consuma zilnic cel puţin doi litri de apă, adică un pahar la 15-20 de minute - indicați ar fi trei-patru litri de apă pe zi -, fără să se aştepte să apară senzaţia de sete. De asemenea, sunt recomandate fructe şi legume zemoase, proaspete, cum ar fi pepenele galben și roşu, castraveţii şi roşiile, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Specialiștii mai atrag atenția că, în zilele caniculare, trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv berea sau vinul, pentru că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, dar şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină, cum ar fi cafeaua, sucurile obținute din cola, ceaiul, dar și răcoritoarele carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice și contribuie la eliminarea apei din corp.

Folosiți creme de protecție solară

536 12 2Medicii mai recomandă ca în zilele caniculare să fie evitate plimbările prin soare între orele 10:00 şi 17:00, dar şi efortul fizic, iar în spaţii închise, aparatul de aer condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie doar cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală. Persoanele care trebuie să iasă din casă în orele amiezii trebuie să poarte haine din bumbac, din in sau din mătase naturală, de culoare deschisă, şi să aibă pălării de soare. Totodată, se recomandă, înainte de a pleca de acasă, aplicarea pe faţă, pe braţe şi pe picioare a unei creme cu factor de protecţie ridicat, chiar dacă nu se stă la plajă.

Copiii și vârstnicii sunt cei mai sensibili

O atenţie deosebită trebuie acordată sugarilor şi copiilor mici, care trebuie feriţi de căldură, de umiditate excesivă şi de curenţi de aer. De asemenea, alimentaţia nu trebuie modificată în această perioadă, iar sugarii vor fi alăptaţi ori de câte ori solicită acest lucru, mai recomandă specialiştii. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată, cu ceai slab îndulcit, cu sucuri naturale și proaspete obținute din fructe și fără adaus de conservanţi.

O altă categorie vulnerabilă la temperaturile ridicate este cea a persoanelor vârstnice şi cu afecţiuni cronice. Specialiştii le recomandă acestor persoane să rămână în casă între orele 10:00 şi 17:00, iar dacă trebuie să iasă din locuinţă, să folosească îmbrăcăminte adecvată şi capul să fie acoperit.

Stres asupra organismului

În spațiile de locuit, pentru a limita efectele caniculei, ferestrele expuse la soare trebuie ținute închise, iar jaluzelele sau draperiile este bine să fie trase, în special dacă soarele bate direct în geam. Pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi utilizată pentru perioade mai scurte, iar orice aparat electrocasnic de care nu este nevoie trebuie să fie închis, pentru că reprezintă o sursă de căldură în plus.

Este bine de știut că expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă un stres asupra organismului, care, dacă nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 de grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, poate da simptome foarte neplăcute, precum crampe (la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare), moleșeală, insolaţie şi chiar şoc hipertermic (o urgenţă medicală).

Pentru persoana aflată în şoc hipertermic trebuie solicitat serviciul de ambulanţă, iar până la sosirea echipajului medical, aceasta va fi dusă la umbră şi udată cu apă rece

Primul ajutor în caz de insolaţie

Semnele insolației sunt: arsuri, dureri de cap, febră, piele uscată, puls accelerat, greață, vărsături, respirație precipitată, pupile dilatate, amețeală, confuzie, oboseală, stări de leșin, dezorientare, frisoane și chiar delir și convulsii. În cazul apariției unor forme ușoare de insolație, cea mai bună este apa plată la temperatura camerei cu una-două picături de ulei esențial de mentă. Pielea este bine să se ungă cu cremă sau cu gel de aloe. Tot pentru pielea supraexpusă la soare este bun și sucul de cartofi. Ca măsuri de prim ajutor, bolnavul se așază într-un loc aerisit, dar ferit de soare, pe piele i se pun comprese cu apă rece, iar în cazul în care poate să înghită în condiții de siguranță i se dau circa doi litri de apă în primele două ore, pentru hidratare. Dacă persoana afectată se simte foarte rău, trebuie apelat de urgență la ajutorul medicilor, deoarece insolația poate pune viața în pericol.

Amenzi de 1.500-2.500 de lei pentru angajatori

În perioadele caniculare, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri de protecţie a lucrătorilor care prestează în aer liber sau în condiții cu temperatură ridicată, printre acestea fiind: asigurarea apei pentru fiecare persoană, reducerea intervalului de activitate, alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, duşuri şi echipament individual de protecţie și ventilare corespunzătoare. Legislaţia în vigoare prevede ca în perioadele cu temperaturi extreme, ce depăşesc 37 de grade Celsius şi sunt corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii să fie obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor. Angajatorii care nu respectă prevederile legale riscă amenzi între 1.500 şi 2.500 de lei.