Main menu

header

536 14 1de Cătălina Tăgârță

Indiferent că suferiţi de osteoartrită în formă uşoară sau severă, medicul dumneavoastră vă va recomanda anumite schimbări ale stilului de viaţă, pentru a reduce presiunea exercitată asupra articulaţiilor genunchiului. De asemenea, strategiile de management al durerii şi al tratamentului pot include: fizioterapie, injecţii cu steroizi, calmante care nu necesită reţetă (precum acetaminofen), medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau creme de atenuare a durerilor. În ceea ce privește intervenția chirurgicală, cea mai comună operație realizată la genunchi în caz de osteoartrită este înlocuirea totală a acestei părți din corp.

Înlocuirea cu un implant artificial

Procedura chirurgicală presupune îndepărtarea articulației naturale și înlocuirea cu un implant artificial - opțiunea de tratament se sugerează, de regulă, pacienților cu osteoartrită severă. Însă, înlocuirea totală a genunchiului nu este întotdeauna cea mai potrivită soluție pentru pacienții cu osteoartrită incipientă spre medie. Pentru pacienții cu osteoartrită parțială a genunchiului, refacerea parțială a acestuia cu MAKOplasty poate reprezenta o soluție mai bună, după cum susțin medicii specialiști din cadrul Liv Hospital.

Refacerea parțială a genunchiului cu ajutorul aparatului MAKOplasty este un tratament inovator pentru adulții cu osteoartrită în stadiu mediu în compartimentul medial (interior), patelofemural (de deasupra) sau lateral (exterior) al genunchiului.

Procedura, realizată în sistem ambulatoriu

Această procedură folosește sistemul RIO (Robotic Interactiv Ortopedic), cu ajutorul căruia chirurgii au precizia necesară pentru a realiza refacerea parțială a genunchiului. „Robotul-minune” - cum mai este numit, este folosit cu succes de profesor doctor Uğur Haklar, în cadrul Liv Hospital din Istanbul. „În timpul procedurii este refăcută porțiunea bolnavă a genunchiului, păstrând osul sănătos al pacientului și țesutul înconjurător. Se introduce apoi un implant în articulație, care să permită genunchiului să se miște din nou fără probleme. Procedura MAKOplasty de Refacere Parțială a Genunchiului are mai multe avantaje: facilitează poziționarea optimă a implantului pentru o senzație mai naturală în genunchi; reduce perioada de recuperare și de spitalizare, comparativ cu operația de înlocuire totală a genunchiului; poate fi realizată în sistem ambulatoriu și contribuie la atenuarea rapidă a durerii și la reluarea activităților zilnice”, a declarat specialistul turc.

„În timpul procedurii este refăcută porțiunea bolnavă a genunchiului, păstrând osul sănătos al pacientului și țesutul înconjurător“

Boala degenerativă duce la ruperea cartilajului articular

Osteoartrita este o formă de artrită și o boală degenerativă care se manifestă prin ruperea și eventual pierderea cartilajului articulațiilor. Cartilajul este o substanță pe bază de proteină, care servește drept tampon între oasele unei articulații. În cazul osteoartritei, stratul de deasupra al cartilajului se deteriorează și dispare, ceea ce duce la frecarea oaselor de sub cartilaj.