Main menu

header

536 14 2de Gabriela Niculescu

De curând, a fost lansat în America gadgetul care vă poate scăpa de sforăit. Se numeşte Airing şi este invenţia unui grup de medici, ingineri şi designeri americani. Dispozitivul se adresează persoanelor cu sindrom de apnee, adică celor care suferă un blocaj al căilor respiratorii în somn. Pe lângă sforăit, efectele apneei sunt: presiune sangvină crescută, probleme cardiovasculare, probleme cu memoria şi dureri de cap.

Micropompele de aer funcţionează cel puţin opt ore

În mod obișnuit, tratamentul recomandat pentru apnee este o mască de oxigen care se aplică pe faţă, dar care este extrem de incomodă, permițând persoanei în cauză să doarmă doar cu fața în sus. Soluția a venit prin acest dispozitiv compus din două tuburi mici de cauciuc, care intră în nas, şi din duze de expirat şi inspirat. Micropompele de aer funcţionează cu o baterie timp de cel puţin opt ore. Acestea sunt microscopice, de numărul zecilor, și creează o presiune suficientă în timpul inspirației, astfel încât păstrează căile respiratorii deschise. Acest fapt împiedică apneea şi sforăitul.

Este de unică folosință

Metoda folosită până în prezent, cu masca de oxigen prinsă de cap cu ajutorul unor curele, face acelaşi lucru - creează presiune pozitivă şi menţine căile respiratorii deschise. Airing cântărește mai puţin de 30 de grame, este extrem de uşor de purtat şi costă aproximativ trei dolari bucata. Acesta este, teoretic, de unică folosinţă, dar în Statele Unite se speră ca dispozitivul să fie compensat de asigurările medicale.