Main menu

header

523 14 1de Gabriela Niculescu

Un proces biologic firesc, menopauza este considerată o etapă de referinţă a vârstei de mijloc a femeii, care aduce cu sine nu doar schimbări fizice şi anatomice drastice, ci şi de natură emoţională, comportamentală sau socială. Atunci când organismul feminin evoluează în mod sănătos, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50-51 de ani și este marcată de încetarea menstruaţiei şi de încheierea producerii de hormoni sexuali, estrogen şi progesteron, de către ovare. Din păcate, uneori menopauza se instalează prematur, iar multe femei care-și doresc un copil intră în panică. Doctor Irina Oproiu (medalion), medic specialist în obstetrică-ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center, semnalează faptul că și pentru aceste situații există soluții.

„Vârsta normală de instalare variază între 40 și 55 de ani”

- Ce influenţează vârsta de instalare a menopauzei?

- Vârsta la care o femeie ajunge la menopauză variază în funcţie de specificaţiile fiecăreia, astfel că acest interval poate oscila de la 40 la 55 de ani, fiind influenţat şi de o multitudine de factori precum cei genetici, stilul alimentar, fumatul sau anumite tulburări endocrine şi hormonale. Atunci când se manifestă înaintea vârstei de 40 de ani, menopauza este considerată prematură, iar dacă depăşeşte 55 de ani este considerată tardivă.

- Care sunt cauzele menopauzei premature şi care sunt implicaţiile acesteia?

- Potrivit statisticilor generale, una din 1.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 ani și una din 100 de femei cu vârsta între 30 şi 39 de ani sunt afectate de menopauza prematură, care se manifestă iniţial sub forma menstrelor neregulate (până când acestea dispar complet), bufeuri, iritabilitate, creşterea în greutate, uscăciunea vaginală sau scăderea libidoului. În majoritatea cazurilor, menopauza prematură apare pe fondul tulburărilor autoimune aparent necorelate: sistemul imunitar percepe anumite părţi ale corpului ca pe un inamic şi produce anticorpi pentru distrugerea acestora. Bolile tiroidiene sau artrita reumatică sunt un exemplu în acest sens, afectând funcţionarea corectă a ovarelor şi procesul de ovulaţie.

„Fertilizarea in vitro, principalul sprijin”

523 14 2- Există vreun remediu pentru menopauza prematură?

- Din păcate, nu există un tratament care să vindece sau să prevină apariţia menopauzei premature, astfel că majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu această afecţiune se vor confrunta inevitabil şi cu infertilitatea. Cu toate acestea, există terapii şi tratamente medicamentoase care pot ţine sub control anumite simptome. Există terapia cu hormoni, care se prezintă sub diverse forme (pastile, plasturi, spray-uri transdermice, geluri, creme), sau tratamentele hormonale locale vaginale. Apoi, există geluri, creme, lubrifianţi vaginali nonhormonali recomandaţi pentru a preveni uscăciunea vaginală. Deşi menopauza prematură este o afecţiune gravă, aceasta nu înseamnă sfârşitul feminităţii sau al împlinirii dorinţelor normale de a concepe. Fertilizarea in vitro, împreună cu un tratament hormonal adecvat, rămâne principalul sprijin pentru femeile cu acest diagnostic şi o soluţie tot mai des adoptată de acestea. Astfel, în tehnologia reproducerii asistate, embrionii concepuţi din ovocite donate şi sperma partenerului sunt implantaţi în uterul femeii după o prealabilă pregătire hormonală.

„Potrivit statisticilor generale, una din 1.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani și una din 100 de femei cu vârsta între 30 şi 39 de ani sunt afectate de menopauza prematură“

„Factorii genetici, importanţi în apariţia acestei tulburări“

- Spuneați că și factorii genetici pot fi implicați.

- Da, factorii genetici au şi ei o valenţă importantă în apariţia acestei tulburări. Modificările ADN ale cromozomilor X, istoricul familiei sau deficienţa de ovule încă de la naştere se află pe lista celor mai comune disfuncţii genetice care determină funcţionarea dezechilibrată a sistemului de reproducere. Alte motive ale apariţiei menopauzei premature sunt cauzate de chimioterapie sau radiaţiile împotriva cancerului, un indice de masă corporal sau nivel de colesterol foarte ridicat, infecţiile virale, epilepsia sau sindromul Turner (un defect cromozomial ce împiedică dezvoltarea corectă a ovarelor).