Main menu

header

521 14 1de Raluca Grințescu

„Luați ulei de pește!” este primul sfat pe care îl primiți în Islanda la orice semn de boală. Este o terapie tradiţională, benefică atât pentru copii, cât şi pentru adulţi şi vârstnici. Nenumărate studii recente vin să confirme această tradiţie. Uleiul din ficat de cod este bogat în vitamina D, care joacă un rol esenţial în funcţionarea sistemului imunitar.

Păstrează oasele și articulațiile sănătoase

Vitamina D are, în acelaşi timp, un rol esenţial în metabolismul calciului atât la copii, în prevenirea şi în combaterea rahitismului, cât şi la adulţi şi la vârstnici, în lupta cu osteoporoza. Uleiul din ficat de cod ajută la formarea sănătoasă a oaselor şi a dinţilor, iar datorită conţinutului bogat de vitamina A este benefic şi în sănătatea ochilor. S-a demonstrat, de asemenea, că uleiul din ficat de cod, administrat în primii ani de viaţă, este util în dezvoltarea creierului, a funcţiei cognitive şi a memoriei, expresia tradiţională „uleiul de pește face copilul deştept” fiind astfel demonstrată ştiinţific astăzi.

Folositor în unele forme de depresie

Uleiul din ficat de cod este, în acelaşi timp, o sursă importantă de acizi graşi polinesaturați Omega 3. Dintre aceştia se distinge acidul docosahexaenoic (DHA), care joacă un rol important în dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos central, dovedindu-şi eficiența şi în combaterea unor forme de depresie şi a unor afecţiuni precum ADHD-ul. Nu mai puţin important este însă şi acidul gras polinesaturat eicosapentaenoic (EPA), care joacă un rol masiv în ameliorarea unor afecţiuni ale inimii, în normalizarea valorilor tensiunii arteriale şi a colesterolului. Iar efectele benefice acoperă un spectru mult mai larg. Astfel, acizii graşi polinesaturați de tip Omega 3, prezenţi în uleiul din ficat de cod, au un rol esenţial în menţinerea sănătăţii articulaţiilor şi în reducerea simptomelor de amorţeală de dimineaţă şi de durere a articulaţiilor.

Nu are gust dezagreabil

Copiilor de până la 1 an le este recomandată o doză de două-patru picături pe zi, în timp ce copiilor de până la 10 ani - o linguriţă pe zi, adică 5 ml, iar adulţilor - o lingură pe zi, adică 10 ml. De obicei, acest produs nu are un miros sau un gust dezagreabil, cum am fi tentaţi să credem. Dimpotrivă, el este delicios atunci când este folosit, de exemplu, într-o salată de pește, reprezentând şi un ingredient extrem de apreciat în bucătărie. Şi este însă, fără îndoială, principalul aliat al sănătăţii noastre. Uleiul din ficat de cod este un produs care nu se găseşte în supermarketuri, ci la farmacii sau în magazinele cu produse naturiste. Preţul aproximativ al acestui produs este de 40 ron pentru un recipient de 240 ml.

ATENȚIE! Omega 3 are efect de fluidizare a sângelui, ceea ce e important pentru femeile însărcinate, pentru cele care alăptează și pentru persoanele care urmează o medicație pentru subțierea sângelui.