Main menu

header

522 12 1de Cătălina Tăgârță

Un studiu realizat recent în cadrul programului de control al cancerului de la Georgetown University Medical Center, din Washington, publicat în revista „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”, a scos în evidență faptul că un consum de două sau mai multe sucuri pe săptămână mărește îngrijorător riscul de cancer pancreatic. Mai exact, persoanele care consumă cel puțin două sucuri pe săptămână prezintă un risc cu 87% mai mare de a face cancer pancreatic decât cele care nu consumă suc deloc. Așadar, pentru a evita îmbolnăvirea e bine să înlocuiți produsele din comerț cu sucuri proaspăt stoarse din fructe și legume și să respectați indicațiile specialiștilor în domeniu. Doctor Laurențiu Luca (medalion), directorul Centrului Medical PULS, vă spune tot ce trebuie să știți despre această afecțiune.

„Are rol în sistemul digestiv și în cel endocrin”

- Domnule doctor, vă rog să ne spuneți care este rolul pancreasului în organism!

- Pancreasul este o glandă endocrină mixtă, un organ care aparține de sistemul digestiv (deci, are rol major în digestie) și cel endocrin, având ambele funcții: elaborarea de fermenți digestivi, de bicarbonat și de hormoni reglatori ai glicemiei. El secretă insulina, hormon major în reglarea zahărului din organism, și secretă enzimele, care formează sucul pancreatic. Acesta este localizat sub stomac, deasupra ombilicului, transversal, având un cap, un corp și o coadă.

- Cum ne dăm seama că e ceva în neregulă cu pancreasul?

- Poate fi vorba fie despre afecțiuni acute, fie cronice. Cele acute, de obicei, se produc în litiazele biliare - deci, pot să apară complicații la bolnavii care au pietre pe căile biliare sau la bilă, întrucât piatra respectivă migrează pe canalul coledoc, care se înfundă. Atunci se produce refluxul bilei și al sucului pancreatic, practic, acesta se întoarce prin obstrucție și se produce autoliza organului (căci fermenții aceștia sunt foarte puternici, rolul lor e tocmai să producă digestia alimentelor). Elemente de pancreatită acută se formează și la cei care stropesc bine cu alcool mesele copioase.

„Stare generală alterată, cu greață și vărsături”

522 12 2- Cum percepe bolnavul toate aceste lucruri? Ce simte el în momentul în care în organismul său se produce acest întreg circuit?

- Starea sa generală este foarte gravă, alterată, cu greață, vărsături, pierdere de cunoștință - așadar e vorba despre o urgență medicală majoră. Bolnavul ajunge să fie spitalizat, dar problema este faptul că nu poate fi operat, iar riscul operator e cu mortalitate atât de mare, încât, la ora actuală, tratamentul conservator e mai important decât cel chirurgical. Oricum, în mod clar, este caz de spitalizare.

- Despre pancreatitele cronice ce ne puteți spune?

- Pacienții sunt afectați mai des de pancreatitele cronice, care fie sunt cauzate de pusee repetitive de pancreatită acută, edematoasă, fie în unele cazuri se mai formează niște pseudochisturi în pancreas. Și atunci vorbim despre zone distruse din pancreas și zone funcționale.

„În formele severe se poate face o necrectomie”

- În acest caz cum putem recunoaște boala?

- Clinic, apar dureri accentuate de mese. Acestea sunt fie abdominale, fie periombilicale, dar profunde, și de foarte multe ori iradiate în spate, interscapulovertebral (adică între omoplați), și foarte des însoțite de scaune diareice. Cam asta ar fi o caracteristică. Ideea este următoarea: întrucât fermenții pancreatici nu sunt în cantitate suficientă, ca să digere alimentele în mod normal, apar scaunele moi, păstoase, diareice, dar care sunt mai multe pe zi. Acesta e un semn clinic de pancreatită cronică.

- Și este foarte gravă?

- Da, fiindcă nu prea există soluții. În formele foarte severe se poate face o necrectomie (adică o excizie a zonelor de necroză), dar din nou amintesc faptul că intervențiile pe pancreas sunt relativ grele, organul fiind situat retroperitoneal profund. Și e o zonă sensibilă, operațiile în această zonă a corpului nefiind deloc ușoare.

„Tratament cu supliment de fermenți”

- Există tratament?

- Există tratament cu supliment de fermenți pancreatici, iar în categoria aceasta intră toate preparatele care conțin enzime și fermenți pancreatici, începând de la clasicul triferment.

- Cam în cât timp se ajunge la cancer și cât de grav este acesta?

- Nu se ajunge întotdeauna la cancer de la pancreatită. Etiologia acestui tip de cancer este mai subtilă. Ea poate fi legată de factori genetici, alimentari, sunt factori legați de vârstă, eventual și metabolici. Trebuie avută multă grijă la alimentație.

„Când tumoarea este localizată la coada organului predomină durerile”

- Și dacă, din nefericire, e depistat, cum se procedează în continuare?

- Cancerul localizat la capul pancreasului, care e încadrat în potcoava duodenală (deci, în jurul lui e duodenul), reprezintă cazul clasic. Și atunci, prin compresie, când acesta crește foarte mult, apare așa-numitul icter negru, cunoscut în popor și ca icter mecanic. Acesta este primul semn sugestiv pentru cancerul de cap de pancreas. Și în acest caz se impune intervenția chirurgicală, deci efectiv se extirpă capul tumoral și rămâne restul organului pentru a asigura funcția și reglarea glicemiei prin insulină. În cazurile în care tumoarea este localizată la corpul sau la coada organului, de obicei, predomină foarte mult durerile. Acestea apar ca niște crampe abdominale, foarte dese și dureroase, care nu trec nici dacă sunt administrate analgezice uzuale. Trebuie avută multă grijă la alimentaţie, mai ales că în prezent rata mortalităţii prin cancerul pancreatic este în continuă creştere.

- Ce mesaj le transmiteți cititorilor care se vor regăsi în descrierea făcută de dumnevoastră, respectiv crampe, vărsături...

- Trebuie să se adreseze de urgență unui specialist în gastroenterologie. Centrul Medical PULS oferă și analize la domiciliu pentru cei care nu au timp să se prezinte la medic. Odată ce au luat legătura cu medicul, se fac analizele amintite și ecografie abdominală, dar într-un serviciu specializat, pentru că, prin poziția lui, retroperitoneală, pancreasul e greu vizualizabil.

„Etiologia acestui tip de cancer este mai subtilă. Ea poate fi legată de factori genetici, alimentari, factori legați de vârstă, eventual și metabolici“

Testaţi markerul tumoral CA 19-9!

- Ce analize trebuie făcute pentru a depista boala în stadiu incipient?

- Se impune testarea amilazelor și a lipazelor, atât a nivelului lor seric, cât și a celui urinar. Apoi, este foarte importantă ecografia abdominală clasică, ce vizualizează pseudochisturile de care am amintit. Însă, de multe ori, e nevoie de examen Computer Tomograf, mai ales când pseudochisturile se confundă cu noduli tumorali.

- Aceste analize sunt decontate de Casa de Asigurări?

- Nu.

- Dar printre analizele obligatorii pe care oamenii trebuie să le efectueze regulat la medicul de familie, este vreuna al cărei rezultat ar putea da de bănuit?

- Poate glicemia, dar nu neapărat.

- Este adevărat că boala e asociată mult cu diabetul și alcoolul?

- Da. Și din acest motiv trebuie testate alfa feto proteina, antigenul carcino-embrionar, eventual și markerul tumoral CA 19-9. Acestea pot semnaliza prezența unui cancer pancreatic.